Kuroń kroi na plastry i zalewa wywarem. Lepsze niż zimne nóżki

Zimne nóżki to jedna z obowiązkowych pozycji na Wielkanoc i rodzinne spotkania. Jeśli jednak zastąpisz je ozorkami w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia, nikt nie zatęskni nawet za poprzednim daniem.

Ozorki w galarecieOzorki w galarecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni na myśl o ozorkach dostają gęsią skórką, inni już podstawiają w myślach talerzyk i proszą o dużą porcję. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to ozorki w galarecie obowiązkowo powinny pojawić się w twoim repertuarze. Świetnie sprawdzą się jako jedno z wielkanocnych dań, na kolację czy rodzinne spotkania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Ozorki w galarecie według Jakuba Kuronia

Wśród dań z galaretą w roli głównej królują przede wszystkim zimne nóżki, w Wielkopolsce znane jako galart. Zamiast jednak zalewać bulionem z żelatyną kawałki golonki, postaw na ozorki. Ich smak świetnie pasuje do galarety.

Ozorki w galarecie
Ozorki w galarecie © Pyszności | unknown

Ozorki przygotowane według przepisu Jakuba Kuronia po prostu rozpływają się w ustach. Znany kucharz proponuje, by podać je w towarzystwie chrzanu, który przyjemnie doda ostrości i smaku. Miękkie, soczyste plastry ozorków zatopione w delikatnej, lekko galaretowatej zalewie zrobią wrażenie na gościach.

Składniki:

  • 600 g ozorków,
  • włoszczyzna,
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1-2 liście laurowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 10 g żelatyny,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki dokładnie wyszoruj, wytnij gruczoły ślinowe i przełóż do garnka.
  2. Warzywa obierz, umyj i dorzuć do ozorków.
  3. Dodaj obrane ząbki czosnku, przyprawy i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Jeśli używasz ozorów wieprzowych, gotuj je dłużej, aż będą miękkie.
  4. Wyjmij ozory i zdejmij skórkę.
  5. Wywar zredukuj do objętość ok. 400 ml. Odstaw do wystudzenia.
  6. Ozorki pokrój pod skosem w plasterki.
  7. Na półmisku ułóż mięso i gałązki pietruszki dla dekoracji.
  8. Do wywaru dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  9. Zalej ozorki i odstaw do wystudzenia.

Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać również cząstki cytryny — pamiętaj o sparzeniu skórki. Do tego chrzan, świeże pieczywo i pyszna przystawka gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀