PrzepisTort owocowy z galaretką. Dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Tort owocowy z galaretką. Dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Tort owocowy z galaretką. Dzieło sztuki w jadalnym wydaniu
Ewa
10.02.2022 13:00

Ten owocowy tort z galaretką wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki!  Jego przygotowanie nie jest wcale takie trudne, a efekt potrafi zaskoczyć. Sprawdzi się idealnie na małe i duże okazje- w końcu zawsze znajdzie się coś miłego, co warto celebrować!

Możesz popuścić wodze fantazji i zaszaleć z układaniem owoców. To właśnie one stworzą barwny obraz na Twoim torcie.

Do dekoracji tortu możesz użyć dowolnych owoców: świeżych lub z puszki. Pokrój je na mniejsze kawałki, plasterki lub cząstki. Świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, jabłka, pomarańcze, ale wybór należy tak naprawdę tylko do Ciebie.

Mus truskawkowy przygotowany w blenderze próżniowym marki Philips idealnie zwieńczy dzieła. Ten tort to wspomnienie lata, do którego możesz wracać przez cały rok.

Składniki

Biszkopt

  1. 6 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
  2. szklanka cukru
  3. szklanka mąki (przesiana)
  4. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka truskawkowa

  1. 250 g truskawek
  2. 2 łyżki namoczonej żelatyny
  3. 1/3 szklanki cukru
  4. 1/4 szklanki zimnej wody

Krem truskawkowy

  1. 250 g serka mascarpone
  2. 300 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  3. 1/3 szklanki cukru pudru
  4. 1/2 szklanki zblendowanych truskawek

Polewa z białej czekolady

  1. 200 g miękkiego masła
  2. 200 g białej czekolady

Dodatki

  1. 1 kg dowolnych owoców
  2. 4 przezroczyste galaretki
  3. 2 litry wrzątku

Zacznij od przygotowania biszkoptu

Przygotowanie tego deseru zacznij od upieczenia biszkoptu. Możesz użyć swojego sprawdzonego przepisu, albo skorzystać z naszego.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc jajka wyjmij z lodówki minimum godzinę przed tym, kiedy zamierzasz zabrać się za pieczenie. Oddziel żółtka od białek i przesiej mąkę.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (nie zostawiaj go na bokach). Nie smaruj również boków masłem ani innym tłuszczem. Dzięki temu, że biszkopt przyklei się do brzegów, to później nie opadnie.

Piekarnik rozgrzej do 170 st. Celsjusza (góra-dół) i zabierz się za przygotowanie biszkoptu.

W czystej i suchej misce umieść białka i zacznij ubijać. Po chwili zacznijcie dodawać małymi partiami drobny cukier. Uzyskana piana powinna być lśniąca i sztywna. Stopniowo dodaj żółtka do ubitej piany.

Kiedy żółtka połączą się już z pianą- weź do ręki silikonową szpatułkę lub drewnianą łyżkę i zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Gotową masę przelej do tortownicy i włóż do piekarnika na 30 min. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Jeśli jeszcze się nie dopiekł- daj mu kilka dodatkowych minut.

Kiedy ciasto już będzie gotowe wyjmij je z piekarnika i zrzuć z blatu z wysokości ok. 50 cm.

Dzięki temu nasz biszkopt nie opadnie, bo pozbędziemy się nadmiaru pary wodnej.

Włóż biszkopt do wyłączonego, uchylonego piekarnika i daj mu czas, żeby ostygł. Podziel go na 3 części, gdy już wystygnie.

Przygotuj truskawkową piankę

Truskawkowa pianka będzie naprawdę smacznym dodatkiem do tortu, a jej przygotowanie zajmie chwilę. W blenderze połącz ze sobą truskawki, cukier oraz żelatynę (wcześniej wymieszaj ją z 1/4 zimnej wody).

Mieszankę z blendera przelej do garnka i podgrzej. Po podgrzaniu odlej 1/2 szklanki, a resztę umieść w formie i włóż do lodówki.

Przygotuj masę do tortu

Śmietankę 30% (koniecznie schłodzoną) ubij z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj serek mascarpone, miksując na niskich obrotach. Dodaj zblendowane truskawki.

Możesz użyć mrożonych owoców, jeśli nie masz świeżych. Rozmroź je w lodówce i zblenduj. Możesz użyć również malin lub borówek- świetnie będą pasowały do tej masy.

Umieśc biszkopt w rancie

Umieść wystudzony wewnątrz rantu (dookoła rozprowadź papier do pieczenia). Następnie rozprowadź pędzelkiem miks z wody, cukru i soku z cytryny, żeby go nasączyć. Możesz użyć też zaparzonej herbaty owocowej. Dodaj pierwszą porcję masy.

Na masę wyłóż piankę truskawkową i dodaj kolejną część biszkoptu Następnie truskawkowy krem i ostatnią część biszkoptu. Tak złożony tort wstaw do lodówki.

Przygotuj polewę z czekolady

W międzyczasie zmiksuj miękkie masło i roztopioną białą czekoladę. Roztop ją w kąpieli wodnej: do 1/3 wysokości garnka wlej wodę, na górę połóż miskę tak, żeby nie dotykała powierzchni wody i rozpuść czekoladę połamaną w kostki.

Powstałą masę rozprowadź na torcie (wierzch i dookoła). Tę czynność powtórz 3 razy, za każdym razem chłodź tort w lodówce.

Udekoruj tort

Kiedy tort będzie już pokryty białą czekoladą i schłodzony- udekoruj go owocami. Ściągnij rant i powtykaj kawałki owoców.

Sprawdzą się tutaj praktycznie wszystkie owoce. Pamiętaj jednak, że mango, kiwi, ananas i papaja powodują, że galaretka nie stężeje. To wszystko przez zawarty w nich enzym, którego możesz się jednak pozbyć. Sparz owoce wrzątkiem lub lekko je obgotuj i śmiało możesz dodawać je do galaretki.

Kiedy już udekorujesz swój tort owocami (brzegi i wierzch) włóż go ponownie do lodówki.

Zalej ciasto galaretką

Czas na galaretkę!

Umieść rant dookoła tortu, tak aby powstała przerwa. Zabezpiecz ciasto przy pomocy folii spożywczej, po czym wypełnij rant do połowy galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia produktu.

Następnie us2uń rant, zmniejsz jego objętość i umieść na stężonej galaretce. Zrób drugi stopień przy pomocy galaretki. Wstaw ciasto po raz ostatni do lodówki do stężenia galaretki. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także