Tych warzyw nigdy nie dodawaj do rosołu. Magda Gessler ostrzega zwłaszcza przed jednym

Warzywa do rosołu to dodatek obowiązkowy. Nie każde jednak nadaje się do tego, aby wrzucić je do zupy. Magda Gessler zdecydowanie to odradza.

ObrazekWarzywa w rosole- Pyszności/ źródło: Canva, magda_gessler_offical
Ewa

Oto #TopWP. Przypominamy najlepsze materiały ostatnich miesięcy.

Rozgrzewający rosół to najlepsze co może być, gdy dopadnie  nas przeziębienie, mamy ochotę na domowy obiad lub po prostu chcemy zejść zupę. To danie idealne, bo robi się praktycznie samo, a na jego bazie można przygotować wiele innych potraw. Jakie warzywa muszą się znaleźć w rosole?

Warzywa do rosołu

Rosół to nic innego niż aromatyczny wywar z warzyw oraz mięsa. Nie może w nim zabraknąć marchewki, selera, pora czy pietruszki. W sklepach z łatwością znajdziesz gotowe pęczki włoszczyzny, które chętnie wykorzystujemy. Magda Gessler odradza jednak zakupów takich kompozycji. Znana restauratorka w rozmowie z Faktem stwierdziła, że taka gotowa włoszczyzna może negatywnie wpłynąć na smak i jakość rosołu. 

Obrazek
Babciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest skład. Większość włoszczyzny to marchewka, która jest tanim zapychaczem. Oczywiście, jest niezbędna podczas gotowania rosołu, jednak w garnku powinny znaleźć się również inne warzywa. Seler, por i pietruszka nadają głębi smaku, równoważąc słodką marchew. Według znanej restauratorki w rosole powinno się znaleźć odpowiednio: 10 pietruszek i marchewek, cztery pory i selery oraz kapusta włoska. To właśnie takie połączenie ma zapewnić wyjątkowy smak i aromat naszej zupie.

Cena włoszczyzny w sklepie

Innym powodem, przez który warto jest zrezygnować z zakupu gotowego pęczka jest jego cena. Gotowe mieszanki ze sklepu kosztują nieproporcjonalnie dużo do zawartości. O wiele bardziej opłacalne jest samodzielne skomponowanie warzyw do rosołu. Jeśli nie chcesz zużyć całego selera, a tylko jego część, to możesz pozostałą część warzywa wrzucić do zamrażarki i wykorzystać przy następnym gotowaniu.

W gotowych tackach często znajdują się również mało atrakcyjne, już stare i zwiędnięte warzywa. Pod folią lub gumką mogą ukrywać się mało interesujące okazy, które nie są warte swojej ceny. Dobrej jakości warzywa to klucz do udanego rosołu.

Przepis na kolagenowy rosół pięciu przemian znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀