Ten owoc to pogromca tłuszczu. Jeśli chcesz schudnąć, jedz jak najczęściej

Jego słodki smak raczej nie kojarzy się nikomu z odchudzaniem, ale to błędny pogląd. W rzeczywistości mało który owoc wspiera proces pozbywania się nadprogramowych kilogramów równie mocno, co nasz dzisiejszy bohater. Z całą pewnością będziesz tym faktem bardzo zdziwiony!

Odchudzanie? Tylko z tym owocemOdchudzanie? Tylko z tym owocem
Źródło zdjęć: © Canva | haoliang

Jakie produkty spożywcze przychodzą ci do głowy jako pierwsze, gdy myślisz o odchudzaniu? Niskokaloryczne warzywa strączkowe? Jabłko? A może płatki owsiane czy chude jogurty? To wszystko bardzo słuszne skojarzenia, chociaż musimy przyznać, że nam temat odchudzania kojarzy się najbardziej z ... ananasem. Co ma piernik do wiatraka? A racze: słodki, egzotyczny owoc do odchudzania? Już wszystko tłumaczymy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Ananas — wiele słodyczy, mało kalorii

Specjaliści żywieniowi i trenerzy sportowi często przekonują, że odchudzanie nie musi opierać się na jedzeniowej ascezie, lecz rozsądnym deficycie kalorycznym i zgłębianiu wiedzy — na przykład takiej, że nie każdy słodycz jest zagrożeniem dla szczupłej sylwetki. Takie podejście znajduje swoje uzasadnienie w przypadku ananasa. Ten słodki owoc jest bowiem doskonałym wsparciem w odchudzaniu.

Chociaż smak ananasa jest w tej kwestii mylący, owoc ten jest niskokaloryczny — zawiera zaledwie 50 kcal na 100 gramów produktu. Znajdziemy w nim również przydatną ilość błonnika pokarmowego (podstawowego składnika każdej diety odchudzającej), a także bromelainy — enzymu, który nie tylko wspiera układ odpornościowy i hamuje procesy nowotworowe, ale również bierze czynny udział w rozkładaniu komórek tłuszczowych.

Ananas - dla zdrowia i sylwetki
Ananas - dla zdrowia i sylwetki © Canva | utah778

Ananas dla zdrowia

Ananasa warto spożywać nie tylko ze względu na jego korzystny wpływ na zrzucanie kilogramów. Egzotyczny owoc to również skondensowane bogactwo witamin (głównie A i B6), minerałów (potasu, wapnia i magnezu) oraz neutralizującego wolne rodniki beta-karotenu. Słodki owoc jest skutecznym środkiem moczopędnym, regulującym poziom cukru i cholesterolu we krwi.

A co zdrowego przygotować z ananasa? Mamy kilka propozycji. Jedną z nich znajdziesz poniżej!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟