Użyj sezonowych owoców leśnych i odczaruj zły urok. Twoje dzieci w końcu polubią zupę owocową
Zupa owocowa to dla wielu z nas trauma z dzieciństwa. Również "aktualna" dziatwa raczej nie przepada za tym szkolnym przysmakiem. Istnieje pewien sposób na przekonanie ich, że ta potrawa może być naprawdę smaczna. Przyda ci się do tego trochę wiary i porządna garść owoców leśnych.
08.07.2024 07:53
Kiedy pisaliśmy tu artykuł o najbardziej znienawidzonych potrawach z dawnych lat, dla zupy owocowej byliśmy bezlitośni. Nie dziw się nam — zapewne tobie również ta pozycja kojarzy się jedynie z męczarnią przeżywaną w szkolnej stołówce. Biedni uczniowie pryskali z takiego obiadu tak szybko, jak tylko potrafili. Prawdziwy problem pojawiał się wtedy, gdy ta sama zupa czekała na nich... w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nienawiść do zupy owocowej można racjonalnie wyjaśnić. Skoro przez wiele lat była nam podawana w formie niesmacznego, gorącego kompotu podanego z rozgotowanymi kluskami, nikt nie powinien oczekiwać po dzieciach myśli w stylu: gdy będę dorosły, będę wcinał tę zupę codziennie i nikt mi tego nie zabroni! Powiedzmy, że wtedy było raczej odwrotnie i każdy uczeń jasno deklarował, że po wyjściu z "budy" już nigdy więcej nie tknie palcem zupy owocowej. U nas było podobnie, ale tylko do pewnego momentu.
Dzisiaj wychodzimy z założenia, że zupa owocowa — tak samo jak wątróbka — zasługuje na drugą szansę. Potraktowaliśmy to jako wyzwanie: co, my nie damy rady sprawić, by zupa owocowa była smaczna? Przepis, który za moment ci pokażemy, może odratować wizerunek tej potrawy i kto wie? Być może nawet twoje dzieci ją polubią. Daj nam znać, jak ci poszło!
Zupa owocowa, ale tym razem smaczna!
Składniki:
- 800 g owoców leśnych (maliny, porzeczki, czereśnie itd.),
- 1 l wody,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 200 g surowego makaronu,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Umyte, a w razie potrzeby również pozbawione pestek owoce przełóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj.
- Po około 20 minutach dopraw do smaku cukrem. Gdy zupa osiągnie pożądany smak, odczekaj, aż trochę ostygnie i zmiksuj. Ten krok możesz pominąć, ale według nas taka zupa będzie po prostu bardziej treściwa.
- Dodaj śmietankę, a oddzielnie ugotuj i odcedź makaron. Podawaj zupę z tym dodatkiem, ozdób listkiem mięty i kilkoma owocami leśnymi w całości. Smacznego!