Ten prosty sernik z budyniem uda się każdemu. Wyrasta pięknie i jest niesamowicie kremowy

Puszysty i kremowy sernik nie potrzebuje specjalnej reklamy. Jego delikatna konsystencja z dodatkiem prawdziwej wanilii jest wystarczająca, aby zaspokoić apetyt na słodkie i pobudzić zmysły. Przed świętami nie eksperymentuję z wypiekami, które mogą zakończyć się fiaskiem. Robię sernik z budyniem ze sprawdzonego przepisu.

Sernik z budyniem to lekki deser od konsystencji puddinguSernik z budyniem to lekki deser od konsystencji puddingu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tradycyjne ciasta, takie jak mazurki, baby wielkanocne czy przekładańce w formie torcików, często wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Kiedy nie wychodzą, powodują stres i frustrację. Czy można pogodzić świąteczne tradycje z dbałością o zdrowie i samopoczucie? Oczywiście, że tak. Wystarczy przygotować nieco prostsze wypieki lub ciasta na zimno. Zamiast ciężkich kremów postaw na lżejsze dodatki, które nie powodują wyrzutów sumienia. Lekki sernik z budyniem bez spodu i polewy czekoladowej idealnie wpisuje się w taką ideę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser

Wielkanocne desery bez stresu

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i zamiast cieszyć się świętami, czujesz presję, żeby wszystko wyglądało jak na Instagramie? Spokojnie, są jeszcze takie przepisy, które zawsze wychodzą i nie wymagają dyplomu cukiernika.

Jednym z takich przepisów jest cytrynowa babka jogurtowa. Wystarcz, że połączysz jogurt z mąką, cukrem i jajkami, a następnie dodasz odrobinę cytrynowego aromatu, a już masz gotową masę na ciasto. Pieczone w formie babki, zachwyci twoich gości lekkością i świeżością.

Kolejną propozycją jest tarta z jabłkami. Kruchy spód, delikatny budyń i jabłka ułożone w formie róż to połączenie, które nie tylko smakuje, ale i wygląda efektownie. Łatwe w przygotowaniu są także placki drożdżowe z owocami i kruszonką. Zaczyna się sezon na rabarar, więc możesz skusisz się na ciasto z tym pełnym uroku dodatkiem?

Przepis na sernik z budyniem

Poniższe proporcje są odpowiednie do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 22 cm lub kwadratowej blaszce o boku długości 24 cm. Składniki na sernik wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Składniki:

1 kg twarogu mielonego twarogu, 250 g serka mascarpone, 3 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g), 1 szklanka cukru, ziarenka z laski wanilii, 200 g roztopionego masła, 250 ml mleka, 6 dużych jajek, szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę z odrobiną soli.
  2. W osobnej misce zmiksuj twaróg z serkiem mascarpone. Po kolei dodawaj budyń, cukier wymieszany z ziarenkami wanilii, roztopione masło, żółtka i mleko.
  3. Powstałą masę wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  4. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza.
  5. Piecz przez 60 minut, po czym wyłącz piekarnik, ale pozostaw w sernik w środku do ostygnięcia.
  6. Gdy wystygnie, możesz go wyjąć z blachy, oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀