To ciasto było hitem 40 lat temu. Dziś zapomniane, a udaje się za każdym razem i jest tanie

Ten deser to smak imienin u cioci i prywatki u znajomych. Pyszne połączenie czekoladowego ciasta i sera do dziś zachwyci miłośników słodkości.

Ciasto Izaura z seremCiasto Izaura z serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto jest pyszną sztuką kompromisu, bo łączy w sobie dwa uwielbiane desery sprzed lat: kultowego murzynka oraz uwielbianego sernika. Pojawiało się na stołach zarówno na specjalne okazje, jak i rodzinne spotkania przy filiżance. Warto wrócić do tego smaku i wyczarować podwieczorek, który smakuje mieszanką słodkości i sentymentu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Ciasto Izaura

W latach 80. każda gospodyni domowa śledziła losy bohaterki brazylijskiej telenoweli, "Niewolnicy Izaury". Ludzie dyskutowali o losach bohaterki w pracy, w szkole i na ulicach. Fenomen "Izaury" był tak wielki, że w tym czasie wiele popularnych produktów, a nawet przepisów na ciasta, otrzymało nazwę po bohaterce serialu. Choć od jego premiery minęły już dekady, Izaura wciąż pozostaje w pamięci jako symbol tamtych czasów.

Izaura - Pyszności
Izaura - Pyszności © Canva | Liesel_Fuchs

Ciasto Izaura to przykład kreatywności gospodyń, które w czasach niedoborów potrafiły wyczarować kulinarne cuda. Jest to tańsza i prostsza wersja sernika z kakaowym spodem, która w latach 80. i 90. była tak popularna, że nazywano ją "salonowym" ciastem. Nawet jeśli zdarzy się zakalec, Izaura wciąż smakuje wyśmienicie.

Przepis na sernik Izaura

Składniki:


Ciasto kakaowe:

  • 240 g mąki,
  • 330 g cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 jaja,
  • 5 łyżek wody.

Masa serowa:

  • 700 g twarogu sernikowego,
  • 4 jaja,
  • 220 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta kakaowego. Połącz cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę i margarynę, gotując na małym ogniu, aż tłuszcz się roztopi. Mieszaj masę ciągle.
  2. Gdy masa ostygnie, dodaj żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  3. Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą kakaową.
  4. Przelej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając część na wierzch ciasta.
  5. Przygotuj masę serową: ucieraj żółtka z cukrem, dodawaj masło, a następnie ser i budyń. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
  6. Wylej masę serową na kakaową, a jeśli zostało ci nieco masy kakaowej, zrób z niej kleksy na wierzchu.
  7. Piecz ciasto 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, a następnie studź przy uchylonych drzwiczkach.
  8. Po upieczeniu polej Izaurę polewą i posyp orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀