Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę

Na talerzach pojawia się najczęściej łosoś i dorsz, czasem skusimy się na halibuta czy makrelę. Ten gatunek niesłusznie pozostaje w cieniu. Warto dać mu szansę, bo zachwyca smakiem.

To mało znana, ale smaczna rybaTo mało znana, ale smaczna ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby za rzadko goszczą na naszych talerzach i najwyższa pora to zmienić. Pomóc może w tym lipień. Zupełnie niesłusznie pomija się go w kuchni, skupiając na popularniejszych gatunkach, bo on również zasługuje na chwilę sławy na talerzu. Soczyste i zarazem bardzo delikatne mięso przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Lipień - niedoceniana ryba

Lipień to słodkowodna ryba, która naturalnie występuje w polskich rzekach, chociaż trafić na nią można również w jeziorach. Wybiera przede wszystkim czyste wody, nieskażone chemikaliami, ściekami przemysłowymi czy rolniczymi. Dzięki temu jest naturalnym wskaźnikiem jakości.

Nie znosi mętnej wody ani niskiego poziomu tlenu. Szukać go należy głównie w zimnych, górskich i podgórskich rzekach o wartkim nurcie. Jest drapieżnikiem i lubi schować się w zakamarkach rzek czy na zarośniętych brzegach jezior. Nie jest też najliczniejszym gatunkiem w rzekach i jeziorach, więc nie tak łatwo go złapać, ale znaleźć można także stawy hodowlane z tą rybą.

Lipień to gratka dla wędkarzy
Lipień to gratka dla wędkarzy © Adobe Stock | Frank Wood

Jego mięso jest lekkostrawne i ma w sobie dużo białka. Jest wolny od wielu zanieczyszczeń, które mogą gromadzić się w rybach z mniej czystych środowisk. Chociaż nie jest rybą morską, nadal zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ krążenia, mózg i działają przeciwzapalnie. Do tego znaleźć w nim można witaminy z grupy B i minerały, takie jak fosfor, selen i jod.

Jak przyrządzić lipienia?

Jego łacińska nazwa Thymallus oznacza z greckiego "pachnący tymiankiem". Nie jest to przypadek, bo ryba wyjęta z wody może pachnieć jak to zioło. Delikatny smak sprawia, że to prawdziwy rarytas dla miłośników ryb. Lipień serwować można pod postacią filetów lub większych kawałków. Najlepiej smakuje w formie smażonej lub duszonej.

Rybę po oczyszczeniu i osuszeniu dopraw solą i pieprzem. Możesz ją delikatnie obtoczyć w mące. Smaż na patelni z niewielką ilością masła klarowanego lub oliwy z oliwek, po około 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki. Świetnie smakuje również pieczona w piekarniku z dodatkiem cytryny, tymianku i koperku. Kluczem do sukcesu z lipieniem jest prostota i krótki czas obróbki, aby zachować jego naturalny, delikatny smak i soczystość.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis