Takich kotletów pozazdrości sąsiadka. Kosztują grosze i są bez mięsa

Pod nazwą kotlety kryje się wiele przysmaków. Jedni od razu myślą o schabowych, inni rozmarzają się na temat mielonych od babci, a niektórzy już zacierają ręce na ziemniaczane. Mało osób jednak wie, że można przygotować je również z kapusty.

Kotlety z młodej kapusty - PysznościKotlety z młodej kapusty - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Sylwia Machnik - Milma
Ewa Malinowska

Kotlety "schabowe" ze słodkiej kapusty to przepis na pyszny obiad bez mięsa, który zaskakuje swoim smakiem - wszak kapusta niekoniecznie kojarzy się z kotletami. Tutaj w połączeniu z tradycyjną panierką zamienia się w pyszne, letnie danie. Jest prosto i tanio, a przy tym naprawdę bardzo smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Kotlety z młodej kapusty w panierce

Kiedy stragany wypełniają się świeżymi warzywami, warto postawić na kuchenne eksperymenty i nietypowe dania. Młoda kapusta świetnie sprawdzi się nie tylko jako baza do pysznych gołąbków czy bigosu, ale również jako zamiennik mięsa. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można serwować ją także jak zimną zakąskę.

Niektórzy na początku będą kręcić nosem, bo jak to tak, bez schabowego? Po spróbowaniu wszystkie wątpliwości się ulotnią, bo panierowana młoda kapusta smakuje po prostu wybornie. Wystarczy dorzucić młode ziemniaczaki i prostą mizerię, aby cieszyć się pysznym obiadem w letnim wydaniu. Ten przepis pokochają ci, którzy rozkochali się w delikatnie słodki smaku młodej kapusty.

Młoda kapusta sprawdzisię nie tylko do surówki - Pyszności
Młoda kapusta sprawdz się nie tylko do surówki - Pyszności © Pixabay | Efraimstochter

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (średniej wielkości),
  • 3-4 litry wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki mleka,
  • pieprz i sól do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Całą główkę kapusty przekrój na pół wzdłuż głąba, a następnie każdą połówkę ponownie na pół. Powstaną cztery ćwiartki.
  2. Wrzuć ćwiartki kapusty do dużego garnka z osoloną wodą. Gotuj około 10 minut na średnim ogniu, aż nieco zmięknie.
  3. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij liście kapusty z garnka i umieść je w durszlaku, aby odciekły z wody i wystygły.
  4. Ćwiartki przekrój jeszcze na pół. Jeśli głąb jest bardzo twardy, wytnij go.
  5. Jajka wbij do miski, dodaj łyżkę oleju oraz mleko i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Mąkę pszenną wymieszaj z bułką tartą w proporcji 1:2.
  7. Liście kapusty składaj na pół i obtaczaj w jajkach i bułce tartej.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Gotowa kapusta świetnie sprawdzi się zarówno jako drugie danie, jak i dodatek do mięs. Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym, grzybowym lub czosnkowym. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet z... młodej kapusty! Młoda kapusta panierowana!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟