Ten przepis to najlepszy dowód na to, że w świecie kulinariów można połączyć dwa kultowe dania, które na pozór nie mają ze sobą nic wspólnego. Farsz z pierogów ruskich podany w formie chrupiących kotletów ma w sobie to "coś". Już sam opis zapowiada się pysznie. A to dopiero początek. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo. Lista składników jak zwykle czeka poniżej.
Składniki:
- 160 g wędzonego boczku,
- 500 g ziemniaków (po obraniu),
- 1 duża cebula,
- 280 g twarogu,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 szkl. bułki tartej.
Dodatki:
- posiekany świeży szczypiorek.
O czym warto pamiętać:
- Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie.
- Do przepisu najlepiej sprawdzą się ziemniaki, które mają dużo skrobi i bez problemu się rozpadają. W tej roli świetnie odnajdą się ziemniaki mączyste.
- Po ugotowaniu przeciśnij warzywa przez praskę. To samo zrób z twarogiem.
- Podsmaż na patelni osobno wędzony boczek i cebulę. Po czym dodaj do serowo-ziemniaczanej masy z pozostałymi składnikami.
- Dokładnie wymieszaj farsz, aby dodane produkty stworzyły idealną kombinację smakową.
- Z powstałej masy uformuj małe kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na koniec smaż na każdej stronie po kilka minut, do chwili aż nabiorą złocistych rumieńców.
- Pamiętaj, kotlety ruskie należy smażyć na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, zamiast nabrać chrupiącej skórki, wpiją tłuszcz i będą rozmokłe.
- Gotowe danie serwuj na ciepło. Możesz podawać je solo lub z dodatkiem sosu, śmietany, jak i surówki.
- Z wyżej wymienionych proporcji zrobiliśmy 8 kotlecików.