W Meksyku jest prawdziwym przysmakiem. Polak uciekałby na samą myśl o takim posiłku

Są takie potrawy, które już na samo wspomnienie składników wywołują dreszcze. Dla lokalsów to jednak przysmak, którym zajadają się bez żadnych uprzedzeń. Meksykańskie escamoles może okazać się zaskakująco smaczne, o ile tylko damy mu szansę.

Meksykański przysmak z owadówMeksykański przysmak z owadów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka to danie wygląda całkiem niepozornie, z daleka pomylić je można ze smażonym ryżem. Escamoles to prawdziwy przysmak kuchni meksykańskiej, który u wielu obcokrajowców wywołuje dreszcze. Meksykański kawior powstaje bowiem z jaj mrówek z gatunku Liometopum zwanych potocznie mrówkami maguey (od agawy, na której żyją). Jadali je już Aztekowie, a tradycja ta przetrwała do dziś.

Owady te budują swoje gniazda głównie w korzeniach agawy, a ich zbiór odbywa się tylko raz do roku, w ściśle określonym czasie. Ze względu na to, że robotnice zaciekle bronią gniazd, zbiór jaj jest bardzo trudny i wymaga ogromnej wprawy. Dlatego też escamoles jest prawdziwym rarytasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Meksykański kawior

Ze względu na trudności w zbiorze i ograniczoną dostępność, escamoles są luksusowym i drogim przysmakiem. Nazywa się je często "meksykańskim kawiorem" nie tylko ze względu na wysoką cenę, ale przede wszystkim na wygląd i konsystencję. Jajeczka mrówek są małe, mają perłowo-biały kolor i kremową, bardzo delikatną konsystencję.

Smaku nie trzeba się obawiać, bo nie ma w nim nic trudnego dla kubków smakowych. Jajeczka są delikatne, łagodne, maślane i lekko orzechowe.

Jak serwuje się escamoles?

Escamoles najczęściej przyrządza się, przesmażając na maśle, czasem dodając do środka cebulkę lub papryczkę chilli. Jajeczka serwuje się także w kukurydzianych tacos z porcją guacamole i zielonym akcentem w postaci kolendry. Jaja trafiają także do omletów czy quesadilli. To wyjątkowe danie, na które trafić można nawet w wyszukanych, eleganckich restauracjach.

Escamoles serwuje się często w tortilli
Escamoles serwuje się często w tortilli © Adobe Stock

Dla Meksykanów escamoles to nie tylko jedzenie, ale też część historii i tradycji kulinarnej, która przetrwała od czasów prekolumbijskich. Stanowią przykład, jak kultura i historia mogą wpływać na to, co uznajemy za "jadalne". W końcu i na nasze flaki czy czerninę obcokrajowcy kręcą nosem. Warto więc dać escamoles szansę i przekonać się, że nie takie mrówki straszne, jak je malują.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu