To popularny letni owoc. Mało kto wie, że napar z jego liści obniża poziom cukru

Tym owocem zachwycają się wszyscy, a właściwości jego liści nie zna prawie nikt. Warto nadrobić ten fakt i przygotować cudowny napar, którego właściwości cię zachwycą. Obniżenie poziomu cukru to nie wszystko, co oferuje ten napój!

Napar o niezwykłych właściwościach przyrządzisz z liści popularnego letniego owocuNapar o niezwykłych właściwościach przyrządzisz z liści popularnego letniego owocu
Źródło zdjęć: © canva.com

Koniec lata i początek jesieni to moment, w którym przystępujemy do pierwszych zbiorów jeżyn. Te zdrowe, niskokaloryczne owoce leśne charakteryzują się nie tylko dużą zawartością polifenoli, flawonoidów i antocyjanów, ale mają również niski indeks glikemiczny — coś, co powinno zainteresować wszystkich chorych na cukrzycę i insulinooporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiekłam makaron w nietypowej foremce. Ta wytrawna babka robi wrażenie

Być może zainteresuje cię fakt, że równie ciekawe właściwości prozdrowotne występują w liściach jeżyn. Nasza propozycja? Zanim jeżyny dojrzeją, a ty będziesz się raczył ich doskonałym smakiem i walorami zdrowotnymi, zerwij liście tych owoców i przyrządź z nich magiczny napar. W ten sposób osiągniesz podwójne zwycięstwo, a jeden niepozorny krzew będzie wspierał twój organizm przez naprawdę długi czas!

Napar z liści jeżyn — po co?

Doktor Henryk Różański to autor i współautor 116 publikacji naukowych, a jego konikiem jest między innymi towaroznawstwo zielarskie. To właśnie z jego słów, cytowanych przez portal odzywianie.wprost.pl, dowiadujemy się, że liście jeżyn zawierają wręcz cudotwórcze właściwości.

Jak twierdzi wspomniany specjalista, już w XIX wieku fascynaci ziołolecznictwa stosowali liście jeżyn do leczenia kaszlu, problemów żołądkowych i bólów menstruacyjnych. Od tego czasu nauka poszła do przodu, a botanicy odkryli, że ten naturalny produkt potrafi znacznie więcej.

Przygotowany z liści jeżyn napar obniża poziom glukozy we krwi i przeciwdziała nieżytowi przewodu pokarmowego. Co więcej, taki napój wykazuje działanie antybakteryjne, grzybobójcze i krwiotamujące, dlatego warto go stosować m.in. podczas pojawienia się aft i pleśniawek w jamie ustnej. Podobnie jak napar z liści malin jest polecany również podczas biegunek.

Napar z liści tych owoców to strzał w dziesiątkę dla zdrowia
Napar z liści tych owoców to strzał w dziesiątkę dla zdrowia © canva.com

Przygotujmy napar z liści jeżyn!

Ponieważ tak, jak wspomnieliśmy, liście jeżyn zbiera się przed okresem zakwitnięcia rośliny, należy zabrać się za to na koniec maja lub początek czerwca. To oczywiście nie oznacza, że jeśli teraz przegapiłeś ten moment, musisz czekać cały rok na jego powtórkę. Suszone i rozdrobnione liście jeżyn kupisz przez cały rok w sklepach zielarskich i przez internet.

Kiedy już je zdobędziesz, zalej 1-2 łyżeczki liści wrzątkiem, przykryj i odczekaj około 15 minut. Taki napój możesz pić nawet 2-3 razy dziennie. Twój organizm będzie ci wdzięczny!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła i zajadam ze smakiem
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek