To ciasto było hitem 40 lat temu. Dziś zapomniane, a udaje się za każdym razem i jest tanie
Ten deser to smak imienin u cioci i prywatki u znajomych. Pyszne połączenie czekoladowego ciasta i sera do dziś zachwyci miłośników słodkości.
To ciasto jest pyszną sztuką kompromisu, bo łączy w sobie dwa uwielbiane desery sprzed lat: kultowego murzynka oraz uwielbianego sernika. Pojawiało się na stołach zarówno na specjalne okazje, jak i rodzinne spotkania przy filiżance. Warto wrócić do tego smaku i wyczarować podwieczorek, który smakuje mieszanką słodkości i sentymentu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo
Ciasto Izaura
W latach 80. każda gospodyni domowa śledziła losy bohaterki brazylijskiej telenoweli, "Niewolnicy Izaury". Ludzie dyskutowali o losach bohaterki w pracy, w szkole i na ulicach. Fenomen "Izaury" był tak wielki, że w tym czasie wiele popularnych produktów, a nawet przepisów na ciasta, otrzymało nazwę po bohaterce serialu. Choć od jego premiery minęły już dekady, Izaura wciąż pozostaje w pamięci jako symbol tamtych czasów.
Ciasto Izaura to przykład kreatywności gospodyń, które w czasach niedoborów potrafiły wyczarować kulinarne cuda. Jest to tańsza i prostsza wersja sernika z kakaowym spodem, która w latach 80. i 90. była tak popularna, że nazywano ją "salonowym" ciastem. Nawet jeśli zdarzy się zakalec, Izaura wciąż smakuje wyśmienicie.
Przepis na sernik Izaura
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 240 g mąki,
- 330 g cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 250 g margaryny lub masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 jaja,
- 5 łyżek wody.
Masa serowa:
- 700 g twarogu sernikowego,
- 4 jaja,
- 220 g cukru,
- 120 g masła,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta kakaowego. Połącz cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę i margarynę, gotując na małym ogniu, aż tłuszcz się roztopi. Mieszaj masę ciągle.
- Gdy masa ostygnie, dodaj żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą kakaową.
- Przelej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając część na wierzch ciasta.
- Przygotuj masę serową: ucieraj żółtka z cukrem, dodawaj masło, a następnie ser i budyń. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Wylej masę serową na kakaową, a jeśli zostało ci nieco masy kakaowej, zrób z niej kleksy na wierzchu.
- Piecz ciasto 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, a następnie studź przy uchylonych drzwiczkach.
- Po upieczeniu polej Izaurę polewą i posyp orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!