To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące

Chociaż kiszenie ogórków wydaje się banalnie proste, w praktyce często dopiero po wielu próbach i błędach osiągamy perfekcję. Okazuje się, że wszystko ma wpływ na ostateczny smak ogórków – od wyboru soli i dodatków po temperaturę pomieszczenia, w którym zachodzi fermentacja.

Wiele osób chce przyspieszyć proces fermentacji ogórkówWiele osób chce przyspieszyć proces fermentacji ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niektórzy specjalnie stawiają naczynia ceramiczne z ogórkami kiszonym na słonecznym parapecie, aby przyspieszyć fermentację. I faktycznie – to działa. Bakterie kwasu mlekowego namnażają się szybciej w wyższej temperaturze, ale nie odbywa się to z pożytkiem dla ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

W jakiej temperaturze należy kisić ogórki?

Pomieszczenie, w którym znajdują się słoiki z ogórkami kiszonymi, nie powinno być ani za ciepłe, ani za chłodne. Proces fermentacji przebiega optymalnie w temperaturze od 22 do 25 stopni Celsjusza. Jednak gdy tylko słupek rtęci przekracza 28 stopni, bakterie kwasu mlekowego namnażają się stanowczo za szybko, co może prowadzić do utraty jakości ogórków.

Tak szybka fermentacja wpływa na ogórki

Wysoka temperatura otoczenia ma niekorzystny wpływ na konsystencję i wygląd ogórków. Drastyczne przyspieszenie fermentacji sprawia, że woda z wnętrza ogórków uwalnia się w błyskawicznym tempie, w efekcie czego stają się miękkie i wodniste. Chociaż zewnętrzna skórka może wydawać się twarda, w rzeczywistości robi się gumowata, tworząc nieprzyjemny kontrast teksturalny.

Wewnątrz ogórków mogą się tworzyć puste przestrzenie i rozpadliny, które nie tylko psują estetykę, ale również wpływają na smak ogórków. Do chrupiącego ideału im daleko. Prawidłowa fermentacja wymaga kontrolowanej, niższej temperatury, która pozwala na stopniowe przekształcanie cukrów w kwas mlekowy.

Czy lepiej kisić ogórki w niższej temperaturze?

Chłodniejsze pomieszczenia również nie są dobrym środowiskiem do kiszenia ogórków. Poniżej 20 stopni Celsjusza proces fermentacji spowalnia, co może prowadzić do zepsucia ogórków. Trzeba pamiętać o tym, że bakterie kwasu mlekowego nie tylko nadają smak kiszonym warzywom, ale także zabezpieczają je przed procesem gnicia.

Słoiki z ogórkami lub innymi kiszonkami warto umieścić w niższej temperaturze dopiero po zakończonej fermentacji, czyli po ok. 2 tygodniach. Wtedy możesz już dokręcić nakrętki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat