Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Szukasz ciekawego, niezawodnego i przede wszystkim smacznego pomysłu na kolację? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie.

Wyjątkowy smak bułki z dodatkami zapada w pamięci na długoWyjątkowy smak bułki z dodatkami zapada w pamięci na długo
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Bardzo wiele osób traktuje kolację wręcz po macoszemu, a przecież to równie ważny posiłek w ciągu dnia jak śniadanie czy obiad. Głównym usprawiedliwieniem takiego stanu rzeczy jest fakt, że z czasem mogą skończyć się pomysły na oryginalną kolację. Ale czy na pewno tak jest? W naszej bogatej bazie z przepisami czeka cała masa niesamowitych inspiracji kulinarnych, które sprawdzą się w tej roli wręcz idealnie. 

Dlatego też nie ma co dłużej zwlekać. Tym bardziej, że i tym razem mam dla ciebie ciekawą propozycję właśnie w kolacyjnym wydaniu. Co powiesz na połączenie zapiekanej bułeczki z dodatkiem kurczaka, aromatycznego sosukolorowych warzyw. Brzmi pysznie prawda? Smakuje jeszcze lepiej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Genialne bułeczki z kurczakiem skradły serca całej mojej rodziny

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • ⅓ szkl. oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka soli,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ⅓ żółtej papryki,
  • ⅓ czerwonej papryki,
  • ⅓ zielonej papryki,
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki,
  • sok z ½ limonki,
  • 4 bułki grahamki,
  • 80 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu dokładnie oczyszczam i osuszam mięso, po czym kroję je w drobną kostkę

W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem
W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do wstępnie przygotowanego kurczaka dodaję kolejne składniki: olej, słodką paprykę, suszony czosnek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, ostrą paprykę oraz sól

Drobiowe mięso marynuję przy pomocy ulubionych przypraw
Drobiowe mięso marynuję przy pomocy ulubionych przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Dokładnie mieszam zgromadzone w misce składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Następnie kawałki kurczaka w marynacie trafiają na dobrze rozgrzaną patelnię, gdzie smażę je z każdej strony na złocisty kolor

Krok 3. Po zdjęciu kurczaka z patelni na tym samym urządzeniu łączę ze sobą drobno posiekane kolorowe papryki oraz czerwoną cebulę

Na patelnię trafiają również kolorowe warzywa
Na patelnię trafiają również kolorowe warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po kilku minutach smażenia warzyw dodaję na patelnię wcześniej przygotowane kawałki kurczaka, krojone pomidory z puszki oraz sok z limonki.

Sos z limonki doda dodatkowych walorów smakowych
Sos z limonki doda dodatkowych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na blacie kuchennym układam następnie bułki grahamki, po czym robię w nich pionowe nacięcia, aby uzyskać efekt kieszonki. Nowopowstałe otwory wypełniam po brzegi wcześniej przygotowanym farszem. 

Każdą bułeczkę wypełniam pysznym farszem
Każdą bułeczkę wypełniam pysznym farszem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Nie zapominam również o startym na tarce serze. Dopiero w takim wydaniu bułeczki mogą trafić do rozgrzanego piekarnika, gdzie mają spędzić dokładnie 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Bułeczki z dodatkami przed podaniem dekoruję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej