Większość nie wie. Takie skutki dla organizmu, kiedy jesz truskawki

Sezon na te owoce właśnie się rozkręca. Czekamy na nie cały rok, a sezon jest naprawdę krótki. Są pyszne, aromatyczne, bardzo zdrowe. Jednak to na pewno nie wszystkie co warto wiedzieć o truskawkach.

TruskawkiZaczyna się sezon na te owoce
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także warto jeść dla zdrowia. Przede wszystkim zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, co czyni je doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego. Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan i potas, które wspierają pracę układu nerwowego i serca. Czego jeszcze o nich nie wiemy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Truskawki mają mnóstwo zalet

Poprawiają samopoczucie. Jednym z największych atutów truskawek są silne antyoksydanty, takie jak antocyjany i kwercetyna. Te związki neutralizują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i wspierając ochronę komórek. Dzięki temu regularne jedzenie truskawek może poprawić wygląd skóry, chronić przed stanami zapalnymi i wspomagać ogólne samopoczucie.

Mają dobry wpływ na metabolizm. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co usprawnia pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi. Stabilny poziom cukru to klucz do unikania nagłych napadów głodu i utrzymania energii przez cały dzień.

Najzdrowsze są truskawki na surowo. Można przyrządzać z nich także koktajle, zimne sosy do makaronu czy desery na zimno. Witamina C, którą zawierają te owoce, jest bardzo nietrwała w wysokiej temperaturze.

Uważaj na pleśń

Najlepiej kupować truskawki w koszyczkach, ponieważ są one bardzo delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniom. Podczas przesypywania należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ w miejscach uszkodzeń owoce szybko pleśnieją. Przewożenie truskawek w plastikowym worku też nie jest dobrym pomysłem, ponieważ większość owoców po takim transporcie jest uszkodzona. W domu należy je szybko przebrać i odłożyć te uszkodzone. Trzeba je jak najszybciej zużyć. Te z oznakami pleśni należy wyrzucić.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku