Tych warzyw nigdy nie dodawaj do rosołu. Magda Gessler ostrzega zwłaszcza przed jednym
Warzywa do rosołu to dodatek obowiązkowy. Nie każde jednak nadaje się do tego, aby wrzucić je do zupy. Magda Gessler zdecydowanie to odradza.
13.01.2023 | aktual.: 07.05.2023 08:25
Oto #TopWP. Przypominamy najlepsze materiały ostatnich miesięcy.
Rozgrzewający rosół to najlepsze co może być, gdy dopadnie nas przeziębienie, mamy ochotę na domowy obiad lub po prostu chcemy zejść zupę. To danie idealne, bo robi się praktycznie samo, a na jego bazie można przygotować wiele innych potraw. Jakie warzywa muszą się znaleźć w rosole?
Zobacz także
Warzywa do rosołu
Rosół to nic innego niż aromatyczny wywar z warzyw oraz mięsa. Nie może w nim zabraknąć marchewki, selera, pora czy pietruszki. W sklepach z łatwością znajdziesz gotowe pęczki włoszczyzny, które chętnie wykorzystujemy. Magda Gessler odradza jednak zakupów takich kompozycji. Znana restauratorka w rozmowie z Faktem stwierdziła, że taka gotowa włoszczyzna może negatywnie wpłynąć na smak i jakość rosołu.
Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest skład. Większość włoszczyzny to marchewka, która jest tanim zapychaczem. Oczywiście, jest niezbędna podczas gotowania rosołu, jednak w garnku powinny znaleźć się również inne warzywa. Seler, por i pietruszka nadają głębi smaku, równoważąc słodką marchew. Według znanej restauratorki w rosole powinno się znaleźć odpowiednio: 10 pietruszek i marchewek, cztery pory i selery oraz kapusta włoska. To właśnie takie połączenie ma zapewnić wyjątkowy smak i aromat naszej zupie.
Cena włoszczyzny w sklepie
Innym powodem, przez który warto jest zrezygnować z zakupu gotowego pęczka jest jego cena. Gotowe mieszanki ze sklepu kosztują nieproporcjonalnie dużo do zawartości. O wiele bardziej opłacalne jest samodzielne skomponowanie warzyw do rosołu. Jeśli nie chcesz zużyć całego selera, a tylko jego część, to możesz pozostałą część warzywa wrzucić do zamrażarki i wykorzystać przy następnym gotowaniu.
W gotowych tackach często znajdują się również mało atrakcyjne, już stare i zwiędnięte warzywa. Pod folią lub gumką mogą ukrywać się mało interesujące okazy, które nie są warte swojej ceny. Dobrej jakości warzywa to klucz do udanego rosołu.
Przepis na kolagenowy rosół pięciu przemian znajdziesz na naszym kanale YouTube