Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę

Na talerzach pojawia się najczęściej łosoś i dorsz, czasem skusimy się na halibuta czy makrelę. Ten gatunek niesłusznie pozostaje w cieniu. Warto dać mu szansę, bo zachwyca smakiem.

To mało znana, ale smaczna rybaTo mało znana, ale smaczna ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby za rzadko goszczą na naszych talerzach i najwyższa pora to zmienić. Pomóc może w tym lipień. Zupełnie niesłusznie pomija się go w kuchni, skupiając na popularniejszych gatunkach, bo on również zasługuje na chwilę sławy na talerzu. Soczyste i zarazem bardzo delikatne mięso przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Lipień - niedoceniana ryba

Lipień to słodkowodna ryba, która naturalnie występuje w polskich rzekach, chociaż trafić na nią można również w jeziorach. Wybiera przede wszystkim czyste wody, nieskażone chemikaliami, ściekami przemysłowymi czy rolniczymi. Dzięki temu jest naturalnym wskaźnikiem jakości.

Nie znosi mętnej wody ani niskiego poziomu tlenu. Szukać go należy głównie w zimnych, górskich i podgórskich rzekach o wartkim nurcie. Jest drapieżnikiem i lubi schować się w zakamarkach rzek czy na zarośniętych brzegach jezior. Nie jest też najliczniejszym gatunkiem w rzekach i jeziorach, więc nie tak łatwo go złapać, ale znaleźć można także stawy hodowlane z tą rybą.

Lipień to gratka dla wędkarzy
Lipień to gratka dla wędkarzy © Adobe Stock | Frank Wood

Jego mięso jest lekkostrawne i ma w sobie dużo białka. Jest wolny od wielu zanieczyszczeń, które mogą gromadzić się w rybach z mniej czystych środowisk. Chociaż nie jest rybą morską, nadal zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ krążenia, mózg i działają przeciwzapalnie. Do tego znaleźć w nim można witaminy z grupy B i minerały, takie jak fosfor, selen i jod.

Jak przyrządzić lipienia?

Jego łacińska nazwa Thymallus oznacza z greckiego "pachnący tymiankiem". Nie jest to przypadek, bo ryba wyjęta z wody może pachnieć jak to zioło. Delikatny smak sprawia, że to prawdziwy rarytas dla miłośników ryb. Lipień serwować można pod postacią filetów lub większych kawałków. Najlepiej smakuje w formie smażonej lub duszonej.

Rybę po oczyszczeniu i osuszeniu dopraw solą i pieprzem. Możesz ją delikatnie obtoczyć w mące. Smaż na patelni z niewielką ilością masła klarowanego lub oliwy z oliwek, po około 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki. Świetnie smakuje również pieczona w piekarniku z dodatkiem cytryny, tymianku i koperku. Kluczem do sukcesu z lipieniem jest prostota i krótki czas obróbki, aby zachować jego naturalny, delikatny smak i soczystość.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯