Takich kotletów pozazdrości sąsiadka. Kosztują grosze i są bez mięsa

Pod nazwą kotlety kryje się wiele przysmaków. Jedni od razu myślą o schabowych, inni rozmarzają się na temat mielonych od babci, a niektórzy już zacierają ręce na ziemniaczane. Mało osób jednak wie, że można przygotować je również z kapusty.

Kotlety z młodej kapusty - PysznościKotlety z młodej kapusty - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Sylwia Machnik - Milma
Ewa Malinowska

Kotlety "schabowe" ze słodkiej kapusty to przepis na pyszny obiad bez mięsa, który zaskakuje swoim smakiem - wszak kapusta niekoniecznie kojarzy się z kotletami. Tutaj w połączeniu z tradycyjną panierką zamienia się w pyszne, letnie danie. Jest prosto i tanio, a przy tym naprawdę bardzo smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Kotlety z młodej kapusty w panierce

Kiedy stragany wypełniają się świeżymi warzywami, warto postawić na kuchenne eksperymenty i nietypowe dania. Młoda kapusta świetnie sprawdzi się nie tylko jako baza do pysznych gołąbków czy bigosu, ale również jako zamiennik mięsa. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można serwować ją także jak zimną zakąskę.

Niektórzy na początku będą kręcić nosem, bo jak to tak, bez schabowego? Po spróbowaniu wszystkie wątpliwości się ulotnią, bo panierowana młoda kapusta smakuje po prostu wybornie. Wystarczy dorzucić młode ziemniaczaki i prostą mizerię, aby cieszyć się pysznym obiadem w letnim wydaniu. Ten przepis pokochają ci, którzy rozkochali się w delikatnie słodki smaku młodej kapusty.

Młoda kapusta sprawdzisię nie tylko do surówki - Pyszności
Młoda kapusta sprawdz się nie tylko do surówki - Pyszności © Pixabay | Efraimstochter

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (średniej wielkości),
  • 3-4 litry wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki mleka,
  • pieprz i sól do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Całą główkę kapusty przekrój na pół wzdłuż głąba, a następnie każdą połówkę ponownie na pół. Powstaną cztery ćwiartki.
  2. Wrzuć ćwiartki kapusty do dużego garnka z osoloną wodą. Gotuj około 10 minut na średnim ogniu, aż nieco zmięknie.
  3. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij liście kapusty z garnka i umieść je w durszlaku, aby odciekły z wody i wystygły.
  4. Ćwiartki przekrój jeszcze na pół. Jeśli głąb jest bardzo twardy, wytnij go.
  5. Jajka wbij do miski, dodaj łyżkę oleju oraz mleko i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Mąkę pszenną wymieszaj z bułką tartą w proporcji 1:2.
  7. Liście kapusty składaj na pół i obtaczaj w jajkach i bułce tartej.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Gotowa kapusta świetnie sprawdzi się zarówno jako drugie danie, jak i dodatek do mięs. Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym, grzybowym lub czosnkowym. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet z... młodej kapusty! Młoda kapusta panierowana!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze