Użyj sezonowych owoców leśnych i odczaruj zły urok. Twoje dzieci w końcu polubią zupę owocową

Zupa owocowa to dla wielu z nas trauma z dzieciństwa. Również "aktualna" dziatwa raczej nie przepada za tym szkolnym przysmakiem. Istnieje pewien sposób na przekonanie ich, że ta potrawa może być naprawdę smaczna. Przyda ci się do tego trochę wiary i porządna garść owoców leśnych.

Zupa owocowa z owoców leśnych. Pycha!Zupa owocowa z owoców leśnych. Pycha!
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930

Kiedy pisaliśmy tu artykuł o najbardziej znienawidzonych potrawach z dawnych lat, dla zupy owocowej byliśmy bezlitośni. Nie dziw się nam — zapewne tobie również ta pozycja kojarzy się jedynie z męczarnią przeżywaną w szkolnej stołówce. Biedni uczniowie pryskali z takiego obiadu tak szybko, jak tylko potrafili. Prawdziwy problem pojawiał się wtedy, gdy ta sama zupa czekała na nich... w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami. Poznaj prawdziwy smak lata

Nienawiść do zupy owocowej można racjonalnie wyjaśnić. Skoro przez wiele lat była nam podawana w formie niesmacznego, gorącego kompotu podanego z rozgotowanymi kluskami, nikt nie powinien oczekiwać po dzieciach myśli w stylu: gdy będę dorosły, będę wcinał tę zupę codziennie i nikt mi tego nie zabroni! Powiedzmy, że wtedy było raczej odwrotnie i każdy uczeń jasno deklarował, że po wyjściu z "budy" już nigdy więcej nie tknie palcem zupy owocowej. U nas było podobnie, ale tylko do pewnego momentu.

Dzisiaj wychodzimy z założenia, że zupa owocowa — tak samo jak wątróbka — zasługuje na drugą szansę. Potraktowaliśmy to jako wyzwanie: co, my nie damy rady sprawić, by zupa owocowa była smaczna? Przepis, który za moment ci pokażemy, może odratować wizerunek tej potrawy i kto wie? Być może nawet twoje dzieci ją polubią. Daj nam znać, jak ci poszło!

Zupa owocowa, ale tym razem smaczna!

Składniki:

  • 800 g owoców leśnych (maliny, porzeczki, czereśnie itd.),
  • 1 l wody,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g surowego makaronu,
  • cukier.
Podaj zupę owocową z ulubionym makaronem
Podaj zupę owocową z ulubionym makaronem © Canva | Issaurinko

Sposób przygotowania:

  1. Umyte, a w razie potrzeby również pozbawione pestek owoce przełóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj.
  2. Po około 20 minutach dopraw do smaku cukrem. Gdy zupa osiągnie pożądany smak, odczekaj, aż trochę ostygnie i zmiksuj. Ten krok możesz pominąć, ale według nas taka zupa będzie po prostu bardziej treściwa.
  3. Dodaj śmietankę, a oddzielnie ugotuj i odcedź makaron. Podawaj zupę z tym dodatkiem, ozdób listkiem mięty i kilkoma owocami leśnymi w całości. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej