Wydał 20 zł i miał jedzenie na cały dzień. Za niewielką sumę zrobił zdrowe posiłki
Ceny w sklepach nieraz sprawiają, że można załamać ręce. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować ze zdrowej diety i ładować w swój organizm bezwartościowe produkty. Znany w sieci dietetyk Michał Wrzosek udowodnił, że da się jeść tanio i przy tym zdrowo.
13.08.2024 13:34
Odpowiednia dieta, dobrze zbilansowana i dostarczająca energię, to klucz do zdrowia. Utrzymanie formy staje się łatwiejsze, gdy mamy odpowiednie środki. Organiczne produkty czy diety pudełkowe są luksusem, na które nie stać przeciętnego Polaka. Nie oznacza to jednak, że zdrowe odżywanie musi być drogie. Trochę kreatywności, odpowiednia wiedza i można zjeść naprawdę dobrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tania dieta Michała Wrzoska
Michał Wrzosek ruszył na zakupy, aby udowodnić, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być drogie. Wpadł do Lidla, zapłacił 20 zł i zgarnął produkty na 4 posiłki. Dietetyk zaproponował dzień bez mięsa, co również wpłynęło na końcową wartość.
Zaczęło się od prostych kanapek. Oczywiście podstawą były pełnoziarniste grahamki, które są zdrowszym wyborem niż pszenne pieczywo. Mają więcej błonnika, który zapewnia uczucia sytości, a także witamin i składników mineralnych. Na bułce pojawiło się źródło białka w postaci serka wiejskiego oraz pokrojona w plasterki mozzarella. Nie mogło obyć się bez warzyw, w tym przypadku pomidora.
Przepis na tani obiad i kolację
Na obiad wleciały ziemniaki, wyszorowane, przekrojone na pół i ugotowane. Na wierzch wylądował gzik, czyli twarożek grani wymieszany z pokrojoną w kostkę papryką oraz przyprawami.
Na kolację Michał Wrzosek zaproponował owsiankę na wodzie. Aby nie było nudno i mdło, dodał również malinowy serek skyr oraz śliwki. Jako miły akcent na górze owsianki pojawił się biały michałek.
Zdrowo i tanio
Jako drugie śniadanie pojawiły się placuszki przygotowane ze zmielonych płatków owsianych, banana oraz skyra. Potem odrobina oliwy na patelnię, smażenie i gotowe.
Zdrowe jedzenie nie musi być drogie. Warto sięgać po sezonowe warzywa oraz owoce. Michał Wrzosek mówi również, że posiłki należy planować, dzięki czemu w koszyku nie znajdą się zbędne produkt, które niekoniecznie pomogą w utrzymaniu diety, za to podwyższą końcowy rachunek. Zamiast przepłacać za jedzenie na mieście, warto przygotować pożywne posiłki w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo