Większość nie wie. Takie skutki dla organizmu, kiedy jesz truskawki

Sezon na te owoce właśnie się rozkręca. Czekamy na nie cały rok, a sezon jest naprawdę krótki. Są pyszne, aromatyczne, bardzo zdrowe. Jednak to na pewno nie wszystkie co warto wiedzieć o truskawkach.

TruskawkiZaczyna się sezon na te owoce
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także warto jeść dla zdrowia. Przede wszystkim zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, co czyni je doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego. Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan i potas, które wspierają pracę układu nerwowego i serca. Czego jeszcze o nich nie wiemy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu

Truskawki mają mnóstwo zalet

Poprawiają samopoczucie. Jednym z największych atutów truskawek są silne antyoksydanty, takie jak antocyjany i kwercetyna. Te związki neutralizują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i wspierając ochronę komórek. Dzięki temu regularne jedzenie truskawek może poprawić wygląd skóry, chronić przed stanami zapalnymi i wspomagać ogólne samopoczucie.

Mają dobry wpływ na metabolizm. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co usprawnia pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi. Stabilny poziom cukru to klucz do unikania nagłych napadów głodu i utrzymania energii przez cały dzień.

Najzdrowsze są truskawki na surowo. Można przyrządzać z nich także koktajle, zimne sosy do makaronu czy desery na zimno. Witamina C, którą zawierają te owoce, jest bardzo nietrwała w wysokiej temperaturze.

Uważaj na pleśń

Najlepiej kupować truskawki w koszyczkach, ponieważ są one bardzo delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniom. Podczas przesypywania należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ w miejscach uszkodzeń owoce szybko pleśnieją. Przewożenie truskawek w plastikowym worku też nie jest dobrym pomysłem, ponieważ większość owoców po takim transporcie jest uszkodzona. W domu należy je szybko przebrać i odłożyć te uszkodzone. Trzeba je jak najszybciej zużyć. Te z oznakami pleśni należy wyrzucić.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką