Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć
Szukasz ciekawego, niezawodnego i przede wszystkim smacznego pomysłu na kolację? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie.
30.05.2024 08:32
Bardzo wiele osób traktuje kolację wręcz po macoszemu, a przecież to równie ważny posiłek w ciągu dnia jak śniadanie czy obiad. Głównym usprawiedliwieniem takiego stanu rzeczy jest fakt, że z czasem mogą skończyć się pomysły na oryginalną kolację. Ale czy na pewno tak jest? W naszej bogatej bazie z przepisami czeka cała masa niesamowitych inspiracji kulinarnych, które sprawdzą się w tej roli wręcz idealnie.
Dlatego też nie ma co dłużej zwlekać. Tym bardziej, że i tym razem mam dla ciebie ciekawą propozycję właśnie w kolacyjnym wydaniu. Co powiesz na połączenie zapiekanej bułeczki z dodatkiem kurczaka, aromatycznego sosu i kolorowych warzyw. Brzmi pysznie prawda? Smakuje jeszcze lepiej!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Genialne bułeczki z kurczakiem skradły serca całej mojej rodziny
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- ⅓ szkl. oleju roślinnego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka soli,
- ½ czerwonej cebuli,
- ⅓ żółtej papryki,
- ⅓ czerwonej papryki,
- ⅓ zielonej papryki,
- 300 g krojonych pomidorów z puszki,
- sok z ½ limonki,
- 4 bułki grahamki,
- 80 g tartego cheddara.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu dokładnie oczyszczam i osuszam mięso, po czym kroję je w drobną kostkę.
Krok 2. Do wstępnie przygotowanego kurczaka dodaję kolejne składniki: olej, słodką paprykę, suszony czosnek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, ostrą paprykę oraz sól.
Dokładnie mieszam zgromadzone w misce składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Następnie kawałki kurczaka w marynacie trafiają na dobrze rozgrzaną patelnię, gdzie smażę je z każdej strony na złocisty kolor.
Krok 3. Po zdjęciu kurczaka z patelni na tym samym urządzeniu łączę ze sobą drobno posiekane kolorowe papryki oraz czerwoną cebulę.
Krok 4. Po kilku minutach smażenia warzyw dodaję na patelnię wcześniej przygotowane kawałki kurczaka, krojone pomidory z puszki oraz sok z limonki.
Krok 5. Na blacie kuchennym układam następnie bułki grahamki, po czym robię w nich pionowe nacięcia, aby uzyskać efekt kieszonki. Nowopowstałe otwory wypełniam po brzegi wcześniej przygotowanym farszem.
Krok 6. Nie zapominam również o startym na tarce serze. Dopiero w takim wydaniu bułeczki mogą trafić do rozgrzanego piekarnika, gdzie mają spędzić dokładnie 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Krok 7. Bułeczki z dodatkami przed podaniem dekoruję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!