To, co lubisz jeść, zdradza prawdę na twój temat. Możesz ostro się zdziwić

Któż z nas nie ma ulubionych potraw, którymi mógłby się zajadać o każdej porze dnia i nocy? Okazuje się jednak, że właśnie to, co wybieramy najczęściej, może powiedzieć dużo o naszym charakterze. Jak widać znane powiedzenie - "jesteś tym, co jesz" - ma potwierdzenie w rzeczywistości. Co to dla nas oznacza? Sprawdźmy. 

To, co lubisz jeść, zdradza prawdę na twój temat. Możesz ostro się zdziwić. Fot. AdobeStockTo, co lubisz jeść, zdradza prawdę na twój temat. Możesz ostro się zdziwić. Fot. AdobeStock

W obecnych czasach lubimy jeść m.in. to, na czym możemy zawiesić oko. Niewiele osób potrafi pójść do restauracji wyłącznie po to, by zjeść posiłek poza domem w samotności, czy gronie przyjaciół bądź rodziny. Nie może przecież zabraknąć zdjęcia zamówionego dania, którym koniecznie trzeba podzielić się z innymi w social mediach, co oczywiście nie jest niczym złym. W końcu każdy z nas lubi estetycznie podane i smaczne jedzenie. Jednak to, co jemy, mówi o nas więcej, niż sami chcielibyśmy przyznać.

Ulubione potrawy - co o nas mówią? Ostre jedzenie to przysmak odważnych

Okazuje się, że jedzenie może świetnie odzwierciedlać nasz charakter. Cechy osobowości mają bowiem wpływ na to, co zdecydujemy się umieścić na naszym talerzu. Jak podaje "Fakt", z badań prof. Hayesa i byłej studentki Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii, Nadii Byrnes, wynika, że osoby, które nie stronią od chilli, a wręcz nie wyobrażają sobie bez tej przyprawy żadnej potrawy, są poszukiwaczami wrażeń i cechują się bardzo dużą odwagą. Szukają coraz to nowszych wyzwań i stawiają na swojej drodze kolejne cele, a adrenalina jest dla nich motorem do działania.

To, co lubisz jeść, zdradza prawdę na twój temat. Możesz ostro się zdziwić. Fot. Pixabay
To, co lubisz jeść, zdradza prawdę na twój temat. Możesz ostro się zdziwić. Fot. Pixabay

Lubisz słodkie czy gorzkie? Te charaktery znacznie się różnią

Naukowcy nie mają złudzeń co do zależności między ulubionymi potrawami a cechami charakteru. Wskazują, że osoby, które uwielbiają słodycze, zazwyczaj są przyjazne oraz empatyczne. Mają przyjacielskie nastawienie do innych osób i zawsze spieszą z pomocą. Z kolei ci, którzy raczej preferują gorzkie smaki, w badaniu wykazali się skłonnościami sadystycznymi. Co ciekawe, osoby, które mają skłonności do psychopatycznych zachowań, często jako ulubione wskazywali rzodkiewkę, kawę, seler oraz tonik.

To, co lubisz jeść, zdradza prawdę na twój temat. Możesz ostro się zdziwić. Fot. Pixabay
To, co lubisz jeść, zdradza prawdę na twój temat. Możesz ostro się zdziwić. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯