Większość wyrzuca, a ja blenduję i mam sos do makaronu. Kosztuje tyle, co nic, smakuje jak z restauracji

Liście marchewki, rzodkiewki czy kalafiora traktujemy zazwyczaj jako niepotrzebne odpadki i wyrzucamy do kosza. Szkoda, bo skrywają dużo wartości odżywczych, a w dodatku są bardzo smaczne. Jak można wykorzystać je w kuchni?

PestoPesto
Źródło zdjęć: © Getty Images | Chiara Salvadori

Surówka z liści marchewki

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni polskiej, jednak zazwyczaj wykorzystujemy tylko jej korzeń. Tymczasem nie mniej ciekawym produktem jest natka, z której przyrządzimy choćby pyszną surówkę.

Marchewkowe liście bywają lekko gorzkawe. Jak pozbyć się goryczki? Natkę należy zalać wrzątkiem, a później zimną wodą. Później wystarczy ją posiekać (niezbyt drobno) i wymieszać z pokrojoną cebulą czerwoną i rzodkiewką, startym kawałkiem świeżego imbiru oraz odrobiną wiórków kokosowych. Dodajemy trochę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Gołąbki w liściach chrzanu

Po korzeń chrzanu sięgamy bardzo chętnie, ale jego liście traktujemy zazwyczaj jak niepotrzebny chwast, choć mają ciekawy, lekko pikantny smak. Z powodzeniem zastąpią kapustę w popularnych gołąbkach. Jak przygotować tę pyszną potrawę?

Kaszę pęczak (szklanka) gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, w wodzie lub bulionie, a następnie dokładnie mieszamy z drobno posiekaną cebulą (można ją wcześniej lekko podsmażyć), pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2-3 ząbki), surowym jajkiem oraz mielonym mięsem, najlepiej z szynki wieprzowej (80 dag). Uzyskaną masę doprawiamy solą i pieprzem. Duże liście chrzanu pozbawiamy zgrubiałych łodyg, po czym blanszujemy (zanurzamy na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a później "hartujemy" w zimnej wodzie) i osuszamy. Na koniec rozkładamy na nich porcję farszu i zawijamy. Gołąbki dusimy w bulionie (np. grzybowym) przez około godzinę.

Pesto z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki są skarbnicą cennych składników odżywczych, choćby witaminy C (zawierają jej dwa razy więcej niż cytrusy). Warto wykorzystać je do przyrządzenia alternatywnej wersji pesto – pysznego dodatku do kanapek czy dań z makaronem.

Liście z pęczka rzodkiewek (młode, nie zwiędłe, bez przebarwień) dokładnie myjemy, osuszamy, po czym lekko blanszujemy, czyli zanurzamy na kilkanaście sekund we wrzątku, a następnie schładzamy w lodowatej wodzie. Na koniec blendujemy z podprażonymi pestkami słonecznika i dyni (po dwie łyżki), posiekanymi orzechami włoskimi (łyżka), startym parmezanem (2 łyżki), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i oliwą (5-6 łyżek). Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny.

Chipsy z liści kalafiora

Liście kalafiora kryją w sobie m.in. dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie toksycznych produktów przemiany materii. Świetnie sprawdzą się jako baza zdrowego zamiennika sklepowych chrupek.

Zadanie jest proste. By przygotować z liści kalafiora chipsy wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami (np. solą, wędzoną papryką czy suszonym rozmarynem) i piec w piekarniku przez 10-15 minut.

Koktajl z liści kalarepy

Kalarepkę cenimy za delikatny, słodko-pikantny smak. Nie mniej walorów mają także jej liście, z których przygotujemy choćby pyszny i zdrowy koktajl.

Do wykonania potrzebujemy tylko wypłukanych liści kalarepy (garść), banana, obranej i pozbawionej gniazd nasiennych gruszki oraz soku pomarańczowego (szklanka). Wszystkie składniki wystarczy dobrze zblendować. Koktajl warto schłodzić w lodówce.

Koktajl
Koktajl © Getty Images | Tatyana Kildisheva

Chimichurri z liści marchewki

Świetnie pasuje do grillowanych mięs, ryb czy warzyw, ale sprawdzi się również jako marynata lub dodatek do kanapek. Bazą argentyńskiego sosu jest natka pietruszki, ale z powodzeniem przygotujemy go również ze świeżych liści marchewki.

W małej miseczce mieszamy drobno posiekane liście (szklanka), posiekany czosnek (ząbek), płatki czerwonej papryki (pół łyżeczki), suszone oregano (łyżeczka) i słodką paprykę (łyżeczka). Dolewamy biały ocet winny i oliwę z oliwek (po ¼ szklanki). Mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.

Chłodnik z ogórecznikiem

"Doskonały pokarm dla ludzi wątłych" – pisał o roślinie charakteryzującej się orzeźwiającym smakiem świeżych ogórków XVI-wieczny botanik Marcin z Urzędowa. Dziś ceni się przede wszystkim olej z nasion ogórecznika, ale nasi przodkowie chętnie wykorzystywali w kuchni także jego młode liście, np. do przygotowania pysznego chłodnika.

Pęczek świeżych liści ogórecznika drobno siekamy, po czym gotujemy przez 10 minut w bulionie warzywnym (pół litra). Po wystudzeniu dolewamy kefir zmieszany z gęstą śmietaną 18-procentową (po 400 ml), dodajemy kilka rzodkiewek (wcześniej startych), posiekany koperek i szczypiorek (po 2 łyżki) oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy w lodówce. Chłodnik serwujemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy