W Hiszpanii zajadają gorące nóżki. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Hiszpania kojarzy się z gazpacho, chorizo i owocami morza, ale odkryć w niej można wiele innych smakołyków. Wśród nich jest wieprzowina, a konkretniej nogi.

Hiszpańskie nóżki podaje się na ciepłoHiszpańskie nóżki podaje się na ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Galart, czyli zimne nóżki, to przysmak doskonale znany w kuchni wielkopolskiej. W hiszpańskim wydaniu nie przypomina jednak imprezy z imienin u cioci. W tym kraju serwują je na ciepło, najczęściej w towarzystwie aromatycznego sosu z  pietruszką. W restauracji znajdziesz je pod nazwą "patas de cerdo con ajo y perejil", ale z łatwością odtworzysz też ten smak w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Hiszpańskie nóżki w sosie czosnkowym

Na pierwszy rzut oka nogi wieprzowe mogą wydawać się składnikiem wymagającym. Jednak Hiszpanie od wieków wiedzą, jak je przygotować, by stały się prawdziwym rarytasem. Cały sekret tkwi w długim i powolnym gotowaniu. To właśnie ten proces pozwala na rozpad kolagenu zawartego w tkance łącznej. Dzięki temu mięso staje się bardzo delikatne i miękkie. Z łatwością odchodzi od kości, nawet bez pomocy noża.

Hiszpańskie gorące nóżki zanurzone są w sosie czosnkowo-pietruszkowym, dzięki czemu zyskują zarówno na wyrazistości, jak i świeżości. Obowiązkowa jest tu dobrej jakości oliwa z oliwek, stanowiąca bazę sosu.

Składniki:

  • 2-3 kg nóg wieprzowych,
  • 1 cebula,
  • 2-3 marchewki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól do smaku.

Sos czosnkowo-pietruszkowy:

  • 1 główka czosnku,
  • 1 duży pęczek świeżej pietruszki (same listki, bez łodyg),
  • 120 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść nogi. Jeśli są resztki włosów, opal je palnikiem lub zeskrob.
  2. Przełóż do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie gotuj na dużej mocy przez 10-15 minut.
  3. Odcedź wodę, opłucz nogi.
  4. Z powrotem umieść je w garnku, znów zalej wodą. Dorzuć posiekaną cebulę, obrane marchewki, pieprz, liście laurowe i łyżeczką soli. Nogi powinny być dobrze zanurzone.
  5. Zagotuj, zmniejsz moc palnika.
  6. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, aż nogi będą miękkie, a mięso z łatwością będzie odchodziło od kości.
  7. Po tym czasie wyjmij z bulionu, przestudź i oddziel mięso od kości. Możesz też zostawić je w całości, bez oddzielania.
  8. Czosnek obierz i posiekaj drobno wraz z natką pietruszki.
  9. Dodaj oliwę, ocet i wymieszaj.
  10. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  11. Ciepłe mięso wyłóż na duży talerz i polej sosem.

Gotowe danie serwuj w towarzystwie świeżej bagietki, którą możesz nabierać sos. Sprawdzi się również chleb lub inne pieczywo. Możesz także podać gorące nóżki z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa