Weź nóż i natnij schab przed rozbiciem. To sekretny trik kucharzy, by kotlety były pyszne
Jeśli twoje kotlety schabowe nie są jeszcze tak dobre, jak te serwowane przez profesjonalnych kucharzy, to prawdopodobnie nie stosujesz triku, który w restauracjach jest znany od wielu lat. Ta czynność zajmie ci dosłownie kilka sekund, a kotlety wyjdą o niebo lepsze. Kto by pomyślał, że to takie proste!
01.07.2023 | aktual.: 01.07.2023 10:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety schabowe to doskonały przykład tego, że w kuchni, jeszcze bardziej niż w innych miejscach, diabeł tkwi w szczegółach. Czasem jeden mały błąd potrafi sprawić, że całe danie nie smakuje tak, jak powinno, a w najgorszych przypadkach jest po prostu do wyrzucenia. Chwiejna ręka przesoliła zupę? Kapusta w gołąbkach gotowała się o chwilę za długo? A może idealne proporcje zalewy do ogórków nie zostały zachowane? Takie wpadki to klops przez wielkie K.
A jednak tak samo jak drobne szczegóły potrafią zepsuć całą potrawę, tak i mogą one sprawić, by była lepsza niż kiedykolwiek. Nie wierzysz? To uwierz, bo zaraz dowiesz się, że jeden ruch nożem odmienia cały smak kotletów schabowych. W końcu na ogólne wrażenie dania składają się nie tylko przyprawy i jakość mięsa, ale również jego konsystencja po usmażeniu.
Kotlety miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz
Mimo że kotlety schabowe to klasyka, która pojawia się w polskich domach przynajmniej raz w tygodniu, to jesteśmy zdania, że perfekcyjne ich przygotowanie nie jest wcale sprawą łatwą. W tym miejscu pojawia się cała masa trików i kulinarnych patentów. Zacznijmy od zewnątrz. Żeby panierka była chrupiąca i puszysta, dodaj do bułki tartej pół łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli natomiast miałeś do tej pory problem z odchodzeniem panierki od mięsa, to wsyp do jajek szczyptę soli i kapkę oleju.
Teraz weźmy pod lupę kwestię konsystencji usmażonego mięsa. Te bowiem często wychodzi twarde jak podeszwa, co psuje całą radość z jedzenia. Jak tego uniknąć? Zacznij od usunięcia ze schabu żył i chrząstek. Następnie przy pomocy noża natnij białą otoczkę, znajdującą się z boku kotletów. Zrób to na całej jej długości — dzięki temu wysoka temperatura nie sprawi, że kotlety będą twarde i skurczone. Proste, prawda? Życzymy smacznego!