Wiele osób myli go z łososiem. Jest o połowę tańszy i ma mniej tłuszczu

Pstrąg łososiowy jest delikatny i smakuje wybornie. Przez to łatwo go pomylić z dwa razy droższym łososiem. Nie tylko w smaku i wyglądzie przypomina tę rybę, ale jest też źródłem wielu składników odżywczych i mineralnych. Zawiera jednak mniej tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem kwasów omega-3.

Pstrąg łososiowyPstrąg łososiowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pstrąg łososiowy nazywany jest też pstrągiem tęczowym. Należy do tej samej rodziny, co łosoś. Na pierwszy rzut oka się od siebie nie różnią, jednak najbardziej zasadniczą różnicą jest cena. Pstrąga łososiowego kupimy taniej (od 40 do 70 zł za kilogram, łosoś kosztuje od 55 zł do nawet 140 zł). Mięso tejże ryby jest kruche, delikatne i łagodne. Ma ono różowy lub pomarańczowy kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Pstrąg łososiowy ma wiele właściwości odżywczych

Jest przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Zawiera go najwięcej ze wszystkich ryb słodkowodnych. Wprowadzenie tego produktu do diety przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W 100 gramach surowego pstrąga jest:

  • 119 kalorii,
  • 3,5 grama tłuszczu,
  • 20,5 gramów białka.

Ryba praktycznie pozbawiona jest węglowodanów (w tym cukrów) oraz błonnika. To świetne źródło witaminy D, B3, B6 I E. Znajdziemy w nim też fosfor, potas, wapń i magnez. Regularne spożywanie ryby wspiera pracę układy krwionośnego, a także pozytywnie wpływa na wszelkie funkcje poznawcze.

Pstrąg łososiowy
Pstrąg łososiowy © flickr

Plusem jest również to, że ma niski poziom zanieczyszczenia rtęcią (0,071 ppm). W porównaniu do makreli królewskiej lub tuńczyka j jest to naprawdę niewiele - tam wartości przekraczają 0,5 ppm. Badania pokazują także, że pstrąg tęczowy nie biokamuluje dużych ilości metali ciężkich i zanieczyszczeń. Ważne jest, by ryba pochodziła ze sprawdzonych źródeł.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟