PrzepisWielkanocTeściowej szczęka opadnie z wrażenia. Podaj na wielkanocny obiad

Teściowej szczęka opadnie z wrażenia. Podaj na wielkanocny obiad

Nie masz pomysłu na świąteczny obiad? To proste ragu z kaczki podbije podniebienia nawet najbardziej wymagającego smakosza. Teściowa będzie pod ogromnym wrażeniem tak jak domownicy. Poznaj genialny przepis.

To proste ragu z kaczki zachwyci nawet teściową.
To proste ragu z kaczki zachwyci nawet teściową.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fkruger

23.03.2024 17:06

Słowo ragu pochodzi od francuskiego "ragôut", które można przetłumaczyć "pobudzać smak apetyt". Określenie używane jest w stosunku sosów i gęstych dań jednogarnkowych. Ragu z kaczki to fantastyczna propozycja na uroczysty obiad, który oczaruje nawet najbardziej wymagających gości. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ragu z kaczki — wykwintna propozycja na świąteczny obiad

Ragu to specjał kuchni francuskiej, jednak przygotowuje się go także we Włoszech. Określenie odnosi się go gęstych, zawiesistych sosów i dań jednogarnkowych. Większość z nich przygotowuje się na bazie długo gotowanego lub pieczonego mięsa, warzyw, a całość dopełnia się wytrawnym winem. Dodatek alkoholu nie jest konieczny, ale warto dolać go chociaż trochę. Wino zmiękcza mięso i fantastycznie podbija smak dania, wznosząc je na całkowicie nowy poziom.

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, a chciałabyś oczarować swoich gości, przygotuj proste ragu z kaczki. Sos jest pełen umami, a mięso wychodzi tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. To jedna z tych potraw, która robi efekt "wow" i co najważniejsze, nie wymaga wiele pracy. Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i ugotować je aż do całkowitej miękkości.

Ragu z kaczki — przepis

Składniki:

  • 2 kg kaczki,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 dorodna marchewka,
  • 80 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 150 ml bulionu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczonego masła lub oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 stp.C. przez 25-30 minut.
  2. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stp.C. i przykryj kaczkę dwoma warstwami folii aluminiowej. Piecz ją jeszcze przez 2 godziny, obracając ją co godzinę.
  3. Gotową kaczkę obierz ze skóry i wydrąż z niej mięso. Posiekaj je najdrobniej, jak potrafisz.
  4. Upieczone mięso przełóż do garnka z grubym dnem i zajmij się sosem.
  5. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na wytopionym tłuszczu z kaczki. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  6. Podsmażone warzywa przełóż do garnka z kaczką. Całość zalej passatą pomidorową, winem i bulionem. Włącz gaz i gotuj sos na wolnym ogniu, co jakiś czas go mieszając. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i gotuj sos jeszcze przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.
  7. Podawaj z kopytkami, gnocchi lub makaronem.

Porady:

  1. Przed podaniem posyp ragu odrobiną twardego sera (Pecorino Romano, Grana Padano, parmezan).
  2. Wino można zastąpić odrobiną wiśniówki lub dobrej whiskey.


Wybrane dla Ciebie