Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Szukasz ciekawego, niezawodnego i przede wszystkim smacznego pomysłu na kolację? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie.

Wyjątkowy smak bułki z dodatkami zapada w pamięci na długoWyjątkowy smak bułki z dodatkami zapada w pamięci na długo
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Bardzo wiele osób traktuje kolację wręcz po macoszemu, a przecież to równie ważny posiłek w ciągu dnia jak śniadanie czy obiad. Głównym usprawiedliwieniem takiego stanu rzeczy jest fakt, że z czasem mogą skończyć się pomysły na oryginalną kolację. Ale czy na pewno tak jest? W naszej bogatej bazie z przepisami czeka cała masa niesamowitych inspiracji kulinarnych, które sprawdzą się w tej roli wręcz idealnie. 

Dlatego też nie ma co dłużej zwlekać. Tym bardziej, że i tym razem mam dla ciebie ciekawą propozycję właśnie w kolacyjnym wydaniu. Co powiesz na połączenie zapiekanej bułeczki z dodatkiem kurczaka, aromatycznego sosukolorowych warzyw. Brzmi pysznie prawda? Smakuje jeszcze lepiej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Genialne bułeczki z kurczakiem skradły serca całej mojej rodziny

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • ⅓ szkl. oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka soli,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ⅓ żółtej papryki,
  • ⅓ czerwonej papryki,
  • ⅓ zielonej papryki,
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki,
  • sok z ½ limonki,
  • 4 bułki grahamki,
  • 80 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu dokładnie oczyszczam i osuszam mięso, po czym kroję je w drobną kostkę

W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem
W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do wstępnie przygotowanego kurczaka dodaję kolejne składniki: olej, słodką paprykę, suszony czosnek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, ostrą paprykę oraz sól

Drobiowe mięso marynuję przy pomocy ulubionych przypraw
Drobiowe mięso marynuję przy pomocy ulubionych przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Dokładnie mieszam zgromadzone w misce składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Następnie kawałki kurczaka w marynacie trafiają na dobrze rozgrzaną patelnię, gdzie smażę je z każdej strony na złocisty kolor

Krok 3. Po zdjęciu kurczaka z patelni na tym samym urządzeniu łączę ze sobą drobno posiekane kolorowe papryki oraz czerwoną cebulę

Na patelnię trafiają również kolorowe warzywa
Na patelnię trafiają również kolorowe warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po kilku minutach smażenia warzyw dodaję na patelnię wcześniej przygotowane kawałki kurczaka, krojone pomidory z puszki oraz sok z limonki.

Sos z limonki doda dodatkowych walorów smakowych
Sos z limonki doda dodatkowych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na blacie kuchennym układam następnie bułki grahamki, po czym robię w nich pionowe nacięcia, aby uzyskać efekt kieszonki. Nowopowstałe otwory wypełniam po brzegi wcześniej przygotowanym farszem. 

Każdą bułeczkę wypełniam pysznym farszem
Każdą bułeczkę wypełniam pysznym farszem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Nie zapominam również o startym na tarce serze. Dopiero w takim wydaniu bułeczki mogą trafić do rozgrzanego piekarnika, gdzie mają spędzić dokładnie 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Bułeczki z dodatkami przed podaniem dekoruję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯