Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka

Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę, którą będziesz mógł zaserwować w uroczym wydaniu? Świetnie w tej roli sprawdzi się nasza deska z samymi rarytasami. Palce lizać!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przed nami sporo okazji do towarzyskich spotkań w świątecznym klimacie. Podczas tego typu wydarzeń nie może zabraknąć ciekawych przekąsek w uroczym wydaniu. A skoro o nich już mowa, to koniecznie musisz zapoznać się bliżej z naszym pomysłem na genialną deskę z samymi pysznościami. 

Nie dość, że znajdziesz tu wiele smacznych kęsków, które z pewnością skradną serce największego niejadka. To jeszcze całe danie wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Po prostu nie ma takiej opcji!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkową przekąską? Wykorzystaj pomysł na naszą deskę, a na pewno odniesiesz spektakularny sukces!

Składniki: 

  • 1 camembert,
  • 160 g mini salami,
  • 100 g salami,
  • 4 paluszki serowe,
  • 50 g krakersów,
  • 50 g rewersów z ziołami prowansalskimi,
  • 50 g mini krakersów paprykowych,
  • 4 włoskie paluszki chlebowe,
  • 100 g sera edam,
  • 100 g sera ramzes,
  • 50 g mini krakersów solonych,
  • kilka łyżek konfitury żurawinowej,
  • kilka gałązek rozmarynu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie kuchennym umieszczam deskę do krojenia. Następnie układam na kuchennym gadżecie ser camembert z dodatkami, dzięki którym ser przypomina twarz św. Mikołaja. W tym celu robię charakterystyczne wąsy, nos oraz oczy. 

Przekąska ze świątecznym akcentem skradnie każde serce
Przekąska ze świątecznym akcentem skradnie każde serce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Plastry salami składam w mini harmonijki, po czym tworzę przy ich pomocy czapeczkę św. Mikołaja. Na koniec dekoruję czapeczkę serową gwiazdką, która jest jednocześnie pomponem czapeczki. 

Czapeczka św. Mikołaja jest już gotowa
Czapeczka św. Mikołaja jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zarówno w górnym lewym rogu, jak i dwóch dolnych rogach układam kilka plastrów salami. Pomiędzy mięsnymi kęskami układam również krakersy.

Na desce z przekąskami nie może zabraknąć krakersów
Na desce z przekąskami nie może zabraknąć krakersów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne elementy dodaję na deskę: rewersy z ziołami prowansalskimi, mini krakersy paprykowe oraz cukrową laskę. 

Na desce nie zabraknie też słodkich akcentów
Na desce nie zabraknie też słodkich akcentów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie każdy paluszek serowy owijam plastrami salami. Przekąski w takim wydaniu dodaję na deskę. To samo robię z mini krakersami, włoskimi paluszkami chlebowymi, choinką wyciętą z żółtego sera oraz miseczką z konfiturą żurawinową

Konfitura z żurawiną będzie świetnym uzupełnieniem przekąsek
Konfitura z żurawiną będzie świetnym uzupełnieniem przekąsek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. To jednak nie koniec pracy na dziś. Deskę z przekąskami uzupełniam przy pomocy sera edam, sera ramzes oraz świeżych gałązek rozmarynu. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Ślinka cieknie od samego patrzenia! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione