W niedzielę babcia podała na deser. Ciocie się zachwycały, bo przypominał im czasy PRL-u

Murzynek, karpatka, metrowiec, blok czekoladowy czy Fale Dunaju to desery, którymi rozkoszowaliśmy się w czasach głębokiego PRL-u. W kawiarniach serwowano wówczas też krem sułtański. Z łatwością możesz przygotować go w domu.

Krem sułtański — deser rodem z PRL-u.Krem sułtański — deser rodem z PRL-u.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | saulich84

Urodziłeś się w PRL-u? Z pewnością wspominasz ten czas z nostalgią, choć nie było łatwo. Sklepy świeciły pustkami, a zdobycie cukru, kakao, masła czy papieru toaletowego stanowiło nie lada wyzwanie. Każdy z nas starał się umilić ten trudny czas. Wykorzystaliśmy to, co mieliśmy pod ręką — zwłaszcza w kuchni.

Choć trudno mówić tu o zaawansowanym cukiernictwie, mogliśmy pochwalić się wieloma pysznymi deserami, takimi jak wuzetka, karpatka, blok czekoladowy czy krem sułtański, który stanowił nieodłączny element każdej wizyty w kawiarni. Masz ochotę na kulinarną podróż do przeszłości? Przygotuj krem sułtański. Wyjaśniamy, jak go zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Desery PRL-u

W czasach PRL-u czekolada była prawdziwym rarytasem. To, co sprzedawano jako czekoladę, w rzeczywistości było wyrobem czekoladopodobnym. Ciężko powiedzieć o niej cokolwiek dobrego. To tłusta, słodka i niesmaczna breja, która nijak przypominała czekoladę, jaką znamy dziś.

Cukiernictwo w Polsce było wówczas bardzo ograniczone. Wuzetka, karpatka czy słynne Fale Dunaju serwowano w każdej cukierni i wówczas były szczytem luksusu. Mimo to ustawiały się po nie kolejki. Jeśli chodzi zaś o typowe desery, zajadaliśmy się kremem sułtańskim. Podawano go w każdej kawiarni. To prosty i niezwykle smaczny deser, który dziś przeżywa swój renesans.

Krem sułtański składa się z rodzynek oraz bitej śmietany. Rodzynki moczy się w rumie, dzięki czemu deser zyskuje wyjątkowy smak. Jeśli masz ochotę na kulinarną podróż w czasie, możesz przygotować go w swoim domu. Poznaj prosty przepis na krem sułtański rodem z PRL-u.

Krem sułtański — przepis

Składniki:

  • 60 g rodzynek,
  • 80 g rumu,
  • 0,5 l kremówki (min. 30 proc.)
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalej wrzącą wodą i poczekaj, aż napęcznieją. Kiedy staną się miękkie, wylej wodę i wlej rum. Zalane rodzynki włóż do lodówki na całą noc.
  2. Śmietanę przelej do wysokiej miski. Dodaj cukier i miksuj całość, aż śmietana zgęstnieje. 1/3 ubitej śmietany wymieszaj z kakao w osobnej misce.
  3. Rodzynki przesyp do wysokiego kubka. Przykryj je 4 łyżkami śmietany, a następnie, przełóż ją rodzynkami. Na końcu wypełnij kubek śmietaną z dodatkiem kakao. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne