Te kotlety były hitem PRL. Serwowano je we wszystkich stołówkach zakładowych

Skład popularnych w PRL-u kotletów do dziś budzi sporo emocji. Mortadela, jaką znamy z tamtych czasów, pozostawiała wiele do życzenia. Dzisiaj w wielu polskich sklepach kupisz o wiele lepszą włoską mortadelę, na przykład z ziarenkami kolorowego pieprzu, truflami lub pistacjami. Zazwyczaj jest ona krojona w cienkie plasterki, ale z sentymentu dla dawnych czasów możesz zrobić z niej również kotlety w panierce.

Kotlety jak z PRL można dzisiaj zrobić z o wiele lepszego mięsaKotlety jak z PRL można dzisiaj zrobić z o wiele lepszego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zamiast wybuchać oburzeniem na praktykowanie starych zwyczajów kulinarnych, o wiele lepiej jest zastanowić się nad tym, w jaki sposób przywołać ulubione smaki dzieciństwa i jednocześnie zadbać o zdrowie swojej rodziny. Mortadela na talerzu budzi mnóstwo emocji, zwłaszcza gdy została wyprodukowana z mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM). Na szczęście dzisiaj mamy o wiele większe możliwości. Wystarczy zadbać o jakość mięsa, aby przywołane na talerzu wspomnienia nie kosztowały nas zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Zadbaj nie tylko o mięso, ale również olej do smażenia

Do smażenia zawsze wybieraj olej o wysokim progu dymienia, który pod wpływem obróbki w wysokiej temperaturze nie rozkłada się na substancje rakotwórcze. Najwyższą stabilność zachowuje rafinowany olej kokosowy lub olej z awokado. Na oleju rzepakowym lub oliwie możesz smażyć do maksymalnie 180 stopni Celsjusza.

Przepis na kotlety z mortadeli

Do kotletów możesz podać ziemniaki i surówkę, aby kompozycja na talerzu była kompletna.

Składniki:

  • 4 plastry mortadeli o grubości ok. 0,5 cm,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • sól i pieprz według uznania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mortadelę obtocz w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej.
  2. Smaż na patelni z mocno rozgrzanym olejem na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
  3. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki