To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące

Chociaż kiszenie ogórków wydaje się banalnie proste, w praktyce często dopiero po wielu próbach i błędach osiągamy perfekcję. Okazuje się, że wszystko ma wpływ na ostateczny smak ogórków – od wyboru soli i dodatków po temperaturę pomieszczenia, w którym zachodzi fermentacja.

Wiele osób chce przyspieszyć proces fermentacji ogórkówWiele osób chce przyspieszyć proces fermentacji ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niektórzy specjalnie stawiają naczynia ceramiczne z ogórkami kiszonym na słonecznym parapecie, aby przyspieszyć fermentację. I faktycznie – to działa. Bakterie kwasu mlekowego namnażają się szybciej w wyższej temperaturze, ale nie odbywa się to z pożytkiem dla ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

W jakiej temperaturze należy kisić ogórki?

Pomieszczenie, w którym znajdują się słoiki z ogórkami kiszonymi, nie powinno być ani za ciepłe, ani za chłodne. Proces fermentacji przebiega optymalnie w temperaturze od 22 do 25 stopni Celsjusza. Jednak gdy tylko słupek rtęci przekracza 28 stopni, bakterie kwasu mlekowego namnażają się stanowczo za szybko, co może prowadzić do utraty jakości ogórków.

Tak szybka fermentacja wpływa na ogórki

Wysoka temperatura otoczenia ma niekorzystny wpływ na konsystencję i wygląd ogórków. Drastyczne przyspieszenie fermentacji sprawia, że woda z wnętrza ogórków uwalnia się w błyskawicznym tempie, w efekcie czego stają się miękkie i wodniste. Chociaż zewnętrzna skórka może wydawać się twarda, w rzeczywistości robi się gumowata, tworząc nieprzyjemny kontrast teksturalny.

Wewnątrz ogórków mogą się tworzyć puste przestrzenie i rozpadliny, które nie tylko psują estetykę, ale również wpływają na smak ogórków. Do chrupiącego ideału im daleko. Prawidłowa fermentacja wymaga kontrolowanej, niższej temperatury, która pozwala na stopniowe przekształcanie cukrów w kwas mlekowy.

Czy lepiej kisić ogórki w niższej temperaturze?

Chłodniejsze pomieszczenia również nie są dobrym środowiskiem do kiszenia ogórków. Poniżej 20 stopni Celsjusza proces fermentacji spowalnia, co może prowadzić do zepsucia ogórków. Trzeba pamiętać o tym, że bakterie kwasu mlekowego nie tylko nadają smak kiszonym warzywom, ale także zabezpieczają je przed procesem gnicia.

Słoiki z ogórkami lub innymi kiszonkami warto umieścić w niższej temperaturze dopiero po zakończonej fermentacji, czyli po ok. 2 tygodniach. Wtedy możesz już dokręcić nakrętki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟