Ten prosty sernik z budyniem uda się każdemu. Wyrasta pięknie i jest niesamowicie kremowy
Puszysty i kremowy sernik nie potrzebuje specjalnej reklamy. Jego delikatna konsystencja z dodatkiem prawdziwej wanilii jest wystarczająca, aby zaspokoić apetyt na słodkie i pobudzić zmysły. Przed świętami nie eksperymentuję z wypiekami, które mogą zakończyć się fiaskiem. Robię sernik z budyniem ze sprawdzonego przepisu.
Tradycyjne ciasta, takie jak mazurki, baby wielkanocne czy przekładańce w formie torcików, często wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Kiedy nie wychodzą, powodują stres i frustrację. Czy można pogodzić świąteczne tradycje z dbałością o zdrowie i samopoczucie? Oczywiście, że tak. Wystarczy przygotować nieco prostsze wypieki lub ciasta na zimno. Zamiast ciężkich kremów postaw na lżejsze dodatki, które nie powodują wyrzutów sumienia. Lekki sernik z budyniem bez spodu i polewy czekoladowej idealnie wpisuje się w taką ideę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser
Wielkanocne desery bez stresu
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i zamiast cieszyć się świętami, czujesz presję, żeby wszystko wyglądało jak na Instagramie? Spokojnie, są jeszcze takie przepisy, które zawsze wychodzą i nie wymagają dyplomu cukiernika.
Jednym z takich przepisów jest cytrynowa babka jogurtowa. Wystarcz, że połączysz jogurt z mąką, cukrem i jajkami, a następnie dodasz odrobinę cytrynowego aromatu, a już masz gotową masę na ciasto. Pieczone w formie babki, zachwyci twoich gości lekkością i świeżością.
Kolejną propozycją jest tarta z jabłkami. Kruchy spód, delikatny budyń i jabłka ułożone w formie róż to połączenie, które nie tylko smakuje, ale i wygląda efektownie. Łatwe w przygotowaniu są także placki drożdżowe z owocami i kruszonką. Zaczyna się sezon na rabarar, więc możesz skusisz się na ciasto z tym pełnym uroku dodatkiem?
Przepis na sernik z budyniem
Poniższe proporcje są odpowiednie do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 22 cm lub kwadratowej blaszce o boku długości 24 cm. Składniki na sernik wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Składniki:
1 kg twarogu mielonego twarogu, 250 g serka mascarpone, 3 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g), 1 szklanka cukru, ziarenka z laski wanilii, 200 g roztopionego masła, 250 ml mleka, 6 dużych jajek, szczypta soli.
Wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę z odrobiną soli.
- W osobnej misce zmiksuj twaróg z serkiem mascarpone. Po kolei dodawaj budyń, cukier wymieszany z ziarenkami wanilii, roztopione masło, żółtka i mleko.
- Powstałą masę wymieszaj z ubitą pianą z białek.
- Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 60 minut, po czym wyłącz piekarnik, ale pozostaw w sernik w środku do ostygnięcia.
- Gdy wystygnie, możesz go wyjąć z blachy, oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.