Ani suszarka, ani suszenie na słońcu. Grzyby wysuszysz taniej, szybciej i bez użycia ciepła

Sezon na grzyby już w pełni. Na pewno wielu z was wybrało się już na grzybobranie i uzbierało trochę leśnych pyszności. Wszyscy wiedzą, że jesień smakuje grzybami. Te pyszne dary lasu możemy wykorzystać na wiele sposób. Dzisiaj zdradzimy rewolucyjną metodę na ich wysuszenie, co pozwoli zachować ich smak na dłużej. 

Obrazek
Paulina

Suszenie grzybów jest jedną z najlepszych metod ich konserwacji, ponieważ zachowują swój smak i właściwości przez bardzo długi czas. Po wszystkim wystarczy zalać je wodą, aby przywrócić do dawnej świetności.

Obrazek
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Suszenie grzybów w lodówce

Wydawałoby się, że proces suszenia grzybów może odbywać się tylko, przy udziale ciepłego powietrza. Lodówka oczywiście nie grzeje, ale będziemy mogli w niej wysuszyć nasze grzyby, wkładając do środka pochłaniacz wilgoci, który zbierze wydobywającą się z grzybów parę wodną. Znacznie przyspieszy to proces suszenia.

Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Półki lodówki musimy wyłożyć pergaminem. Grzyby też nie mogą się ze sobą stykać, więc należy zachować odpowiednie odstępy między nimi. Trzeba także zadbać o to, by nie dotykały ścianek lodówki.

Obrazek

Suszenie grzybów w mikrofali

Często posiadamy to urządzenie w domu. Mikrofalówka też sprawdzi się do suszenia leśnych pyszności. Jak należy to zrobić? Na początek trzeba odpowiednio przygotować grzyby do suszenia i dobrze je oczyścić. Suszenie w mikrofali polega na kilkukrotnym umieszczaniu grzybów w urządzeniu na średniej mocy. Między cyklami suszenia, warto otworzyć drzwiczki, by usunąć nadmiar pary wodnej.

Suszenie w mikrofali powinno być jednak wyjściem awaryjnym. Zdecydowanie najlepiej postawić na suszarkę do grzybów, ewentualnie suszenie na grzejniku czy słońcu. Możliwości jest wiele.

Obrazek

Suszenie grzybów w suszarce

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego urządzenia jak suszarka do grzybów, to wystarczy tylko ustawić temperaturę i dokładny czas suszenia. Grzyby powinny suszyć się w temperaturze około 70-80 stopni przez około 4-6 godzin. Wszystko też zależy od wielkości i rodzaju grzybów, jakie mamy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇