Triki w kuchni, ułatwiające codzienne funkcjonowanie

Triki w kuchni ułatwiają wiele czynności, dlatego warto je znać. I dziś przychodzę z kolejną dawką ciekawych treści, które z pewnością się przydadzą.

Obrazek
Frania

Dzięki nim staniesz się prawdziwym mistrzem w kuchni, a gotowanie będzie czystą przyjemnością ? Czego chcieć więcej?

#1 Zbyt częste mieszanie zawartości patelni nie jest wcale dobre

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Daj czas mieszance wrzuconej na patelnię, aby mogła nabrać koloru. W przeciwnym przypadku cały proces będzie trwał znacznie dłużej. Po drugie, składniki na patelni mogą zmienić swoją strukturę.

#2 Dodawaj czosnek na patelnię pod koniec smażenia

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Czosnek bardzo szybko może się przypalić, dlatego nie powinno dodawać się go zaraz na początku. Najpierw podsmaż cebulkę, potem dodaj inne składniki. Czosnek najlepiej dodawać w ostaniej fazie gotowania.

#3 Jeśli masz zamiar piec warzywa w piekarniku...

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

...włóż je do formy prosto po umyciu. Dzięki temu zabiegowi, przygotujesz w piekarniku warzywa na parze!

#4 Masz jedną deskę w kuchni?

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jak triki w kuchni, to i patent na krojenie ziół i mięsa na jednej desce do krojenia. Zawsze zaczynaj od krojenia ziół i warzyw, a dopiero potem zabierz się za mięso. Dzięki temu potencjalne bakterie z surowego mięsa nie będą mieć kontaktu z ziołami.

Po użyciu deski, dokładnie ją wyczyść.

#5 Nie zostawiaj gotującego się mleka bez opieki...

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

...no chyba, że masz czas i ochotę na sprzątanie kuchni.

#6 Przy wypiekach trzymaj się przepisu

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

O ile w przypadku potraw możesz dokonać małych zamian, to przy wypiekach lepiej tego unikać. Jeśli pracujesz przy jakimś wypieku po raz pierwszy, trzymaj się przepisu, bo jeśli poniesie Cię fantazja, możesz uzyskać zupełnie inny efekt końcowy.

#7 Daj odpocząć gotowemu mięsu

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Czas na trik w kuchni, dzięki któremu przygotujesz idealne mięso. I to bardzo prosta sztuczka, która na pewno przyniesie same korzyści. Jeśli masz już gotowe mięso, daj mu odpocząć. Dzięki temu zabiegowi, będziesz mogła cieszyć się w pełni wszystkimi smakami przygotowanej potrawy.

#8 Aby makaron się nie sklejał po ugotowaniu...

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

...dodaj do niego oliwę z oliwek. Pod żadnym pozorem nie spłukuj go zimną wodą, ponieważ wypłuczesz potrzebną skrobię.

#9 Chcesz wzbogacić smak ryżu?

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Ugotuj go w bulionie warzywnym zamiast w zwykłej wodzie. I masz dwa w jednym - ugotowany ryż i dodatkowe smaki jednocześnie!

#10 Triki w kuchni - czerwony makaron

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/35114072074546319/">pinterest.com‎</a>

Jak go zrobić? Ugotuj makaron w czerwonym winie i to wszystko! Efekt jest zachwycający ?

#11 Jak ekspresowo obrać czosnek?

Obrazek

Użyj do tego płaskiego noża. Połóż na blacie ząbek czosnku i dociśnij nożem. I to wszystko!

#12 Kiedy potrzebujesz większej ilości bekonu,

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

...zamiast smażyć go na patelni, użyj po prostu piekarnika. W szybki, łatwy i przyjemny sposób przygotujesz perfekcyjny dodatek do wielu dań.

I to by było na tyle, jeśli chodzi o triki w kuchni. Koniecznie daj mi znać, który spodobał Ci się najbardziej ?

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥