Wkładam do chlebaka razem z pieczywem. Chleb nie czerstwieje

Często zwykły pszenny chleb już na drugi dzień staje się suchy. Można wysuszyć go do końca i przeznaczyć na bułkę tartą, ale niestety, trzeba po raz kolejny udać się do piekarni. Gospodynie domowe znają sprytny sposób na przedłużenie świeżości chleba. Jak to zrobić i czy naprawdę działa?

Jak przechowywać chleb, aby dłużej zachował świeżość?Jak przechowywać chleb, aby dłużej zachował świeżość?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czerstwienie chleba to złożony proces, który polega na reorganizacji cząsteczek zawartych w skrobi. Od momentu wyciągnięcia bochenków z pieca cząsteczki te powoli wracają do swojej uporządkowanej, krystalicznej formy, w efekcie czego pieczywo w środku staje się twarde i kruche.

Jednym z czynników, które przyspieszają czerstwienie chleba, jest utrata wody. Dlatego, żeby zwiększyć wilgotność powietrza wewnątrz chleba, wiele osób do środka wkłada kawałek jabłka i lub skórki z tego owocu. W ten sposób można przedłużyć świeżość bochenka nawet o dwa tygodnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Czy jabłko w chlebaku działa?

Trik z kawałkiem lub skórkami jabłka może się udać, ale nie jest pozbawiony wad. Jabłko może spowodować zbyt duży poziom wilgoci w chlebaku, co sprzyja rozwojowi pleśni. Co więcej, aromat jabłka może zmienić smak chleba.

Warto więc zachować ostrożność – przede wszystkim nie wkładaj całego jabłka do chlebaka, tylko małą cząstkę lub fragment skórki. Codziennie wymieniaj jabłko i nie trzymaj pieczywa w folii.

Inny sposób na przedłużenie świeżości chleba

W przypadku chleba najlepiej sprawdza się mrożenie. Jeśli wiesz, że twoja rodzina nie jest w stanie przejeść całego bochenka, odkrój pół, schowaj do szczelnego woreczka z zamknięciem strunowym i włóż do zamrażalnika. Kiedy tylko zobaczysz, że kończą się zapasy pieczywa, wyjmij chleb i wstaw na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Już po 5–10 minutach bochenek powinien się rozmrozić i odzyskać chrupiącą skórkę i miękkość w środku.

Co więcej, okazuje się, że rozmrożony chleb może być nawet zdrowszy od świeżego pieczywa. To dlatego, że proces zamrażania i rozmrażania (także w przypadku ryżu czy ziemniaków) zwiększa ilość skrobi opornej. Dzięki temu pieczywo ma niższy indeks glikemiczny i jest bardziej odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę. Co więcej, skrobia oporna nie jest trawiona w jelicie cienkim i przechodzi do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla dobrych bakterii jelitowych.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje