Raz spróbujesz tych grzybów i zapomnisz o pieczarkach. W Azji rarytas, dla Polaków wciąż nowość

Grzyby shimeji jeszcze kilka lat temu były u nas bardzo mało znane. Teraz zdobywają coraz większą popularność. Są bardzo smaczne i mają wiele walorów zdrowotnych. Nadają się nie tylko do dań azjatyckich. Podpowiadamy, jak je przygotowywać i dlaczego warto włączyć je do diety.

ShimejiWarto przekonać się do tych azjatyckich grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Dorota Gepert

Grzyby shimeji pojawiają się na sklepowych półkach i zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę. W Azji są bardzo popularne i lubiane. Jest wiele powodów, by się do nich przekonać i spróbować ich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Co wyróżnia ten azjatycki przysmak?

Te grzyby wyróżnia na pewno wygląd. W sklepach możemy spotkać ich dwa rodzaje, z brązowymi lub białymi kapeluszami. Pod nazwą shimeji kryje się kilkadziesiąt gatunków, ale te są najbardziej popularne. Ich nazwa przetłumaczona z japońskiego oznacza grzyby rosnące w lesie. Jak dla nas, w bajkowym lesie. Nie przypominają gatunków rosnących w Europie. Porównywane są tylko z opieńkami. Grzyby shimeji łączą się w pęki, mają długie, wąskie trzony i półokrągłe kapelusze.

Co zawierają grzyby shimeji?

Te azjatyckie grzyby są niskokaloryczne i bogate w białko. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, potas, żelazo i selen. W ich składzie jest też błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit i zapobiegając zaparciom. Ze względu na zbliżone składy, te grzyby są często porównywane z pieczarkami. Działają bardzo podobnie na organizm.

Shimeji są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Regularne spożywanie tych grzybów może wzmocnić układ odpornościowy dzięki zawartości beta-glukanów. Według badań te grzyby mają też właściwości antynowotworowe. Naukowcy dowodzą, że mogą hamować namnażanie się komórek rakowych, w szczególności raka żołądka, jelita grubego i wątroby. 

Jak przygotowywać grzyby shimeji?

Przygotowanie grzybów shimeji jest proste. Przed gotowaniem należy je dokładnie umyć i oddzielić kapelusze od nóżek. Shimeji można smażyć, dusić, grillować lub dodawać do zup i sosów. Świetnie komponują się z mięsem, rybami, warzywami czy makaronem.

Jak smakują te delikatne grzybki? Ich smak określa się jako lekko pikantne, z delikatną orzechową nutą. Bogate są w kwas glutaminowy, przez co określany jest jako umami. Mają bogaty aromat. W odróżnieniu od pieczarek, nie nadają się do jedzenia na surowo.

Grzyby shimeji są niezwykle wszechstronne i pasują do wielu dań. Można je dodać do zupy kremowej z dyni lub grzybowej, aby wzbogacić smak i aromat. Doskonale pasują do potraw azjatyckich, zwłaszcza w stylu stir-fry, czyli krótko smażonych, są też częstym składnikiem ramenu.

Shimeji mogą również zastąpić pieczarki w codziennych daniach. Po usmażeniu lub ugotowaniu mają delikatny, neutralny smak i doskonale chłoną aromaty innych składników i przypraw.

Grzyby shimeji pomagają:

  • obniżyć poziom cholesterolu,
  • regulują ciśnienie krwi, co korzystnie wpływa na zdrowie serca,
  • wzmacniają układ odpornościowy.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść