Takich kotletów pozazdrości sąsiadka. Kosztują grosze i są bez mięsa
Pod nazwą kotlety kryje się wiele przysmaków. Jedni od razu myślą o schabowych, inni rozmarzają się na temat mielonych od babci, a niektórzy już zacierają ręce na ziemniaczane. Mało osób jednak wie, że można przygotować je również z kapusty.
22.07.2024 10:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety "schabowe" ze słodkiej kapusty to przepis na pyszny obiad bez mięsa, który zaskakuje swoim smakiem - wszak kapusta niekoniecznie kojarzy się z kotletami. Tutaj w połączeniu z tradycyjną panierką zamienia się w pyszne, letnie danie. Jest prosto i tanio, a przy tym naprawdę bardzo smacznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z młodej kapusty w panierce
Kiedy stragany wypełniają się świeżymi warzywami, warto postawić na kuchenne eksperymenty i nietypowe dania. Młoda kapusta świetnie sprawdzi się nie tylko jako baza do pysznych gołąbków czy bigosu, ale również jako zamiennik mięsa. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można serwować ją także jak zimną zakąskę.
Niektórzy na początku będą kręcić nosem, bo jak to tak, bez schabowego? Po spróbowaniu wszystkie wątpliwości się ulotnią, bo panierowana młoda kapusta smakuje po prostu wybornie. Wystarczy dorzucić młode ziemniaczaki i prostą mizerię, aby cieszyć się pysznym obiadem w letnim wydaniu. Ten przepis pokochają ci, którzy rozkochali się w delikatnie słodki smaku młodej kapusty.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (średniej wielkości),
- 3-4 litry wody,
- 1 łyżka soli,
- 3 jaja,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki mleka,
- pieprz i sól do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- mąka pszenna do panierowania,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Całą główkę kapusty przekrój na pół wzdłuż głąba, a następnie każdą połówkę ponownie na pół. Powstaną cztery ćwiartki.
- Wrzuć ćwiartki kapusty do dużego garnka z osoloną wodą. Gotuj około 10 minut na średnim ogniu, aż nieco zmięknie.
- Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij liście kapusty z garnka i umieść je w durszlaku, aby odciekły z wody i wystygły.
- Ćwiartki przekrój jeszcze na pół. Jeśli głąb jest bardzo twardy, wytnij go.
- Jajka wbij do miski, dodaj łyżkę oleju oraz mleko i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Mąkę pszenną wymieszaj z bułką tartą w proporcji 1:2.
- Liście kapusty składaj na pół i obtaczaj w jajkach i bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Gotowa kapusta świetnie sprawdzi się zarówno jako drugie danie, jak i dodatek do mięs. Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym, grzybowym lub czosnkowym. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo