Takich kotletów pozazdrości sąsiadka. Kosztują grosze i są bez mięsa

Pod nazwą kotlety kryje się wiele przysmaków. Jedni od razu myślą o schabowych, inni rozmarzają się na temat mielonych od babci, a niektórzy już zacierają ręce na ziemniaczane. Mało osób jednak wie, że można przygotować je również z kapusty.

Kotlety z młodej kapusty - PysznościKotlety z młodej kapusty - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Sylwia Machnik - Milma
Ewa Malinowska

Kotlety "schabowe" ze słodkiej kapusty to przepis na pyszny obiad bez mięsa, który zaskakuje swoim smakiem - wszak kapusta niekoniecznie kojarzy się z kotletami. Tutaj w połączeniu z tradycyjną panierką zamienia się w pyszne, letnie danie. Jest prosto i tanio, a przy tym naprawdę bardzo smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Kotlety z młodej kapusty w panierce

Kiedy stragany wypełniają się świeżymi warzywami, warto postawić na kuchenne eksperymenty i nietypowe dania. Młoda kapusta świetnie sprawdzi się nie tylko jako baza do pysznych gołąbków czy bigosu, ale również jako zamiennik mięsa. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można serwować ją także jak zimną zakąskę.

Niektórzy na początku będą kręcić nosem, bo jak to tak, bez schabowego? Po spróbowaniu wszystkie wątpliwości się ulotnią, bo panierowana młoda kapusta smakuje po prostu wybornie. Wystarczy dorzucić młode ziemniaczaki i prostą mizerię, aby cieszyć się pysznym obiadem w letnim wydaniu. Ten przepis pokochają ci, którzy rozkochali się w delikatnie słodki smaku młodej kapusty.

Młoda kapusta sprawdzisię nie tylko do surówki - Pyszności
Młoda kapusta sprawdz się nie tylko do surówki - Pyszności © Pixabay | Efraimstochter

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (średniej wielkości),
  • 3-4 litry wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki mleka,
  • pieprz i sól do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Całą główkę kapusty przekrój na pół wzdłuż głąba, a następnie każdą połówkę ponownie na pół. Powstaną cztery ćwiartki.
  2. Wrzuć ćwiartki kapusty do dużego garnka z osoloną wodą. Gotuj około 10 minut na średnim ogniu, aż nieco zmięknie.
  3. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij liście kapusty z garnka i umieść je w durszlaku, aby odciekły z wody i wystygły.
  4. Ćwiartki przekrój jeszcze na pół. Jeśli głąb jest bardzo twardy, wytnij go.
  5. Jajka wbij do miski, dodaj łyżkę oleju oraz mleko i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Mąkę pszenną wymieszaj z bułką tartą w proporcji 1:2.
  7. Liście kapusty składaj na pół i obtaczaj w jajkach i bułce tartej.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Gotowa kapusta świetnie sprawdzi się zarówno jako drugie danie, jak i dodatek do mięs. Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym, grzybowym lub czosnkowym. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet z... młodej kapusty! Młoda kapusta panierowana!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka