Weź z kuchennej szafki i posyp nią lody, a efekt cię zaskoczy. Włosi robią tak od dawna

Lato w pełni, a wraz z nim czas na orzeźwiające desery. Lody bezapelacyjnie królują wśród letnich słodkości. Jednak nawet ten pyszny przysmak może być jeszcze lepszy! Wystarczy dodać do niego dwa nieoczywiste składniki, a efekt cię zaskoczy. Zdradzają nam to sami Włosi, ojcowie gelato, czyli włoskiej wersji lodów.

Weź z kuchennej szafki i posyp nią lody, a efekt cię zaskoczy. Włosi robią tak od dawnaWeź z kuchennej szafki i posyp nią lody, a efekt cię zaskoczy. Włosi robią tak od dawna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mieszkańcy słonecznej Italii słyną z zamiłowania do pysznego jedzenia i potrafią wyczarować cuda z prostych składników. Lody gelato, produkowane z mleka i naturalnych składników, to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Ale nawet one mogą zyskać jeszcze więcej smaku, jeśli dodamy do nich szczyptę soli i odrobinę oliwy z oliwek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Brzmi dziwnie? Włoscy znawcy lodów przekonują, że to idealny sposób na wydobycie głębi smaku i nadanie lodom kremowej konsystencji. Wystarczy pół łyżeczki oliwy i szczypta soli morskiej na porcję, by całkowicie odmienić nasze lody.

Dlaczego sól i oliwa?

Sól wydobywa smak lodów i sprawia, że stają się jeszcze bardziej słodkie i orzeźwiające. Z kolei oliwa z oliwek nadaje im aksamitną konsystencję i delikatny, lekko słony posmak, który idealnie komponuje się ze słodyczą lodów.

Dodatkowe wskazówki

  • Do lodów możesz dodać również inne przyprawy, takie jak cynamon, imbir czy kardamon.
  • Eksperymentuj z różnymi rodzajami oliwy z oliwek, aby znaleźć tę, która najlepiej pasuje do Twoich kubków smakowych.
  • Pamiętaj, aby używać wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Lody z solą i oliwą - idealny letni deser

Lody z solą i oliwą z oliwek to idealny sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. To także pyszny i oryginalny deser, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Wypróbuj ten prosty trik i przekonaj się sam, jak pysznie mogą smakować lody z dodatkiem nieoczywistych składników!

Pamiętaj jednak, że lody, choć pyszne, nie powinny być spożywane w nadmiarze. Zimny deser może powodować gwałtowne zmiany temperatur w organizmie, co może prowadzić do stanów zapalnych, np. gardła.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnieć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnieć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa