Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka

Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę, którą będziesz mógł zaserwować w uroczym wydaniu? Świetnie w tej roli sprawdzi się nasza deska z samymi rarytasami. Palce lizać!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Przed nami sporo okazji do towarzyskich spotkań w świątecznym klimacie. Podczas tego typu wydarzeń nie może zabraknąć ciekawych przekąsek w uroczym wydaniu. A skoro o nich już mowa, to koniecznie musisz zapoznać się bliżej z naszym pomysłem na genialną deskę z samymi pysznościami. 

Nie dość, że znajdziesz tu wiele smacznych kęsków, które z pewnością skradną serce największego niejadka. To jeszcze całe danie wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Po prostu nie ma takiej opcji!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkową przekąską? Wykorzystaj pomysł na naszą deskę, a na pewno odniesiesz spektakularny sukces!

Składniki: 

  • 1 camembert,
  • 160 g mini salami,
  • 100 g salami,
  • 4 paluszki serowe,
  • 50 g krakersów,
  • 50 g rewersów z ziołami prowansalskimi,
  • 50 g mini krakersów paprykowych,
  • 4 włoskie paluszki chlebowe,
  • 100 g sera edam,
  • 100 g sera ramzes,
  • 50 g mini krakersów solonych,
  • kilka łyżek konfitury żurawinowej,
  • kilka gałązek rozmarynu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie kuchennym umieszczam deskę do krojenia. Następnie układam na kuchennym gadżecie ser camembert z dodatkami, dzięki którym ser przypomina twarz św. Mikołaja. W tym celu robię charakterystyczne wąsy, nos oraz oczy. 

Przekąska ze świątecznym akcentem skradnie każde serce
Przekąska ze świątecznym akcentem skradnie każde serce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Plastry salami składam w mini harmonijki, po czym tworzę przy ich pomocy czapeczkę św. Mikołaja. Na koniec dekoruję czapeczkę serową gwiazdką, która jest jednocześnie pomponem czapeczki. 

Czapeczka św. Mikołaja jest już gotowa
Czapeczka św. Mikołaja jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zarówno w górnym lewym rogu, jak i dwóch dolnych rogach układam kilka plastrów salami. Pomiędzy mięsnymi kęskami układam również krakersy.

Na desce z przekąskami nie może zabraknąć krakersów
Na desce z przekąskami nie może zabraknąć krakersów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne elementy dodaję na deskę: rewersy z ziołami prowansalskimi, mini krakersy paprykowe oraz cukrową laskę. 

Na desce nie zabraknie też słodkich akcentów
Na desce nie zabraknie też słodkich akcentów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie każdy paluszek serowy owijam plastrami salami. Przekąski w takim wydaniu dodaję na deskę. To samo robię z mini krakersami, włoskimi paluszkami chlebowymi, choinką wyciętą z żółtego sera oraz miseczką z konfiturą żurawinową

Konfitura z żurawiną będzie świetnym uzupełnieniem przekąsek
Konfitura z żurawiną będzie świetnym uzupełnieniem przekąsek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. To jednak nie koniec pracy na dziś. Deskę z przekąskami uzupełniam przy pomocy sera edam, sera ramzes oraz świeżych gałązek rozmarynu. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Ślinka cieknie od samego patrzenia! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy