Tak na Bałkanach robią leczo. Węgier na ten widok się przeżegna
Kiedy my do leczo dodajemy cukinię i kiełbasę, na Bałkanach jeszcze bardziej modyfikują przepis. Pożywna potrawka świetnie sprawdzi się na letni obiad, przemycając do posiłku solidną porcję warzyw.
Węgierskie leczo nijak ma się do tego, jakie pojawia się na polskich stołach. Sam Robert Makłowicz mówi, że ma to być danie proste i nieskomplikowane. W składzie tak naprawdę powinna pojawiać się jedynie papryka, cebula i pomidory, czasem smażone na słoninie. My jednak przekornie wzbogacamy leczo o cukinię, czasem dorzucając nawet pieczarki. To jednak dopiero początek światowych eksperymentów z warzywnymi potrawkami.
Na Bałkanach spotkać można podobne danie, w menu restauracji widniejące jako sataras. Największą popularnością cieszy się w Bośni i Hercegowinie, ale szukaj jej można również w Chorwacji. Ten smak z łatwością odtworzysz w swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato
Sataras - bałkańskie leczo warzywne
Sataraš to popularne, tradycyjne danie kuchni bałkańskiej. Pod tą nazwą skrywa się prosty gulasz warzywny, przygotowywanych ze świeżych, letnich warzyw. To aromaty i kolory lata zamknięte w sycącej potrawce. Jest podobne do węgierskiego leczo, ale tradycyjnie przygotowuje się je bez mięsa i bez słoniny. Trafiają tam za to ziemniaki i marchewka, a całość często podaje się w towarzystwie ryżu lub kaszy. To danie wegetariańskie, pełne smaku i aromatu, które oczaruje nie tylko podczas bakłańskich wakacji.
Składniki:
- 1.5 kg kolorowej papryki,
- 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów,
- 4 cebule,
- 3 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 3-4 łyżki oleju roślinnego,
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie można część zamienić na paprykę ostrą),
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej.
- Wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażaj, aż się zeszkli.
- Wsyp paprykę w proszku przesmaż przez 20-30 sekund, by uwolnić więcej aromatu. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła i nie stała się gorzka.
- Dodaj pokrojone w kostkę lub paski paprykę, kostki ziemniaków i talarki marchewki.
- Smaż całość przez około 5 minut.
- Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę. Pokrój i dodaj do pozostałych warzyw.
- Duś całość na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj, aby nic nie przywarło do dna.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Gotowy sataras podaj z ryżem lub kaszą. Świetnie sprawdzi się jako sycący obiad bez mięsa. Możesz wykorzystać duszone warzywa jako dodatek do grillowanych i pieczonych mięs. Smacznego!