W Hiszpanii zajadają gorące nóżki. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Hiszpania kojarzy się z gazpacho, chorizo i owocami morza, ale odkryć w niej można wiele innych smakołyków. Wśród nich jest wieprzowina, a konkretniej nogi.

Hiszpańskie nóżki podaje się na ciepłoHiszpańskie nóżki podaje się na ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Galart, czyli zimne nóżki, to przysmak doskonale znany w kuchni wielkopolskiej. W hiszpańskim wydaniu nie przypomina jednak imprezy z imienin u cioci. W tym kraju serwują je na ciepło, najczęściej w towarzystwie aromatycznego sosu z  pietruszką. W restauracji znajdziesz je pod nazwą "patas de cerdo con ajo y perejil", ale z łatwością odtworzysz też ten smak w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Hiszpańskie nóżki w sosie czosnkowym

Na pierwszy rzut oka nogi wieprzowe mogą wydawać się składnikiem wymagającym. Jednak Hiszpanie od wieków wiedzą, jak je przygotować, by stały się prawdziwym rarytasem. Cały sekret tkwi w długim i powolnym gotowaniu. To właśnie ten proces pozwala na rozpad kolagenu zawartego w tkance łącznej. Dzięki temu mięso staje się bardzo delikatne i miękkie. Z łatwością odchodzi od kości, nawet bez pomocy noża.

Hiszpańskie gorące nóżki zanurzone są w sosie czosnkowo-pietruszkowym, dzięki czemu zyskują zarówno na wyrazistości, jak i świeżości. Obowiązkowa jest tu dobrej jakości oliwa z oliwek, stanowiąca bazę sosu.

Składniki:

  • 2-3 kg nóg wieprzowych,
  • 1 cebula,
  • 2-3 marchewki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól do smaku.

Sos czosnkowo-pietruszkowy:

  • 1 główka czosnku,
  • 1 duży pęczek świeżej pietruszki (same listki, bez łodyg),
  • 120 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść nogi. Jeśli są resztki włosów, opal je palnikiem lub zeskrob.
  2. Przełóż do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie gotuj na dużej mocy przez 10-15 minut.
  3. Odcedź wodę, opłucz nogi.
  4. Z powrotem umieść je w garnku, znów zalej wodą. Dorzuć posiekaną cebulę, obrane marchewki, pieprz, liście laurowe i łyżeczką soli. Nogi powinny być dobrze zanurzone.
  5. Zagotuj, zmniejsz moc palnika.
  6. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, aż nogi będą miękkie, a mięso z łatwością będzie odchodziło od kości.
  7. Po tym czasie wyjmij z bulionu, przestudź i oddziel mięso od kości. Możesz też zostawić je w całości, bez oddzielania.
  8. Czosnek obierz i posiekaj drobno wraz z natką pietruszki.
  9. Dodaj oliwę, ocet i wymieszaj.
  10. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  11. Ciepłe mięso wyłóż na duży talerz i polej sosem.

Gotowe danie serwuj w towarzystwie świeżej bagietki, którą możesz nabierać sos. Sprawdzi się również chleb lub inne pieczywo. Możesz także podać gorące nóżki z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀