Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka
Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę, którą będziesz mógł zaserwować w uroczym wydaniu? Świetnie w tej roli sprawdzi się nasza deska z samymi rarytasami. Palce lizać!
26.12.2023 | aktual.: 26.12.2023 15:34
Przed nami sporo okazji do towarzyskich spotkań w świątecznym klimacie. Podczas tego typu wydarzeń nie może zabraknąć ciekawych przekąsek w uroczym wydaniu. A skoro o nich już mowa, to koniecznie musisz zapoznać się bliżej z naszym pomysłem na genialną deskę z samymi pysznościami.
Nie dość, że znajdziesz tu wiele smacznych kęsków, które z pewnością skradną serce największego niejadka. To jeszcze całe danie wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Po prostu nie ma takiej opcji!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkową przekąską? Wykorzystaj pomysł na naszą deskę, a na pewno odniesiesz spektakularny sukces!
Składniki:
- 1 camembert,
- 160 g mini salami,
- 100 g salami,
- 4 paluszki serowe,
- 50 g krakersów,
- 50 g rewersów z ziołami prowansalskimi,
- 50 g mini krakersów paprykowych,
- 4 włoskie paluszki chlebowe,
- 100 g sera edam,
- 100 g sera ramzes,
- 50 g mini krakersów solonych,
- kilka łyżek konfitury żurawinowej,
- kilka gałązek rozmarynu do dekoracji.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na blacie kuchennym umieszczam deskę do krojenia. Następnie układam na kuchennym gadżecie ser camembert z dodatkami, dzięki którym ser przypomina twarz św. Mikołaja. W tym celu robię charakterystyczne wąsy, nos oraz oczy.
Krok 2. Plastry salami składam w mini harmonijki, po czym tworzę przy ich pomocy czapeczkę św. Mikołaja. Na koniec dekoruję czapeczkę serową gwiazdką, która jest jednocześnie pomponem czapeczki.
Krok 3. Zarówno w górnym lewym rogu, jak i dwóch dolnych rogach układam kilka plastrów salami. Pomiędzy mięsnymi kęskami układam również krakersy.
Krok 4. Jako kolejne elementy dodaję na deskę: rewersy z ziołami prowansalskimi, mini krakersy paprykowe oraz cukrową laskę.
Krok 5. Następnie każdy paluszek serowy owijam plastrami salami. Przekąski w takim wydaniu dodaję na deskę. To samo robię z mini krakersami, włoskimi paluszkami chlebowymi, choinką wyciętą z żółtego sera oraz miseczką z konfiturą żurawinową.
Krok 6. To jednak nie koniec pracy na dziś. Deskę z przekąskami uzupełniam przy pomocy sera edam, sera ramzes oraz świeżych gałązek rozmarynu. I to wszystko, smacznego!