Raz spróbujesz tych grzybów i zapomnisz o pieczarkach. W Azji rarytas, dla Polaków wciąż nowość
Grzyby shimeji jeszcze kilka lat temu były u nas bardzo mało znane. Teraz zdobywają coraz większą popularność. Są bardzo smaczne i mają wiele walorów zdrowotnych. Nadają się nie tylko do dań azjatyckich. Podpowiadamy, jak je przygotowywać i dlaczego warto włączyć je do diety.
Grzyby shimeji pojawiają się na sklepowych półkach i zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę. W Azji są bardzo popularne i lubiane. Jest wiele powodów, by się do nich przekonać i spróbować ich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Co wyróżnia ten azjatycki przysmak?
Te grzyby wyróżnia na pewno wygląd. W sklepach możemy spotkać ich dwa rodzaje, z brązowymi lub białymi kapeluszami. Pod nazwą shimeji kryje się kilkadziesiąt gatunków, ale te są najbardziej popularne. Ich nazwa przetłumaczona z japońskiego oznacza grzyby rosnące w lesie. Jak dla nas, w bajkowym lesie. Nie przypominają gatunków rosnących w Europie. Porównywane są tylko z opieńkami. Grzyby shimeji łączą się w pęki, mają długie, wąskie trzony i półokrągłe kapelusze.
Co zawierają grzyby shimeji?
Te azjatyckie grzyby są niskokaloryczne i bogate w białko. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, potas, żelazo i selen. W ich składzie jest też błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit i zapobiegając zaparciom. Ze względu na zbliżone składy, te grzyby są często porównywane z pieczarkami. Działają bardzo podobnie na organizm.
Shimeji są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Regularne spożywanie tych grzybów może wzmocnić układ odpornościowy dzięki zawartości beta-glukanów. Według badań te grzyby mają też właściwości antynowotworowe. Naukowcy dowodzą, że mogą hamować namnażanie się komórek rakowych, w szczególności raka żołądka, jelita grubego i wątroby.
Jak przygotowywać grzyby shimeji?
Przygotowanie grzybów shimeji jest proste. Przed gotowaniem należy je dokładnie umyć i oddzielić kapelusze od nóżek. Shimeji można smażyć, dusić, grillować lub dodawać do zup i sosów. Świetnie komponują się z mięsem, rybami, warzywami czy makaronem.
Jak smakują te delikatne grzybki? Ich smak określa się jako lekko pikantne, z delikatną orzechową nutą. Bogate są w kwas glutaminowy, przez co określany jest jako umami. Mają bogaty aromat. W odróżnieniu od pieczarek, nie nadają się do jedzenia na surowo.
Grzyby shimeji są niezwykle wszechstronne i pasują do wielu dań. Można je dodać do zupy kremowej z dyni lub grzybowej, aby wzbogacić smak i aromat. Doskonale pasują do potraw azjatyckich, zwłaszcza w stylu stir-fry, czyli krótko smażonych, są też częstym składnikiem ramenu.
Shimeji mogą również zastąpić pieczarki w codziennych daniach. Po usmażeniu lub ugotowaniu mają delikatny, neutralny smak i doskonale chłoną aromaty innych składników i przypraw.
Grzyby shimeji pomagają:
- obniżyć poziom cholesterolu,
- regulują ciśnienie krwi, co korzystnie wpływa na zdrowie serca,
- wzmacniają układ odpornościowy.