WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Włosi łapią się za głowę, a my uwielbiamy. To danie kojarzy się z wakacjami u babci

Kiedy pojawiały się na obiad, była radość. To lekkie danie z owocami kojarzy się z ciepłymi daniami, często z wakacjami u babci. W czasach PRL-u kluski z twarogiem, a w sezonowej wersji z truskawkami, były niezwykle popularne. Nic dziwnego, że do tej prostej potrawy wracamy z sentymentem. Przygotowuje je nawet Ewa Wachowicz, znana ekspertka kulinarna.

Do tego dania wracamy w ciepłe dniDo tego dania wracamy w ciepłe dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Dorota Gepert

Makaron z twarogiem to jedno z niezapomnianych dań PRL-u. Chętnie do niego wracamy, bo jest proste i tanie, a potrzebne składniki nawet wtedy można było łatwo kupić. W sezonie na truskawki przygotowywano je w wersji owocowej, na słodko. Włosi, gdy tylko słyszą o takim połączeniu, kręcą głową. My jednak nic sobie z tego nie robimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Proste i smaczne danie

Makaron z twarogiem i truskawkami może uratować sytuację, gdy trzeba szybko zrobić coś pożywnego na obiad. Nie jest to skomplikowane danie. Zawiera sporo węglowodanów i białka. Szczególnie odżywczy jest twaróg. Oprócz wspomnianego już białka dostarcza też wapnia, fosforu, potasu, a także witamin, zwłaszcza z grupy B. Najlepiej sprawdzi się klasyczny twaróg w kostce, można wybrać chudy, półtłusty lub tłusty.

Truskawki najlepsze są na surowo

Bardzo ważnym dodatkiem są truskawki. W daniach obiadowych te owoce często tracą sporo wartości odżywczych, bo są gotowane. W takiej wersji są choćby w popularnych pierogach czy knedlach. Tutaj mamy surowe owoce, które zawierają więcej witamin. Chodzi przede wszystkim o witaminę C, która wzmacnia odporność, oraz witaminy z grupy B. Są również źródłem potasu, magnezu i żelaza, co wspiera dobrą kondycję organizmu. Truskawki mają też sporo błonnika i antyoksydantów. Ich plusem jest też niewielka ilość kalorii.

Jak to danie przygotowuje Ewa Wachowicz

Choć makaron z twarogiem i truskawkami ma opinię "babcinego" dania, to jednak w kuchni domowej trzyma się mocno. Jak się okazuje, nie zapomina o nim także Ewa Wachowicz, znana ekspertka kulinarna i restauratorka. Jej wersja tego przepisu, bardzo przypomina znaną klasykę. Tylko do truskawek dodaje nieoczywiste składniki, po które na pewno nie sięgały nasze babcie. Warto spróbować tego dania w takiej wersji.

Makaron z twarogiem i truskawkami według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g makaronu wstążki,
  • 200 g sera białego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier do smaku.

Truskawki do podania:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki, skrop syropem klonowym i dodaj posiekaną świeżą miętę. Delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę, by owoce puściły sok.
  2. Twaróg rozgnieć widelcem z dodatkiem cynamonu i dosłodź do smaku cukrem lub miodem. Możesz zostawić go w wersji sypkiej lub rozetrzeć bardziej kremowo – jak lubisz.
  3. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i zahartuj zimną wodą, by się nie sklejał.
  4. Masło rozpuść na patelni i pozwól mu się lekko zrumienić, aż nabierze orzechowego aromatu – to tzw. palone masło. Dodaj do niego ugotowany makaron i chwilę podsmaż, mieszając, by nabrał smaku.
  5. Podanie: Na talerzu ułóż porcję makaronu, dodaj kilka łyżek twarogu i hojnie nałóż truskawki z miętą. Możesz całość posypać jeszcze odrobiną cynamonu lub listkami mięty dla dekoracji.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę