To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni

Sernik to prawdziwa klasyka wśród ciast – prosty w przygotowaniu i obłędnie pyszny. W tej wersji zachwyca nie tylko smakiem, ale także eleganckim wyglądem, który sprawia, że doskonale prezentuje się na każdym stole.

To najlepszy przepis na sernikTo najlepszy przepis na sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków, cenionym za puszystość i kremowy smak. Nie dość, że jest wspaniale kremowy i pyszny, to jeszcze prosty w przygotowaniu, choć czasem może sprawić kłopot, np. przez pęknięcia na wierzchu. Na szczęście można łatwo temu zapobiec.

Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej

Dlaczego sernik pęka i opada?

Sernik jest wyjątkowo wrażliwy na zmiany temperatury, dlatego na jego wierzchu mogą pojawiać się pęknięcia lub może opaść. Główną przyczyną jest łączenie składników o różnej temperaturze (na przykład zimnego sera lub jajek z masą w temperaturze pokojowej) oraz zbyt gwałtowne pieczenie czy nagłe otwieranie piekarnika. Aby temu zapobiec, najlepiej piec sernik w trybie grzania góra-dół, unikać termoobiegu i pozostawić ciasto w piekarniku na 40–60 minut po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach. Stopniowe studzenie w temperaturze pokojowej przed włożeniem do lodówki pozwala masie stężeć równomiernie, dzięki czemu sernik pozostaje gładki, aksamitny i nie opada.

Przepis na sernik

Składniki są podane na na formę 28x18 centrymetrów.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 200 g herbatników czekoladowych lub kakaowych,
  • 150 ml espresso,
  • 120 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru,
  • 3 jajka,
  • garść orzeszków (do dekoracji)

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki espresso.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Następnie wlej do niej zaparzone espresso i dokładnie połącz z serem z wiaderka oraz proszkiem budyniowym, mieszając delikatnie, ale dokładnie, aż masa będzie gładka i jednolita.
  3. Masło umieść w garnuszku aby roztopiło się.
  4. Herbatniki zmiażdż dłońmi i wlej rozpuszczone masło. Wymieszaj do do konsystencji mokrego piasku.
  5. Powstałą masę włóż do formy i wygładź wierzch.
  6. Wlej masę serową i wyrównaj powierzchnię szpatułką.
  7. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza, ustawionym na tryb góra–dół, przez około godzinę.
  8. Po upieczeniu pozostaw sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby powoli ostygł i nie opadł.
  9. W tym czasie w małym rondelku rozpuść masło, dodaj posiekaną czekoladę oraz odłożone wcześniej espresso i mieszaj na małym ogniu, aż powstanie gładka, lśniąca polewa.
  10. Gdy sernik ostygnie, polej go przygotowaną czekoladą i posyp pokruszonymi orzeszkami, po czym odstaw do lodówki na kilka godzin, aby polewa stężała. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono