Teściowej szczęka opadnie z wrażenia. Podaj na wielkanocny obiad
Nie masz pomysłu na świąteczny obiad? To proste ragu z kaczki podbije podniebienia nawet najbardziej wymagającego smakosza. Teściowa będzie pod ogromnym wrażeniem tak jak domownicy. Poznaj genialny przepis.
23.03.2024 17:06
Słowo ragu pochodzi od francuskiego "ragôut", które można przetłumaczyć "pobudzać smak apetyt". Określenie używane jest w stosunku sosów i gęstych dań jednogarnkowych. Ragu z kaczki to fantastyczna propozycja na uroczysty obiad, który oczaruje nawet najbardziej wymagających gości. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ragu z kaczki — wykwintna propozycja na świąteczny obiad
Ragu to specjał kuchni francuskiej, jednak przygotowuje się go także we Włoszech. Określenie odnosi się go gęstych, zawiesistych sosów i dań jednogarnkowych. Większość z nich przygotowuje się na bazie długo gotowanego lub pieczonego mięsa, warzyw, a całość dopełnia się wytrawnym winem. Dodatek alkoholu nie jest konieczny, ale warto dolać go chociaż trochę. Wino zmiękcza mięso i fantastycznie podbija smak dania, wznosząc je na całkowicie nowy poziom.
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, a chciałabyś oczarować swoich gości, przygotuj proste ragu z kaczki. Sos jest pełen umami, a mięso wychodzi tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. To jedna z tych potraw, która robi efekt "wow" i co najważniejsze, nie wymaga wiele pracy. Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i ugotować je aż do całkowitej miękkości.
Ragu z kaczki — przepis
Składniki:
- 2 kg kaczki,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- pół łyżeczki majeranku,
- 1 duża cebula,
- ząbek czosnku,
- 1 dorodna marchewka,
- 80 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 150 ml bulionu,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka papryki ostrej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczonego masła lub oleju,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 stp.C. przez 25-30 minut.
- Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stp.C. i przykryj kaczkę dwoma warstwami folii aluminiowej. Piecz ją jeszcze przez 2 godziny, obracając ją co godzinę.
- Gotową kaczkę obierz ze skóry i wydrąż z niej mięso. Posiekaj je najdrobniej, jak potrafisz.
- Upieczone mięso przełóż do garnka z grubym dnem i zajmij się sosem.
- Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na wytopionym tłuszczu z kaczki. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Podsmażone warzywa przełóż do garnka z kaczką. Całość zalej passatą pomidorową, winem i bulionem. Włącz gaz i gotuj sos na wolnym ogniu, co jakiś czas go mieszając. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i gotuj sos jeszcze przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.
- Podawaj z kopytkami, gnocchi lub makaronem.
Porady:
- Przed podaniem posyp ragu odrobiną twardego sera (Pecorino Romano, Grana Padano, parmezan).
- Wino można zastąpić odrobiną wiśniówki lub dobrej whiskey.