Wiele osób myli go z łososiem. Jest o połowę tańszy i ma mniej tłuszczu

Pstrąg łososiowy jest delikatny i smakuje wybornie. Przez to łatwo go pomylić z dwa razy droższym łososiem. Nie tylko w smaku i wyglądzie przypomina tę rybę, ale jest też źródłem wielu składników odżywczych i mineralnych. Zawiera jednak mniej tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem kwasów omega-3.

Pstrąg łososiowyPstrąg łososiowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pstrąg łososiowy nazywany jest też pstrągiem tęczowym. Należy do tej samej rodziny, co łosoś. Na pierwszy rzut oka się od siebie nie różnią, jednak najbardziej zasadniczą różnicą jest cena. Pstrąga łososiowego kupimy taniej (od 40 do 70 zł za kilogram, łosoś kosztuje od 55 zł do nawet 140 zł). Mięso tejże ryby jest kruche, delikatne i łagodne. Ma ono różowy lub pomarańczowy kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Pstrąg łososiowy ma wiele właściwości odżywczych

Jest przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Zawiera go najwięcej ze wszystkich ryb słodkowodnych. Wprowadzenie tego produktu do diety przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W 100 gramach surowego pstrąga jest:

  • 119 kalorii,
  • 3,5 grama tłuszczu,
  • 20,5 gramów białka.

Ryba praktycznie pozbawiona jest węglowodanów (w tym cukrów) oraz błonnika. To świetne źródło witaminy D, B3, B6 I E. Znajdziemy w nim też fosfor, potas, wapń i magnez. Regularne spożywanie ryby wspiera pracę układy krwionośnego, a także pozytywnie wpływa na wszelkie funkcje poznawcze.

Pstrąg łososiowy
Pstrąg łososiowy © flickr

Plusem jest również to, że ma niski poziom zanieczyszczenia rtęcią (0,071 ppm). W porównaniu do makreli królewskiej lub tuńczyka j jest to naprawdę niewiele - tam wartości przekraczają 0,5 ppm. Badania pokazują także, że pstrąg tęczowy nie biokamuluje dużych ilości metali ciężkich i zanieczyszczeń. Ważne jest, by ryba pochodziła ze sprawdzonych źródeł.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat