Kuroń kroi na plastry i zalewa wywarem. Lepsze niż zimne nóżki

Zimne nóżki to jedna z obowiązkowych pozycji na Wielkanoc i rodzinne spotkania. Jeśli jednak zastąpisz je ozorkami w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia, nikt nie zatęskni nawet za poprzednim daniem.

Ozorki w galarecieOzorki w galarecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni na myśl o ozorkach dostają gęsią skórką, inni już podstawiają w myślach talerzyk i proszą o dużą porcję. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to ozorki w galarecie obowiązkowo powinny pojawić się w twoim repertuarze. Świetnie sprawdzą się jako jedno z wielkanocnych dań, na kolację czy rodzinne spotkania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Ozorki w galarecie według Jakuba Kuronia

Wśród dań z galaretą w roli głównej królują przede wszystkim zimne nóżki, w Wielkopolsce znane jako galart. Zamiast jednak zalewać bulionem z żelatyną kawałki golonki, postaw na ozorki. Ich smak świetnie pasuje do galarety.

Ozorki w galarecie
Ozorki w galarecie © Pyszności | unknown

Ozorki przygotowane według przepisu Jakuba Kuronia po prostu rozpływają się w ustach. Znany kucharz proponuje, by podać je w towarzystwie chrzanu, który przyjemnie doda ostrości i smaku. Miękkie, soczyste plastry ozorków zatopione w delikatnej, lekko galaretowatej zalewie zrobią wrażenie na gościach.

Składniki:

  • 600 g ozorków,
  • włoszczyzna,
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1-2 liście laurowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 10 g żelatyny,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki dokładnie wyszoruj, wytnij gruczoły ślinowe i przełóż do garnka.
  2. Warzywa obierz, umyj i dorzuć do ozorków.
  3. Dodaj obrane ząbki czosnku, przyprawy i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Jeśli używasz ozorów wieprzowych, gotuj je dłużej, aż będą miękkie.
  4. Wyjmij ozory i zdejmij skórkę.
  5. Wywar zredukuj do objętość ok. 400 ml. Odstaw do wystudzenia.
  6. Ozorki pokrój pod skosem w plasterki.
  7. Na półmisku ułóż mięso i gałązki pietruszki dla dekoracji.
  8. Do wywaru dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  9. Zalej ozorki i odstaw do wystudzenia.

Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać również cząstki cytryny — pamiętaj o sparzeniu skórki. Do tego chrzan, świeże pieczywo i pyszna przystawka gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo