Teściowej szczęka opadnie z wrażenia. Podaj na wielkanocny obiad

Nie masz pomysłu na świąteczny obiad? To proste ragu z kaczki podbije podniebienia nawet najbardziej wymagającego smakosza. Teściowa będzie pod ogromnym wrażeniem tak jak domownicy. Poznaj genialny przepis.

To proste ragu z kaczki zachwyci nawet teściową.To proste ragu z kaczki zachwyci nawet teściową.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fkruger

Słowo ragu pochodzi od francuskiego "ragôut", które można przetłumaczyć "pobudzać smak apetyt". Określenie używane jest w stosunku sosów i gęstych dań jednogarnkowych. Ragu z kaczki to fantastyczna propozycja na uroczysty obiad, który oczaruje nawet najbardziej wymagających gości. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ragu z kaczki — wykwintna propozycja na świąteczny obiad

Ragu to specjał kuchni francuskiej, jednak przygotowuje się go także we Włoszech. Określenie odnosi się go gęstych, zawiesistych sosów i dań jednogarnkowych. Większość z nich przygotowuje się na bazie długo gotowanego lub pieczonego mięsa, warzyw, a całość dopełnia się wytrawnym winem. Dodatek alkoholu nie jest konieczny, ale warto dolać go chociaż trochę. Wino zmiękcza mięso i fantastycznie podbija smak dania, wznosząc je na całkowicie nowy poziom.

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, a chciałabyś oczarować swoich gości, przygotuj proste ragu z kaczki. Sos jest pełen umami, a mięso wychodzi tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. To jedna z tych potraw, która robi efekt "wow" i co najważniejsze, nie wymaga wiele pracy. Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i ugotować je aż do całkowitej miękkości.

Ragu z kaczki — przepis

Składniki:

  • 2 kg kaczki,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 dorodna marchewka,
  • 80 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 150 ml bulionu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczonego masła lub oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 stp.C. przez 25-30 minut.
  2. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stp.C. i przykryj kaczkę dwoma warstwami folii aluminiowej. Piecz ją jeszcze przez 2 godziny, obracając ją co godzinę.
  3. Gotową kaczkę obierz ze skóry i wydrąż z niej mięso. Posiekaj je najdrobniej, jak potrafisz.
  4. Upieczone mięso przełóż do garnka z grubym dnem i zajmij się sosem.
  5. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na wytopionym tłuszczu z kaczki. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  6. Podsmażone warzywa przełóż do garnka z kaczką. Całość zalej passatą pomidorową, winem i bulionem. Włącz gaz i gotuj sos na wolnym ogniu, co jakiś czas go mieszając. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i gotuj sos jeszcze przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.
  7. Podawaj z kopytkami, gnocchi lub makaronem.

Porady:

  1. Przed podaniem posyp ragu odrobiną twardego sera (Pecorino Romano, Grana Padano, parmezan).
  2. Wino można zastąpić odrobiną wiśniówki lub dobrej whiskey.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze