Wygląda jak zużyta gąbka. Wielu brakuje odwagi, by go spróbować

Jego wygląd może wzbudzić twoje zrozumiałe wątpliwości. Czy to dziwne coś, wyglądające jak gąbka i porastające podstawy pni drzew, jest na pewno jadalne? Okazuje się, że to małe powiedziane. Baraniocha, bo o tym grzybie dzisiaj traktujemy, jest też smaczna i zdrowa. Jej smak może cię zachwycić — jest jednak jedno "ale". 

Baraniocha - czy ten grzyb jest jadalny? - Pyszności; foto: Adobe StockBaraniocha - czy ten grzyb jest jadalny?

Znalezienie podczas wędrówki po lesie dużego, dostojnego grzyba wzbudza oczywistą radość i satysfakcję. Taki widok cieszy oczy, a najładniejsze okazy podgrzybków czy koźlarzy często stają się wtedy obiektami krótkich sesji zdjęciowych. Okazuje się jednak, że nie wszystkie grzyby wyglądają równie dobrze co one, ale ich smak i właściwości, mogą z nimi spokojnie konkurować.

Przykładem takiego gatunku jest baraniocha. Jeśli ta nazwa cię dziwi, to wiedz, że grzyb ten bywa również tytułowany kozią brodą albo... szmaciakiem. W naukowej rzeczywistości jest to siedzuń sosnowy. Grzyb tak samo brzydki, co smaczny i zdrowy — żywy przykład tego, że ci, którzy powtarzają, że nie wszystko złoto, co się świeci, mają absolutną rację.

Baraniocha — wygląd i występowanie

Obrazek
Baraniocha to grzyb o nietypowej urodzie - Pyszności; foto: Adobe Stock

Skoro ustaliliśmy już, że nie wszystkie grzyby nadawałyby się do konkursu piękności (zobacz też jak wygląda czaga), to wyjaśnijmy jeszcze to, gdzie takie cuda natury można spotkać. Baraniocha to grzyb, którego najczęściej możemy znaleźć w lasach iglastych. Z jego encyklopedycznej nazwy — siedzuń sosnowy — na pewno już się domyśliłeś, przy jakich drzewach należy go szukać. Zaskoczymy cię: poza sosnami bywa też odnajdywany przy pniach świerków.

Z wyglądu przypomina zużytą gąbkę albo odnaleziony w zakamarkach lodówki po zdecydowanie zbyt długim czasie jarmuż. Ma kulisty kształt, wagę nawet do kilku kilogramów i nietypowy kolor, którego barwa przechodzi z białego w żółto-brązowy. Nieregularne włókna skrywają biały miąższ i nie tylko; baraniocha charakteryzuje się też doskonałym smakiem.

Baraniocha — smak i właściwości

Smak siedzunia sosnowego opisywany jest jako orzechowy z nutą słodyczy. Mocno korzenny zapach też robi tu swoje — profesjonalni grzybiarze dosłownie rozpływają się nad pozytywnymi odczuciami, jakie towarzyszą im podczas przyrządzania siedzunia. Popularnym motywem jego obróbki jest panierowanie i smażenie, podobnie jak w przypadku kalafiora. Niestety, jest też wspomniane jedno "ale". Ten grzyb, z racji jego struktury, naprawdę trudno się czyści i trzeba mieć do tego sporo cierpliwości.

Obrazek
Baraniocha występuje głównie w lasach iglastych - Pyszności; foto: Canva

Baraniocha wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Stał się szczególnie ceniony na płaszczyźnie przeciwdziałania nowotworowego. Specjaliści zachwycają się jego wpływem na układ odpornościowy, który baraniocha skutecznie stymuluje, jednocześnie upośledzając aktywność komórek nowotworowych. Działa też przeciwcukrzycowo i ma właściwości antyoksydacyjne. 

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita