Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę

Na talerzach pojawia się najczęściej łosoś i dorsz, czasem skusimy się na halibuta czy makrelę. Ten gatunek niesłusznie pozostaje w cieniu. Warto dać mu szansę, bo zachwyca smakiem.

To mało znana, ale smaczna rybaTo mało znana, ale smaczna ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby za rzadko goszczą na naszych talerzach i najwyższa pora to zmienić. Pomóc może w tym lipień. Zupełnie niesłusznie pomija się go w kuchni, skupiając na popularniejszych gatunkach, bo on również zasługuje na chwilę sławy na talerzu. Soczyste i zarazem bardzo delikatne mięso przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Lipień - niedoceniana ryba

Lipień to słodkowodna ryba, która naturalnie występuje w polskich rzekach, chociaż trafić na nią można również w jeziorach. Wybiera przede wszystkim czyste wody, nieskażone chemikaliami, ściekami przemysłowymi czy rolniczymi. Dzięki temu jest naturalnym wskaźnikiem jakości.

Nie znosi mętnej wody ani niskiego poziomu tlenu. Szukać go należy głównie w zimnych, górskich i podgórskich rzekach o wartkim nurcie. Jest drapieżnikiem i lubi schować się w zakamarkach rzek czy na zarośniętych brzegach jezior. Nie jest też najliczniejszym gatunkiem w rzekach i jeziorach, więc nie tak łatwo go złapać, ale znaleźć można także stawy hodowlane z tą rybą.

Lipień to gratka dla wędkarzy
Lipień to gratka dla wędkarzy © Adobe Stock | Frank Wood

Jego mięso jest lekkostrawne i ma w sobie dużo białka. Jest wolny od wielu zanieczyszczeń, które mogą gromadzić się w rybach z mniej czystych środowisk. Chociaż nie jest rybą morską, nadal zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ krążenia, mózg i działają przeciwzapalnie. Do tego znaleźć w nim można witaminy z grupy B i minerały, takie jak fosfor, selen i jod.

Jak przyrządzić lipienia?

Jego łacińska nazwa Thymallus oznacza z greckiego "pachnący tymiankiem". Nie jest to przypadek, bo ryba wyjęta z wody może pachnieć jak to zioło. Delikatny smak sprawia, że to prawdziwy rarytas dla miłośników ryb. Lipień serwować można pod postacią filetów lub większych kawałków. Najlepiej smakuje w formie smażonej lub duszonej.

Rybę po oczyszczeniu i osuszeniu dopraw solą i pieprzem. Możesz ją delikatnie obtoczyć w mące. Smaż na patelni z niewielką ilością masła klarowanego lub oliwy z oliwek, po około 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki. Świetnie smakuje również pieczona w piekarniku z dodatkiem cytryny, tymianku i koperku. Kluczem do sukcesu z lipieniem jest prostota i krótki czas obróbki, aby zachować jego naturalny, delikatny smak i soczystość.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach