Weź z kuchennej szafki i posyp nią lody, a efekt cię zaskoczy. Włosi robią tak od dawna
Lato w pełni, a wraz z nim czas na orzeźwiające desery. Lody bezapelacyjnie królują wśród letnich słodkości. Jednak nawet ten pyszny przysmak może być jeszcze lepszy! Wystarczy dodać do niego dwa nieoczywiste składniki, a efekt cię zaskoczy. Zdradzają nam to sami Włosi, ojcowie gelato, czyli włoskiej wersji lodów.
19.07.2024 17:36
Mieszkańcy słonecznej Italii słyną z zamiłowania do pysznego jedzenia i potrafią wyczarować cuda z prostych składników. Lody gelato, produkowane z mleka i naturalnych składników, to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Ale nawet one mogą zyskać jeszcze więcej smaku, jeśli dodamy do nich szczyptę soli i odrobinę oliwy z oliwek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brzmi dziwnie? Włoscy znawcy lodów przekonują, że to idealny sposób na wydobycie głębi smaku i nadanie lodom kremowej konsystencji. Wystarczy pół łyżeczki oliwy i szczypta soli morskiej na porcję, by całkowicie odmienić nasze lody.
Dlaczego sól i oliwa?
Sól wydobywa smak lodów i sprawia, że stają się jeszcze bardziej słodkie i orzeźwiające. Z kolei oliwa z oliwek nadaje im aksamitną konsystencję i delikatny, lekko słony posmak, który idealnie komponuje się ze słodyczą lodów.
Dodatkowe wskazówki
- Do lodów możesz dodać również inne przyprawy, takie jak cynamon, imbir czy kardamon.
- Eksperymentuj z różnymi rodzajami oliwy z oliwek, aby znaleźć tę, która najlepiej pasuje do Twoich kubków smakowych.
- Pamiętaj, aby używać wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Lody z solą i oliwą - idealny letni deser
Lody z solą i oliwą z oliwek to idealny sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. To także pyszny i oryginalny deser, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Wypróbuj ten prosty trik i przekonaj się sam, jak pysznie mogą smakować lody z dodatkiem nieoczywistych składników!
Pamiętaj jednak, że lody, choć pyszne, nie powinny być spożywane w nadmiarze. Zimny deser może powodować gwałtowne zmiany temperatur w organizmie, co może prowadzić do stanów zapalnych, np. gardła.