W niedzielę babcia podała na deser. Ciocie się zachwycały, bo przypominał im czasy PRL-u

Murzynek, karpatka, metrowiec, blok czekoladowy czy Fale Dunaju to desery, którymi rozkoszowaliśmy się w czasach głębokiego PRL-u. W kawiarniach serwowano wówczas też krem sułtański. Z łatwością możesz przygotować go w domu.

W niedzielę babcia podała na deser. Ciocie się zachwycały, bo przypominał im czasy PRL-uKrem sułtański — deser rodem z PRL-u.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | saulich84
SKOMENTUJ

Urodziłeś się w PRL-u? Z pewnością wspominasz ten czas z nostalgią, choć nie było łatwo. Sklepy świeciły pustkami, a zdobycie cukru, kakao, masła czy papieru toaletowego stanowiło nie lada wyzwanie. Każdy z nas starał się umilić ten trudny czas. Wykorzystaliśmy to, co mieliśmy pod ręką — zwłaszcza w kuchni.

Choć trudno mówić tu o zaawansowanym cukiernictwie, mogliśmy pochwalić się wieloma pysznymi deserami, takimi jak wuzetka, karpatka, blok czekoladowy czy krem sułtański, który stanowił nieodłączny element każdej wizyty w kawiarni. Masz ochotę na kulinarną podróż do przeszłości? Przygotuj krem sułtański. Wyjaśniamy, jak go zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Desery PRL-u

W czasach PRL-u czekolada była prawdziwym rarytasem. To, co sprzedawano jako czekoladę, w rzeczywistości było wyrobem czekoladopodobnym. Ciężko powiedzieć o niej cokolwiek dobrego. To tłusta, słodka i niesmaczna breja, która nijak przypominała czekoladę, jaką znamy dziś.

Cukiernictwo w Polsce było wówczas bardzo ograniczone. Wuzetka, karpatka czy słynne Fale Dunaju serwowano w każdej cukierni i wówczas były szczytem luksusu. Mimo to ustawiały się po nie kolejki. Jeśli chodzi zaś o typowe desery, zajadaliśmy się kremem sułtańskim. Podawano go w każdej kawiarni. To prosty i niezwykle smaczny deser, który dziś przeżywa swój renesans.

Krem sułtański składa się z rodzynek oraz bitej śmietany. Rodzynki moczy się w rumie, dzięki czemu deser zyskuje wyjątkowy smak. Jeśli masz ochotę na kulinarną podróż w czasie, możesz przygotować go w swoim domu. Poznaj prosty przepis na krem sułtański rodem z PRL-u.

Krem sułtański — przepis

Składniki:

  • 60 g rodzynek,
  • 80 g rumu,
  • 0,5 l kremówki (min. 30 proc.)
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalej wrzącą wodą i poczekaj, aż napęcznieją. Kiedy staną się miękkie, wylej wodę i wlej rum. Zalane rodzynki włóż do lodówki na całą noc.
  2. Śmietanę przelej do wysokiej miski. Dodaj cukier i miksuj całość, aż śmietana zgęstnieje. 1/3 ubitej śmietany wymieszaj z kakao w osobnej misce.
  3. Rodzynki przesyp do wysokiego kubka. Przykryj je 4 łyżkami śmietany, a następnie, przełóż ją rodzynkami. Na końcu wypełnij kubek śmietaną z dodatkiem kakao. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie