Triki w kuchni, ułatwiające codzienne funkcjonowanie

Triki w kuchni ułatwiają wiele czynności, dlatego warto je znać. I dziś przychodzę z kolejną dawką ciekawych treści, które z pewnością się przydadzą.

Obrazek
Frania

Dzięki nim staniesz się prawdziwym mistrzem w kuchni, a gotowanie będzie czystą przyjemnością ? Czego chcieć więcej?

#1 Zbyt częste mieszanie zawartości patelni nie jest wcale dobre

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Daj czas mieszance wrzuconej na patelnię, aby mogła nabrać koloru. W przeciwnym przypadku cały proces będzie trwał znacznie dłużej. Po drugie, składniki na patelni mogą zmienić swoją strukturę.

#2 Dodawaj czosnek na patelnię pod koniec smażenia

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Czosnek bardzo szybko może się przypalić, dlatego nie powinno dodawać się go zaraz na początku. Najpierw podsmaż cebulkę, potem dodaj inne składniki. Czosnek najlepiej dodawać w ostaniej fazie gotowania.

#3 Jeśli masz zamiar piec warzywa w piekarniku...

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

...włóż je do formy prosto po umyciu. Dzięki temu zabiegowi, przygotujesz w piekarniku warzywa na parze!

#4 Masz jedną deskę w kuchni?

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jak triki w kuchni, to i patent na krojenie ziół i mięsa na jednej desce do krojenia. Zawsze zaczynaj od krojenia ziół i warzyw, a dopiero potem zabierz się za mięso. Dzięki temu potencjalne bakterie z surowego mięsa nie będą mieć kontaktu z ziołami.

Po użyciu deski, dokładnie ją wyczyść.

#5 Nie zostawiaj gotującego się mleka bez opieki...

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

...no chyba, że masz czas i ochotę na sprzątanie kuchni.

#6 Przy wypiekach trzymaj się przepisu

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

O ile w przypadku potraw możesz dokonać małych zamian, to przy wypiekach lepiej tego unikać. Jeśli pracujesz przy jakimś wypieku po raz pierwszy, trzymaj się przepisu, bo jeśli poniesie Cię fantazja, możesz uzyskać zupełnie inny efekt końcowy.

#7 Daj odpocząć gotowemu mięsu

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Czas na trik w kuchni, dzięki któremu przygotujesz idealne mięso. I to bardzo prosta sztuczka, która na pewno przyniesie same korzyści. Jeśli masz już gotowe mięso, daj mu odpocząć. Dzięki temu zabiegowi, będziesz mogła cieszyć się w pełni wszystkimi smakami przygotowanej potrawy.

#8 Aby makaron się nie sklejał po ugotowaniu...

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

...dodaj do niego oliwę z oliwek. Pod żadnym pozorem nie spłukuj go zimną wodą, ponieważ wypłuczesz potrzebną skrobię.

#9 Chcesz wzbogacić smak ryżu?

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Ugotuj go w bulionie warzywnym zamiast w zwykłej wodzie. I masz dwa w jednym - ugotowany ryż i dodatkowe smaki jednocześnie!

#10 Triki w kuchni - czerwony makaron

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/35114072074546319/">pinterest.com‎</a>

Jak go zrobić? Ugotuj makaron w czerwonym winie i to wszystko! Efekt jest zachwycający ?

#11 Jak ekspresowo obrać czosnek?

Obrazek

Użyj do tego płaskiego noża. Połóż na blacie ząbek czosnku i dociśnij nożem. I to wszystko!

#12 Kiedy potrzebujesz większej ilości bekonu,

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

...zamiast smażyć go na patelni, użyj po prostu piekarnika. W szybki, łatwy i przyjemny sposób przygotujesz perfekcyjny dodatek do wielu dań.

I to by było na tyle, jeśli chodzi o triki w kuchni. Koniecznie daj mi znać, który spodobał Ci się najbardziej ?

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości