Te kotlety były hitem PRL. Serwowano je we wszystkich stołówkach zakładowych

Skład popularnych w PRL-u kotletów do dziś budzi sporo emocji. Mortadela, jaką znamy z tamtych czasów, pozostawiała wiele do życzenia. Dzisiaj w wielu polskich sklepach kupisz o wiele lepszą włoską mortadelę, na przykład z ziarenkami kolorowego pieprzu, truflami lub pistacjami. Zazwyczaj jest ona krojona w cienkie plasterki, ale z sentymentu dla dawnych czasów możesz zrobić z niej również kotlety w panierce.

Kotlety jak z PRL można dzisiaj zrobić z o wiele lepszego mięsaKotlety jak z PRL można dzisiaj zrobić z o wiele lepszego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zamiast wybuchać oburzeniem na praktykowanie starych zwyczajów kulinarnych, o wiele lepiej jest zastanowić się nad tym, w jaki sposób przywołać ulubione smaki dzieciństwa i jednocześnie zadbać o zdrowie swojej rodziny. Mortadela na talerzu budzi mnóstwo emocji, zwłaszcza gdy została wyprodukowana z mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM). Na szczęście dzisiaj mamy o wiele większe możliwości. Wystarczy zadbać o jakość mięsa, aby przywołane na talerzu wspomnienia nie kosztowały nas zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Zadbaj nie tylko o mięso, ale również olej do smażenia

Do smażenia zawsze wybieraj olej o wysokim progu dymienia, który pod wpływem obróbki w wysokiej temperaturze nie rozkłada się na substancje rakotwórcze. Najwyższą stabilność zachowuje rafinowany olej kokosowy lub olej z awokado. Na oleju rzepakowym lub oliwie możesz smażyć do maksymalnie 180 stopni Celsjusza.

Przepis na kotlety z mortadeli

Do kotletów możesz podać ziemniaki i surówkę, aby kompozycja na talerzu była kompletna.

Składniki:

  • 4 plastry mortadeli o grubości ok. 0,5 cm,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • sól i pieprz według uznania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mortadelę obtocz w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej.
  2. Smaż na patelni z mocno rozgrzanym olejem na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
  3. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku