Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka

Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę, którą będziesz mógł zaserwować w uroczym wydaniu? Świetnie w tej roli sprawdzi się nasza deska z samymi rarytasami. Palce lizać!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przed nami sporo okazji do towarzyskich spotkań w świątecznym klimacie. Podczas tego typu wydarzeń nie może zabraknąć ciekawych przekąsek w uroczym wydaniu. A skoro o nich już mowa, to koniecznie musisz zapoznać się bliżej z naszym pomysłem na genialną deskę z samymi pysznościami. 

Nie dość, że znajdziesz tu wiele smacznych kęsków, które z pewnością skradną serce największego niejadka. To jeszcze całe danie wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Po prostu nie ma takiej opcji!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkową przekąską? Wykorzystaj pomysł na naszą deskę, a na pewno odniesiesz spektakularny sukces!

Składniki: 

  • 1 camembert,
  • 160 g mini salami,
  • 100 g salami,
  • 4 paluszki serowe,
  • 50 g krakersów,
  • 50 g rewersów z ziołami prowansalskimi,
  • 50 g mini krakersów paprykowych,
  • 4 włoskie paluszki chlebowe,
  • 100 g sera edam,
  • 100 g sera ramzes,
  • 50 g mini krakersów solonych,
  • kilka łyżek konfitury żurawinowej,
  • kilka gałązek rozmarynu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie kuchennym umieszczam deskę do krojenia. Następnie układam na kuchennym gadżecie ser camembert z dodatkami, dzięki którym ser przypomina twarz św. Mikołaja. W tym celu robię charakterystyczne wąsy, nos oraz oczy. 

Przekąska ze świątecznym akcentem skradnie każde serce
Przekąska ze świątecznym akcentem skradnie każde serce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Plastry salami składam w mini harmonijki, po czym tworzę przy ich pomocy czapeczkę św. Mikołaja. Na koniec dekoruję czapeczkę serową gwiazdką, która jest jednocześnie pomponem czapeczki. 

Czapeczka św. Mikołaja jest już gotowa
Czapeczka św. Mikołaja jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zarówno w górnym lewym rogu, jak i dwóch dolnych rogach układam kilka plastrów salami. Pomiędzy mięsnymi kęskami układam również krakersy.

Na desce z przekąskami nie może zabraknąć krakersów
Na desce z przekąskami nie może zabraknąć krakersów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne elementy dodaję na deskę: rewersy z ziołami prowansalskimi, mini krakersy paprykowe oraz cukrową laskę. 

Na desce nie zabraknie też słodkich akcentów
Na desce nie zabraknie też słodkich akcentów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie każdy paluszek serowy owijam plastrami salami. Przekąski w takim wydaniu dodaję na deskę. To samo robię z mini krakersami, włoskimi paluszkami chlebowymi, choinką wyciętą z żółtego sera oraz miseczką z konfiturą żurawinową

Konfitura z żurawiną będzie świetnym uzupełnieniem przekąsek
Konfitura z żurawiną będzie świetnym uzupełnieniem przekąsek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. To jednak nie koniec pracy na dziś. Deskę z przekąskami uzupełniam przy pomocy sera edam, sera ramzes oraz świeżych gałązek rozmarynu. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Ślinka cieknie od samego patrzenia! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟