PoradyWeź nóż i natnij schab przed rozbiciem. To sekretny trik kucharzy, by kotlety były pyszne

Weź nóż i natnij schab przed rozbiciem. To sekretny trik kucharzy, by kotlety były pyszne

Idealne kotlety wyjdą wtedy, gdy zastosujesz ten trik - Pyszności; foto: Canva
Idealne kotlety wyjdą wtedy, gdy zastosujesz ten trik - Pyszności; foto: Canva
01.07.2023 07:27, aktualizacja: 01.07.2023 10:14

Jeśli twoje kotlety schabowe nie są jeszcze tak dobre, jak te serwowane przez profesjonalnych kucharzy, to prawdopodobnie nie stosujesz triku, który w restauracjach jest znany od wielu lat. Ta czynność zajmie ci dosłownie kilka sekund, a kotlety wyjdą o niebo lepsze. Kto by pomyślał, że to takie proste!

Kotlety schabowe to doskonały przykład tego, że w kuchni, jeszcze bardziej niż w innych miejscach, diabeł tkwi w szczegółach. Czasem jeden mały błąd potrafi sprawić, że całe danie nie smakuje tak, jak powinno, a w najgorszych przypadkach jest po prostu do wyrzucenia. Chwiejna ręka przesoliła zupę? Kapusta w gołąbkach gotowała się o chwilę za długo? A może idealne proporcje zalewy do ogórków nie zostały zachowane? Takie wpadki to klops przez wielkie K.

Twarde kotlety to prawdziwa udręka - Pysznosci; foto: Canva
Twarde kotlety to prawdziwa udręka - Pysznosci; foto: Canva

A jednak tak samo jak drobne szczegóły potrafią zepsuć całą potrawę, tak i mogą one sprawić, by była lepsza niż kiedykolwiek. Nie wierzysz? To uwierz, bo zaraz dowiesz się, że jeden ruch nożem odmienia cały smak kotletów schabowych. W końcu na ogólne wrażenie dania składają się nie tylko przyprawy i jakość mięsa, ale również jego konsystencja po usmażeniu.

Kotlety miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz

Mimo że kotlety schabowe to klasyka, która pojawia się w polskich domach przynajmniej raz w tygodniu, to jesteśmy zdania, że perfekcyjne ich przygotowanie nie jest wcale sprawą łatwą. W tym miejscu pojawia się cała masa trików i kulinarnych patentów. Zacznijmy od zewnątrz. Żeby panierka była chrupiąca i puszysta, dodaj do bułki tartej pół łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli natomiast miałeś do tej pory problem z odchodzeniem panierki od mięsa, to wsyp do jajek szczyptę soli i kapkę oleju. 

Natnij białą otoczkę, a kotlety wyjdą idealne - Pyszności; foto: Canva
Natnij białą otoczkę, a kotlety wyjdą idealne - Pyszności; foto: Canva

Teraz weźmy pod lupę kwestię konsystencji usmażonego mięsa. Te bowiem często wychodzi twarde jak podeszwa, co psuje całą radość z jedzenia. Jak tego uniknąć? Zacznij od usunięcia ze schabu żył i chrząstek. Następnie przy pomocy noża natnij białą otoczkę, znajdującą się z boku kotletów. Zrób to na całej jej długości — dzięki temu wysoka temperatura nie sprawi, że kotlety będą twarde i skurczone. Proste, prawda? Życzymy smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także