WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Tych warzyw nigdy nie dodawaj do rosołu. Magda Gessler ostrzega zwłaszcza przed jednym

Warzywa do rosołu to dodatek obowiązkowy. Nie każde jednak nadaje się do tego, aby wrzucić je do zupy. Magda Gessler zdecydowanie to odradza.

ObrazekWarzywa w rosole- Pyszności/ źródło: Canva, magda_gessler_offical
Ewa

Oto #TopWP. Przypominamy najlepsze materiały ostatnich miesięcy.

Rozgrzewający rosół to najlepsze co może być, gdy dopadnie  nas przeziębienie, mamy ochotę na domowy obiad lub po prostu chcemy zejść zupę. To danie idealne, bo robi się praktycznie samo, a na jego bazie można przygotować wiele innych potraw. Jakie warzywa muszą się znaleźć w rosole?

Warzywa do rosołu

Rosół to nic innego niż aromatyczny wywar z warzyw oraz mięsa. Nie może w nim zabraknąć marchewki, selera, pora czy pietruszki. W sklepach z łatwością znajdziesz gotowe pęczki włoszczyzny, które chętnie wykorzystujemy. Magda Gessler odradza jednak zakupów takich kompozycji. Znana restauratorka w rozmowie z Faktem stwierdziła, że taka gotowa włoszczyzna może negatywnie wpłynąć na smak i jakość rosołu. 

Obrazek
Babciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest skład. Większość włoszczyzny to marchewka, która jest tanim zapychaczem. Oczywiście, jest niezbędna podczas gotowania rosołu, jednak w garnku powinny znaleźć się również inne warzywa. Seler, por i pietruszka nadają głębi smaku, równoważąc słodką marchew. Według znanej restauratorki w rosole powinno się znaleźć odpowiednio: 10 pietruszek i marchewek, cztery pory i selery oraz kapusta włoska. To właśnie takie połączenie ma zapewnić wyjątkowy smak i aromat naszej zupie.

Cena włoszczyzny w sklepie

Innym powodem, przez który warto jest zrezygnować z zakupu gotowego pęczka jest jego cena. Gotowe mieszanki ze sklepu kosztują nieproporcjonalnie dużo do zawartości. O wiele bardziej opłacalne jest samodzielne skomponowanie warzyw do rosołu. Jeśli nie chcesz zużyć całego selera, a tylko jego część, to możesz pozostałą część warzywa wrzucić do zamrażarki i wykorzystać przy następnym gotowaniu.

W gotowych tackach często znajdują się również mało atrakcyjne, już stare i zwiędnięte warzywa. Pod folią lub gumką mogą ukrywać się mało interesujące okazy, które nie są warte swojej ceny. Dobrej jakości warzywa to klucz do udanego rosołu.

Przepis na kolagenowy rosół pięciu przemian znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji