W Meksyku jest prawdziwym przysmakiem. Polak uciekałby na samą myśl o takim posiłku

Są takie potrawy, które już na samo wspomnienie składników wywołują dreszcze. Dla lokalsów to jednak przysmak, którym zajadają się bez żadnych uprzedzeń. Meksykańskie escamoles może okazać się zaskakująco smaczne, o ile tylko damy mu szansę.

Meksykański przysmak z owadówMeksykański przysmak z owadów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka to danie wygląda całkiem niepozornie, z daleka pomylić je można ze smażonym ryżem. Escamoles to prawdziwy przysmak kuchni meksykańskiej, który u wielu obcokrajowców wywołuje dreszcze. Meksykański kawior powstaje bowiem z jaj mrówek z gatunku Liometopum zwanych potocznie mrówkami maguey (od agawy, na której żyją). Jadali je już Aztekowie, a tradycja ta przetrwała do dziś.

Owady te budują swoje gniazda głównie w korzeniach agawy, a ich zbiór odbywa się tylko raz do roku, w ściśle określonym czasie. Ze względu na to, że robotnice zaciekle bronią gniazd, zbiór jaj jest bardzo trudny i wymaga ogromnej wprawy. Dlatego też escamoles jest prawdziwym rarytasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Meksykański kawior

Ze względu na trudności w zbiorze i ograniczoną dostępność, escamoles są luksusowym i drogim przysmakiem. Nazywa się je często "meksykańskim kawiorem" nie tylko ze względu na wysoką cenę, ale przede wszystkim na wygląd i konsystencję. Jajeczka mrówek są małe, mają perłowo-biały kolor i kremową, bardzo delikatną konsystencję.

Smaku nie trzeba się obawiać, bo nie ma w nim nic trudnego dla kubków smakowych. Jajeczka są delikatne, łagodne, maślane i lekko orzechowe.

Jak serwuje się escamoles?

Escamoles najczęściej przyrządza się, przesmażając na maśle, czasem dodając do środka cebulkę lub papryczkę chilli. Jajeczka serwuje się także w kukurydzianych tacos z porcją guacamole i zielonym akcentem w postaci kolendry. Jaja trafiają także do omletów czy quesadilli. To wyjątkowe danie, na które trafić można nawet w wyszukanych, eleganckich restauracjach.

Escamoles serwuje się często w tortilli
Escamoles serwuje się często w tortilli © Adobe Stock

Dla Meksykanów escamoles to nie tylko jedzenie, ale też część historii i tradycji kulinarnej, która przetrwała od czasów prekolumbijskich. Stanowią przykład, jak kultura i historia mogą wpływać na to, co uznajemy za "jadalne". W końcu i na nasze flaki czy czerninę obcokrajowcy kręcą nosem. Warto więc dać escamoles szansę i przekonać się, że nie takie mrówki straszne, jak je malują.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie