W kupionych drożdżówkach znalazł mrówki. Ekspedientka miała swoje wyjaśnienie

W sezonie letnim osy okupujące słodkości są widokiem, do jakiego się przyzwyczailiśmy, jednak obecność mrówek może wywołać zdumienie. Podczas wizyty w jednej z zabrzańskich cukierni klient zwrócił uwagę na nietypowy dodatek do drożdżówek. Odpowiedź ekspedientki to hit.

Mrówki w cukierni- PysznościMrówki w cukierni- Pyszności
Źródło zdjęć: © Facebook
Ewa Malinowska

Przechodzisz koło cukierni i czujesz kuszący zapach świeżych, słodkich wypieków. Wchodzisz do środka, na szybko wybierasz drożdżówki, dostajesz papierowe opakowanie, płacisz i idziesz do domu. A tam, po rozpakowaniu słodkości okazuje się, że dostałeś nadprogramowy dodatek — mrówki. Oczywiście, ich obecność tam nie była celowa, to żaden nowy wynalazek inspirowany ostatnią modą na owady. Taka sytuacja zdarzyła się jednemu z mieszkańców Zabrza, popisanemu jako Słavo Charlie. Postanowił wrócić do cukierni i wyjaśnić sprawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha

Mrówki w zabrzańskiej cukierni

Filmik z odwiedzin w jednej z cukierni w Zabrzu zamieścił fanpage "Twoje Zabrze". Na krótkim nagraniu widać ujęcia sklepowej lady, gdzie między jagodziankami, pączkami i drożdżówkami przechadzają się mrówki. Autor materiału pyta się ekspedientek o tę sytuację. Pracujące w cukierni kobiety stanowczo wyjaśniły, że jest to naturalne.

Rzeczą naturalną jest to, że mrówka powstaje z cukru. Pan wie, jak to wygląda rzecz, tak? Proszę to sobie sprawdzić.

odpowiada sprzedawczyni

W kolejnych sekundach wideo mężczyzna zrobił zbliżenia lady, gdzie widać czarne, małe mrówki.

Pracowałam dużo w Cukierni i nigdy mrówki mi nie łaziły. Myślę że filmik nadaje się do sanepidu

czytamy w jednym z komentarzy pod filmem

Czy mrówki powstają z cukru?

Odpowiedź ekspedientki jest naprawdę zaskakująca. Na początku tezę, że mrówki powstają z cukru, wypowiada z pewnością, która z każdym kolejnym słowem wydaje się słabnąć. Oczywiście, nie jest to w żadnej mierze prawda. Mrówki są owadami, które powstają ze złożonych przez samicę jajek. Larwy są karmione przez inne mrówki i w końcu przepoczwarzają się w dorosłe osobniki. Cukier jest ich przysmakiem, ale nie jest im kompletnie potrzebny do procesu rozmnażania. Przyciąga je słodki zapach i sprawia, że chcą w tym miejscu tworzyć swoje gniazda, jednak z samym procesem powstawania nowych mrówek nie ma to nic wspólnego.

Nie da się ukryć, że odpowiedź ekspedientek może wywołać uśmiech. Do śmiechu nie byłoby jednak osobom, które trafiłby na takie znalezisko w swoich zakupach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka