Kuroń kroi na plastry i zalewa wywarem. Lepsze niż zimne nóżki
Zimne nóżki to jedna z obowiązkowych pozycji na Wielkanoc i rodzinne spotkania. Jeśli jednak zastąpisz je ozorkami w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia, nikt nie zatęskni nawet za poprzednim daniem.
Jedni na myśl o ozorkach dostają gęsią skórką, inni już podstawiają w myślach talerzyk i proszą o dużą porcję. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to ozorki w galarecie obowiązkowo powinny pojawić się w twoim repertuarze. Świetnie sprawdzą się jako jedno z wielkanocnych dań, na kolację czy rodzinne spotkania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni
Ozorki w galarecie według Jakuba Kuronia
Wśród dań z galaretą w roli głównej królują przede wszystkim zimne nóżki, w Wielkopolsce znane jako galart. Zamiast jednak zalewać bulionem z żelatyną kawałki golonki, postaw na ozorki. Ich smak świetnie pasuje do galarety.
Ozorki przygotowane według przepisu Jakuba Kuronia po prostu rozpływają się w ustach. Znany kucharz proponuje, by podać je w towarzystwie chrzanu, który przyjemnie doda ostrości i smaku. Miękkie, soczyste plastry ozorków zatopione w delikatnej, lekko galaretowatej zalewie zrobią wrażenie na gościach.
Składniki:
- 600 g ozorków,
- włoszczyzna,
- 8 ziaren czarnego pieprzu,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1-2 liście laurowe,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 10 g żelatyny,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ozorki dokładnie wyszoruj, wytnij gruczoły ślinowe i przełóż do garnka.
- Warzywa obierz, umyj i dorzuć do ozorków.
- Dodaj obrane ząbki czosnku, przyprawy i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Jeśli używasz ozorów wieprzowych, gotuj je dłużej, aż będą miękkie.
- Wyjmij ozory i zdejmij skórkę.
- Wywar zredukuj do objętość ok. 400 ml. Odstaw do wystudzenia.
- Ozorki pokrój pod skosem w plasterki.
- Na półmisku ułóż mięso i gałązki pietruszki dla dekoracji.
- Do wywaru dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Zalej ozorki i odstaw do wystudzenia.
Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać również cząstki cytryny — pamiętaj o sparzeniu skórki. Do tego chrzan, świeże pieczywo i pyszna przystawka gotowa. Smacznego!