PoradyTarka kuchenna to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Czy wiesz, do czego służy jej chropowata część?

Tarka kuchenna to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Czy wiesz, do czego służy jej chropowata część?

Tarka kuchenna - Pyszności; Foto Canva.com
Tarka kuchenna - Pyszności; Foto Canva.com
13.03.2023 15:27

Tarka kuchenna jest narzędziem, bez którego niezwykle trudno jest sobie wyobrazić codzienność podczas przygotowywania posiłków. Z pewnością najczęściej wykorzystujesz stronę z grubymi oczkami. A czy wiesz, do czego służy jej chropowata część? Sprawdź, zanim zabierzesz się do przygotowywania kolejnych posiłków.

Tarka kuchenna i jej praktyczne zastosowania

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez tarki kuchennej. Najczęściej ściera się na niej ser żółty czy warzywa. Jak dobrze wiesz, ma ona najczęściej kilka ścianek. Najczęściej wykorzystujemy stronę z grubymi oczkami, szatkownicę lub drobne oczka. Jest jeszcze jedna strona — nieco chropowata, którą wykorzystuje się nieco rzadziej.

Tarka do warzyw - Pyszności; Foto Canva.com
Tarka do warzyw - Pyszności; Foto Canva.com

Niezależnie od tego, którą stronę tarki wykorzystujesz najczęściej, warto podkreślić, że jest to przyrząd pomocny w przygotowaniu wielu wspaniałych potraw. Tarka kuchenna pozwala stworzyć takie kulinarne arcydzieła, jak sałatka jarzynowa, surówka z marchewki, serowa posypka do pizzy czy dań z makaronu. Co prawda tradycyjną tarkę ten coraz częściej zastępuje się elektrycznymi blenderami czy rozdrabniaczami, ale mimo to ten gadżet jest wciąż używany w wielu domach.

Do czego służy chropowata część tarki kuchennej?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, tarka kuchenna ma najczęściej kilka stron. Wśród nich znajduje się również chropowata część, która jest nieco rzadziej wykorzystywana. A trzeba podkreślić, że może okazać się niezwykle pomocna. W szczególności, gdy zamierzasz przygotować niektóre ciasta, sos beszamelowy lub w przypadku, gdy chcesz zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane.

Ścieranie warzyw na tarce - Pyszności; foto: Canva
Ścieranie warzyw na tarce - Pyszności; foto: Canva

Chropowata część będzie szczególnie pomocna w takich sytuacjach, gdy zależy ci na tym, by zetrzeć warzywa na papkę. Z takiego rozwiązania często korzystają mamy, które przygotowują specjalne "papki" dla niemowląt. Świetnie sprawdzi się również w innych sytuacjach. Na tej części tarki można zetrzeć czekoladę do udekorowania pierników, czy do ścierania niektórych przypraw, takich jak laska cynamonu czy gałka muszkatołowa.

A co powiesz na dania kuchni włoskiej w twoim domu? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także