PoradyWiele osób popełnia błąd. Najgorszy wybór na śniadanie, skok cukru masz jak w banku

Wiele osób popełnia błąd. Najgorszy wybór na śniadanie, skok cukru masz jak w banku

Jeśli ten produkt odgrywa pierwszoplanową rolę w twoim menu śniadaniowym, to mamy dla ciebie bardzo złe informacje. Powinieneś jak najszybciej zmienić swoje przyzwyczajenia. To kwestia twojego zdrowia!

Zły pomysł na śniadanie. To szybki spadek energii
Zły pomysł na śniadanie. To szybki spadek energii
Źródło zdjęć: © Canva | nadiasphoto

06.02.2024 | aktual.: 06.02.2024 10:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śniadanie to posiłek, do którego należy podchodzić jak najbardziej poważnie. Lekarze i dietetycy od dziesiątek już lat apelują, by nie lekceważyć długotrwałych skutków zaniedbywania kwestii śniadania, które bywają naprawdę katastrofalne. To dlatego o tym jak jeść, co jeść, a nawet kiedy jeść — warto dowiedzieć się już zawczasu. Brak wiedzy może tu spowodować szereg złych decyzji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przykładem takiej błędnej kalkulacji może być spożywanie na śniadanie bananów. Ktoś zapyta: ale jak to? Przecież to zdrowy owoc pełen witamin, błonnika i elektrolitów; taki, po który sięgają sportowcy i nałogowi wyciskacze ciężarów na siłowni. Dlaczego taki produkt spożywczy zjedzony na śniadanie miałby nam szkodzić? Odpowiedź rzeczywiście nie jest taka oczywista.

Kiedy jeść banany?

Jedno się tu w istocie zgadza. Banany to naprawdę bardzo zdrowe owoce, wyróżniające się pokaźnym zestawem właściwości prozdrowotnych i pojawiające się w diecie osób, nazwijmy to, "świadomych". Należy jednak zauważyć, że owoce te powinny być spożywane jako przekąska w ciągu dnia, drugie śniadanie, a według niektórych źródeł — nawet wieczorna przegryzka. A dlaczego nie powinno się ich spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia?

Banany na śniadanie? To raczej zły pomysł
Banany na śniadanie? To raczej zły pomysł© Canva | Alliance images

Banany na śniadanie

Wyjaśnijmy tu jedną rzecz. Banany to dobre źródło energii. Pytanie brzmi: jakiej energii? Gdybyśmy mieli określić ją jednym słowem, powiedzielibyśmy, że: szybkiej. I to pod każdym względem. Duża zawartość fruktozy sprawia, że poziom insuliny we krwi gwałtownie wzrasta, a my odczuwamy ekspresowe wzmocnienie sił. Problem polega na tym, że to bardzo ulotne wrażenie, bo poziom insuliny szybko opada, a my czujemy się zmęczeni i bez energii.

Naukowcy podkreślają, że banany mogą stanowić element śniadania, ale na pewno nie powinny grać w nim pierwszych skrzypiec, a zaledwie dodatek. O wiele lepszym produktem spożywczym okazują się między innymi jajka. I to wbrew tym wszystkim mitom, które każdy z nas kiedyś słyszał!