Raz spróbujesz tych grzybów i zapomnisz o pieczarkach. W Azji rarytas, dla Polaków wciąż nowość

Grzyby shimeji jeszcze kilka lat temu były u nas bardzo mało znane. Teraz zdobywają coraz większą popularność. Są bardzo smaczne i mają wiele walorów zdrowotnych. Nadają się nie tylko do dań azjatyckich. Podpowiadamy, jak je przygotowywać i dlaczego warto włączyć je do diety.

ShimejiWarto przekonać się do tych azjatyckich grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Dorota Gepert

Grzyby shimeji pojawiają się na sklepowych półkach i zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę. W Azji są bardzo popularne i lubiane. Jest wiele powodów, by się do nich przekonać i spróbować ich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Co wyróżnia ten azjatycki przysmak?

Te grzyby wyróżnia na pewno wygląd. W sklepach możemy spotkać ich dwa rodzaje, z brązowymi lub białymi kapeluszami. Pod nazwą shimeji kryje się kilkadziesiąt gatunków, ale te są najbardziej popularne. Ich nazwa przetłumaczona z japońskiego oznacza grzyby rosnące w lesie. Jak dla nas, w bajkowym lesie. Nie przypominają gatunków rosnących w Europie. Porównywane są tylko z opieńkami. Grzyby shimeji łączą się w pęki, mają długie, wąskie trzony i półokrągłe kapelusze.

Co zawierają grzyby shimeji?

Te azjatyckie grzyby są niskokaloryczne i bogate w białko. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, potas, żelazo i selen. W ich składzie jest też błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit i zapobiegając zaparciom. Ze względu na zbliżone składy, te grzyby są często porównywane z pieczarkami. Działają bardzo podobnie na organizm.

Shimeji są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Regularne spożywanie tych grzybów może wzmocnić układ odpornościowy dzięki zawartości beta-glukanów. Według badań te grzyby mają też właściwości antynowotworowe. Naukowcy dowodzą, że mogą hamować namnażanie się komórek rakowych, w szczególności raka żołądka, jelita grubego i wątroby. 

Jak przygotowywać grzyby shimeji?

Przygotowanie grzybów shimeji jest proste. Przed gotowaniem należy je dokładnie umyć i oddzielić kapelusze od nóżek. Shimeji można smażyć, dusić, grillować lub dodawać do zup i sosów. Świetnie komponują się z mięsem, rybami, warzywami czy makaronem.

Jak smakują te delikatne grzybki? Ich smak określa się jako lekko pikantne, z delikatną orzechową nutą. Bogate są w kwas glutaminowy, przez co określany jest jako umami. Mają bogaty aromat. W odróżnieniu od pieczarek, nie nadają się do jedzenia na surowo.

Grzyby shimeji są niezwykle wszechstronne i pasują do wielu dań. Można je dodać do zupy kremowej z dyni lub grzybowej, aby wzbogacić smak i aromat. Doskonale pasują do potraw azjatyckich, zwłaszcza w stylu stir-fry, czyli krótko smażonych, są też częstym składnikiem ramenu.

Shimeji mogą również zastąpić pieczarki w codziennych daniach. Po usmażeniu lub ugotowaniu mają delikatny, neutralny smak i doskonale chłoną aromaty innych składników i przypraw.

Grzyby shimeji pomagają:

  • obniżyć poziom cholesterolu,
  • regulują ciśnienie krwi, co korzystnie wpływa na zdrowie serca,
  • wzmacniają układ odpornościowy.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości