NewsyWiele osób się krzywi. Niesłusznie, może być naprawdę smaczna

Wiele osób się krzywi. Niesłusznie, może być naprawdę smaczna

Pyszności - Fot. getty Images
Pyszności - Fot. getty Images
Katarzyna Gileta

04.03.2023 09:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kojarzymy ją przede wszystkim jako bazę delikatnej, lekkostrawnej polewki podawanej małym dzieciom oraz osobom borykającym się z dolegliwościami układu pokarmowego. Jednak kasza manna jest produktem znacznie bardziej uniwersalnym i możemy wykorzystać ją w kuchni na wiele smakowitych sposobów.

O mannie często wspomina Pismo Święte. Miała być  m.in. pokarmem, który uratował od głodu Izraelitów podczas ich wędrówki przez pustynię do Ziemi Obiecanej. Jednak nie ma ona nic wspólnego z kaszą powszechnie dostępną w naszych sklepach. Biblijna manna to – zdaniem badaczy – prawdopodobnie przypominająca miód wydzielina krzewu z gatunku Tamarix mannifera albo owoce ochradenusa jagodowego.

Manną nazywano też trawiastą bylinę z rodziny wiechlinowatych, która w średniowieczu była cenionym zbożem. Jednak z powodu wysokiej ceny, na ten rarytas mogli sobie pozwolić tylko nieliczni. Smakołykami sporządzonymi na bazie manny zajadano się m.in. na dworze Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi. Zboże uprawiano do końca XIX wieku. Obecnie manna jadalna rośnie dziko, na wilgotnych łąkach i brzegach rzek.

Współczesna manna, zwana także w niektórych regionach Polski kaszą prosianą, grysikiem, pszennymi krupkami lub gryzką, jest otrzymywana z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Już w XIX wieku była podawana powszechnie, ze względu na lekkostrawny charakter, dzieciom i osobom starszym, w postaci gęstej zupy lub deseru z sokiem malinowym czy owocami.

Jednak nasi przodkowie chętnie wykorzystywali mannę także w bardziej kreatywny sposób. Na Mazowszu dodawano ją do legumin i budyniów, na Kresach Wschodnich zapiekano z serem i owocami, w Łodzi stanowiła bazę zupy tkaczy, czyli fifki, zaś na Pomorzu przyrządzano kociewski gryz – deser przypominający włoską panna cottę z dodatkiem sosu z owoców borówki czernicy lub dzikiego bzu.

Kasza manna – wartości odżywcze

Dobrej jakości kasz manna ma biały kolor z żółtawym odcieniem, nie powinna zawierać otrębów czy mąki. To produkt o dość dużych wartościach odżywczych, bogaty m.in. w witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminę odpowiadającą za właściwą pracę mięśni i systemu nerwowego oraz niacynę wspierającą właściwą pracę mózgu i obwodowego układu nerwowego, a także syntetyzowanie hormonów płciowych.

W mannie znajdziemy też sporo fosforu (odpowiada za zdrowe i mocne kości oraz zęby, a także dba o poprawne działanie układu nerwowego), żelaza – (niezastąpiony uczestnik procesu produkcji hemoglobiny, umożliwiającej transport tlenu do komórek) oraz miedzi (wraz z żelazem umożliwia organizmowi tworzenie czerwonych krwinek, pomaga utrzymać zdrowe kości, naczynia krwionośne i nerwy, wzmacnia też odporność). Wśród innych kasz wyróżnia ją wysoka zawartość jodu, niezbędnego składnika hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny.

Manna jest lekkostrawna, doskonała dla małych dzieci i osób borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego: chorobami wątroby, wrzodami, stanami zapalnymi żołądka i jelit czy problemami trawiennymi.

Brazilian traditional dessert: sweet couscous (tapioca) pudding (cuscuz doce) with coconut on wooden board. Selective focus
Brazilian traditional dessert: sweet couscous (tapioca) pudding (cuscuz doce) with coconut on wooden board. Selective focus

Pomysły na mannę

Znany od pokoleń kleik z manny, zalecany przy dolegliwościach żołądkowych, to tylko jedna z form wykorzystania tego produktu. Drobna kaszka może być też bazą pysznej potrawy śniadaniowej. Jej przygotowanie jest banalnie proste: mleko (2 szklanki) zagotowujemy z cukrem trzcinowym (2-3 łyżeczki), po czym powoli dosypujemy kaszę manną (4 łyżki), cały czas mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy jeszcze 1-2 minuty i podajemy, z sokiem owocowym lub konfiturą.

Kasza manna, ze względu na neutralny smak, to także świetny zagęszczacz do zup, sosów, gulaszów czy pasztetów, także wegetariańskich. Możemy z niej przygotować kluski czy knedle z owocami. Sprawdzi się jako składnik rozmaitych pulpecików, choćby rybnych, np. z pstrąga. Filety (500 g) drobno siekamy, podobnie jak pęczek koperku i kapary (2-3 łyżki). Wszystko mieszamy, razem z pokrojoną w kostkę kajzerką (1-2). Dodajemy kaszę manną (2 łyżki) i surowe jajko, znów mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej lub otrębach i smażymy na złoty kolor.

W Grecji kaszę mannę wykorzystuje się podczas przyrządzania… chałwy. Jak to zrobić? W sporym naczyniu rozgrzewamy olej (szklankę) z masłem (3 łyżki), a następnie wsypujemy kaszę manną (szklanka), po czym smażymy, aż do zbrązowienia. Dolewamy po szklance wody i mleka oraz dosypujemy cukier (szklanka). Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy ulubione dodatki, np. posiekane orzechy (włoskie, laskowe, pistacjowe, migdały), rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cynamon. Gotujemy dalej, często mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Przekładamy do foremek lub jednej dużej formy. Pozostawiamy do schłodzenia.

Kasza manna może być też bazą rozmaitych ciast, w Łodzi od pokoleń jada się grysikowca, który przypomina w smaku ptasie mleczko i jest pokryty galaretką z owocami.

Autor: Rafał Natorski

<strong>Zobacz na naszym kanale YouTube, co powstanie, jeśli połączysz coca-colę i drożdże:</strong>

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także