InspiracjeTo ciasto na imprezach znika jako pierwsze. Każdy prosił o dokładkę

To ciasto na imprezach znika jako pierwsze. Każdy prosił o dokładkę

Ciasto 3 Bit - Pyszności
Ciasto 3 Bit - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.10.2024 11:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów bez pieczenia. Zaskakuje swoją prostotą oraz smakiem, który zachwyca nawet najbardziej wymagających łasuchów. Kiedy tylko pojawia się na stole, na chwilę cichnie gwar rozmów i wszyscy zabierają się za jedzenie.

To ciasto bez pieczenia to absolutny pewniak. Mimo że na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie skomplikowanego, a to ze względu na liczne warstwy, to w rzeczywistości jego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Wśród nich skrywa się słony akcent w postaci krakersów, które nieco przełamują słodycz deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto 3 Bit bez pieczenia z krakersami

To prawdziwa fuzja smaków. Słodki krem budyniowy i jeszcze słodsza masa kajmakowa w połączeniu ze słonawymi krakersami naprawdę zdają egzamin. Przepis na to nieziemskie ciasto jest bajecznie prosty. Ja sama ratuję się nim, kiedy potrzebuję przyrządzić coś na szybko. Co prawda deser powinien się chwilę chłodzić, aby krakersy zmiękły, ale samo przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu.

Ciasto 3 Bit bez pieczenia - Pyszności
Ciasto 3 Bit bez pieczenia - Pyszności© Adobe Stock

Krakersy możesz zamienić również na biszkopty, ale polecam jednak postawić na słone ciasteczka. Na jednej porcji zdecydowanie się nie skończy i nie ma w tym nic dziwnego, bo to naprawdę pyszny deser.

Składniki:

  • 270 g krakersów,
  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 460 g masy kajmakowej,
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki + 2 łyżki cukru pudru,
  • 25 g gorzkiej czekolady,
  • opcjonalnie: dżem z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Następnie rozłóż warstwę krakersów i posmaruj je dżemem z czarnej porzeczki (opcjonalnie).
  2. Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, żółtkami.
  3. Gotową masę przelej do gotującego się mleka. Zagotuj całość, często mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy przykryj folią, by dotykała wierzchu budyniu i odstaw do ostudzenia.
  4. Masło utrzyj na puch. Następnie stopniowo po łyżce dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując.
  5. Gotową masę przełóż na krakersy. Następnie wyłóż na masę kolejną warstwę krakersów, a na nie masę kajmakową. Masę pokryj kolejną warstwą krakersów.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gotową wyłóż na ciasto.
  7. Całość oprósz otartą na tarce czekoladą.

Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny, aby smaki się nieco przegryzły. Przechowuj ciasto w lodówce. Smacznego!

przepisciasto bez pieczenia3 bit