Większość nie wie. Takie skutki dla organizmu, kiedy jesz truskawki
Sezon na te owoce właśnie się rozkręca. Czekamy na nie cały rok, a sezon jest naprawdę krótki. Są pyszne, aromatyczne, bardzo zdrowe. Jednak to na pewno nie wszystkie co warto wiedzieć o truskawkach.
Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także warto jeść dla zdrowia. Przede wszystkim zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, co czyni je doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego. Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan i potas, które wspierają pracę układu nerwowego i serca. Czego jeszcze o nich nie wiemy?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Truskawki mają mnóstwo zalet
Poprawiają samopoczucie. Jednym z największych atutów truskawek są silne antyoksydanty, takie jak antocyjany i kwercetyna. Te związki neutralizują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i wspierając ochronę komórek. Dzięki temu regularne jedzenie truskawek może poprawić wygląd skóry, chronić przed stanami zapalnymi i wspomagać ogólne samopoczucie.
Mają dobry wpływ na metabolizm. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co usprawnia pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi. Stabilny poziom cukru to klucz do unikania nagłych napadów głodu i utrzymania energii przez cały dzień.
Najzdrowsze są truskawki na surowo. Można przyrządzać z nich także koktajle, zimne sosy do makaronu czy desery na zimno. Witamina C, którą zawierają te owoce, jest bardzo nietrwała w wysokiej temperaturze.
Uważaj na pleśń
Najlepiej kupować truskawki w koszyczkach, ponieważ są one bardzo delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniom. Podczas przesypywania należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ w miejscach uszkodzeń owoce szybko pleśnieją. Przewożenie truskawek w plastikowym worku też nie jest dobrym pomysłem, ponieważ większość owoców po takim transporcie jest uszkodzona. W domu należy je szybko przebrać i odłożyć te uszkodzone. Trzeba je jak najszybciej zużyć. Te z oznakami pleśni należy wyrzucić.