W Meksyku jest prawdziwym przysmakiem. Polak uciekałby na samą myśl o takim posiłku

Są takie potrawy, które już na samo wspomnienie składników wywołują dreszcze. Dla lokalsów to jednak przysmak, którym zajadają się bez żadnych uprzedzeń. Meksykańskie escamoles może okazać się zaskakująco smaczne, o ile tylko damy mu szansę.

Meksykański przysmak z owadówMeksykański przysmak z owadów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka to danie wygląda całkiem niepozornie, z daleka pomylić je można ze smażonym ryżem. Escamoles to prawdziwy przysmak kuchni meksykańskiej, który u wielu obcokrajowców wywołuje dreszcze. Meksykański kawior powstaje bowiem z jaj mrówek z gatunku Liometopum zwanych potocznie mrówkami maguey (od agawy, na której żyją). Jadali je już Aztekowie, a tradycja ta przetrwała do dziś.

Owady te budują swoje gniazda głównie w korzeniach agawy, a ich zbiór odbywa się tylko raz do roku, w ściśle określonym czasie. Ze względu na to, że robotnice zaciekle bronią gniazd, zbiór jaj jest bardzo trudny i wymaga ogromnej wprawy. Dlatego też escamoles jest prawdziwym rarytasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Meksykański kawior

Ze względu na trudności w zbiorze i ograniczoną dostępność, escamoles są luksusowym i drogim przysmakiem. Nazywa się je często "meksykańskim kawiorem" nie tylko ze względu na wysoką cenę, ale przede wszystkim na wygląd i konsystencję. Jajeczka mrówek są małe, mają perłowo-biały kolor i kremową, bardzo delikatną konsystencję.

Smaku nie trzeba się obawiać, bo nie ma w nim nic trudnego dla kubków smakowych. Jajeczka są delikatne, łagodne, maślane i lekko orzechowe.

Jak serwuje się escamoles?

Escamoles najczęściej przyrządza się, przesmażając na maśle, czasem dodając do środka cebulkę lub papryczkę chilli. Jajeczka serwuje się także w kukurydzianych tacos z porcją guacamole i zielonym akcentem w postaci kolendry. Jaja trafiają także do omletów czy quesadilli. To wyjątkowe danie, na które trafić można nawet w wyszukanych, eleganckich restauracjach.

Escamoles serwuje się często w tortilli
Escamoles serwuje się często w tortilli © Adobe Stock

Dla Meksykanów escamoles to nie tylko jedzenie, ale też część historii i tradycji kulinarnej, która przetrwała od czasów prekolumbijskich. Stanowią przykład, jak kultura i historia mogą wpływać na to, co uznajemy za "jadalne". W końcu i na nasze flaki czy czerninę obcokrajowcy kręcą nosem. Warto więc dać escamoles szansę i przekonać się, że nie takie mrówki straszne, jak je malują.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki