Ani suszarka, ani suszenie na słońcu. Grzyby wysuszysz taniej, szybciej i bez użycia ciepła

Sezon na grzyby już w pełni. Na pewno wielu z was wybrało się już na grzybobranie i uzbierało trochę leśnych pyszności. Wszyscy wiedzą, że jesień smakuje grzybami. Te pyszne dary lasu możemy wykorzystać na wiele sposób. Dzisiaj zdradzimy rewolucyjną metodę na ich wysuszenie, co pozwoli zachować ich smak na dłużej. 

Obrazek
Paulina

Suszenie grzybów jest jedną z najlepszych metod ich konserwacji, ponieważ zachowują swój smak i właściwości przez bardzo długi czas. Po wszystkim wystarczy zalać je wodą, aby przywrócić do dawnej świetności.

Obrazek
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Suszenie grzybów w lodówce

Wydawałoby się, że proces suszenia grzybów może odbywać się tylko, przy udziale ciepłego powietrza. Lodówka oczywiście nie grzeje, ale będziemy mogli w niej wysuszyć nasze grzyby, wkładając do środka pochłaniacz wilgoci, który zbierze wydobywającą się z grzybów parę wodną. Znacznie przyspieszy to proces suszenia.

Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Półki lodówki musimy wyłożyć pergaminem. Grzyby też nie mogą się ze sobą stykać, więc należy zachować odpowiednie odstępy między nimi. Trzeba także zadbać o to, by nie dotykały ścianek lodówki.

Obrazek

Suszenie grzybów w mikrofali

Często posiadamy to urządzenie w domu. Mikrofalówka też sprawdzi się do suszenia leśnych pyszności. Jak należy to zrobić? Na początek trzeba odpowiednio przygotować grzyby do suszenia i dobrze je oczyścić. Suszenie w mikrofali polega na kilkukrotnym umieszczaniu grzybów w urządzeniu na średniej mocy. Między cyklami suszenia, warto otworzyć drzwiczki, by usunąć nadmiar pary wodnej.

Suszenie w mikrofali powinno być jednak wyjściem awaryjnym. Zdecydowanie najlepiej postawić na suszarkę do grzybów, ewentualnie suszenie na grzejniku czy słońcu. Możliwości jest wiele.

Obrazek

Suszenie grzybów w suszarce

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego urządzenia jak suszarka do grzybów, to wystarczy tylko ustawić temperaturę i dokładny czas suszenia. Grzyby powinny suszyć się w temperaturze około 70-80 stopni przez około 4-6 godzin. Wszystko też zależy od wielkości i rodzaju grzybów, jakie mamy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie