PrzepisWielkanocTeściowej szczęka opadnie z wrażenia. Podaj na wielkanocny obiad

Teściowej szczęka opadnie z wrażenia. Podaj na wielkanocny obiad

To proste ragu z kaczki zachwyci nawet teściową.
To proste ragu z kaczki zachwyci nawet teściową.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fkruger

23.03.2024 17:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie masz pomysłu na świąteczny obiad? To proste ragu z kaczki podbije podniebienia nawet najbardziej wymagającego smakosza. Teściowa będzie pod ogromnym wrażeniem tak jak domownicy. Poznaj genialny przepis.

Słowo ragu pochodzi od francuskiego "ragôut", które można przetłumaczyć "pobudzać smak apetyt". Określenie używane jest w stosunku sosów i gęstych dań jednogarnkowych. Ragu z kaczki to fantastyczna propozycja na uroczysty obiad, który oczaruje nawet najbardziej wymagających gości. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ragu z kaczki — wykwintna propozycja na świąteczny obiad

Ragu to specjał kuchni francuskiej, jednak przygotowuje się go także we Włoszech. Określenie odnosi się go gęstych, zawiesistych sosów i dań jednogarnkowych. Większość z nich przygotowuje się na bazie długo gotowanego lub pieczonego mięsa, warzyw, a całość dopełnia się wytrawnym winem. Dodatek alkoholu nie jest konieczny, ale warto dolać go chociaż trochę. Wino zmiękcza mięso i fantastycznie podbija smak dania, wznosząc je na całkowicie nowy poziom.

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, a chciałabyś oczarować swoich gości, przygotuj proste ragu z kaczki. Sos jest pełen umami, a mięso wychodzi tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. To jedna z tych potraw, która robi efekt "wow" i co najważniejsze, nie wymaga wiele pracy. Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i ugotować je aż do całkowitej miękkości.

Ragu z kaczki — przepis

Składniki:

  • 2 kg kaczki,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 dorodna marchewka,
  • 80 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 150 ml bulionu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczonego masła lub oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 stp.C. przez 25-30 minut.
  2. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stp.C. i przykryj kaczkę dwoma warstwami folii aluminiowej. Piecz ją jeszcze przez 2 godziny, obracając ją co godzinę.
  3. Gotową kaczkę obierz ze skóry i wydrąż z niej mięso. Posiekaj je najdrobniej, jak potrafisz.
  4. Upieczone mięso przełóż do garnka z grubym dnem i zajmij się sosem.
  5. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na wytopionym tłuszczu z kaczki. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  6. Podsmażone warzywa przełóż do garnka z kaczką. Całość zalej passatą pomidorową, winem i bulionem. Włącz gaz i gotuj sos na wolnym ogniu, co jakiś czas go mieszając. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i gotuj sos jeszcze przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.
  7. Podawaj z kopytkami, gnocchi lub makaronem.

Porady:

  1. Przed podaniem posyp ragu odrobiną twardego sera (Pecorino Romano, Grana Padano, parmezan).
  2. Wino można zastąpić odrobiną wiśniówki lub dobrej whiskey.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także