Wegańskie przysmaki wigilijne© Adobe Stock | Olga

Wyjątkowe przepisy na wegańskie dania wigilijne. Zachwycą każdego

21 listopada 2023

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż zgodnie z tradycją w Wigilię na stołach próżno szukać mięsa i królują jarskie potrawy, to niektóre dania potrzebują drobnych zamienników, aby stać się w pełni wegańskie. Jak zastąpić rybę po grecku, przygotować pyszne śledzie z boczniaków czy postny bigos, aby każdy domownik był zadowolony?

Nie musisz rezygnować z tradycji

Dwanaście potraw na wigilijnym stole ma przynieść pomyślność na kolejne dwanaście miesięcy. To symbolika, która odwołuje się również do apostołów, którzy zasiedli z Jezusem do stołu. Sama lista potraw delikatnie różni się od regionu – jedni stawiają na barszcz, inni zajadają się zupą grzybową, gdzieniegdzie króluje z kolei rybna. Przygotowanie kolacji wigilijnej w wersji wegańskiej wcale nie musi oznaczać rezygnowania z tradycji. Tylko mały krok dzieli nas od przygotowania roślinnej wieczerzy, która zachwyci nawet zagorzałych mięsożerców.

Nieryba po grecku

Wśród potraw na stole wigilijnym nie może zabraknąć ryby po grecku. Chociaż Grecja ma z tym daniem tyle wspólnego, co sałatka szwedzka ze Skandynawią, to w wielu domach jest pozycją po prostu obowiązkową. W roślinnej wersji rybę zastępuje seler. Wyzwaniem jest tutaj znalezienie charakterystycznego, morskiego smaku. Z pomocą przychodzą algi, kojarzone przede wszystkim z sushi. Znaleźć je można w sklepach z azjatycką żywnością, w czasie tematycznych tygodni w supermarketach, czy też po prostu w skarbnicy wszystkiego, czego dusza zapragnie – w internecie. Jeśli ich nie znajdziesz, możesz po prostu usmażyć seler w cieście.

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 ziela angielskiego,
  • 3-4 jagód jałowca,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • olej do smażenia.

Seleryba:

  • 1 duży seler,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • około 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  • Marchewki oraz pietruszki obierz i zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz jałowcem.
  • Dorzuć startą marchewkę, pietruszkę i podsmaż.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, kurkumę i wymieszaj.
  • Przesmaż całość, dolewając ewentualnie trochę wody.
  • Seler obierz i pokrój w ok. 1,5-centymetrowe plastry. Gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, aż zmięknie.
  • Z mąki, wody i kurkumy przygotuj ciasto, powinno być gęstsze niż naleśnikowe. Dopraw solą oraz pieprzem.
  • Zanurz selera w cieście i usmaż na patelni z grubą warstwą oleju.
  • Usmażony seler ułóż na duszonych warzywach.
Nieryba po grecku - Pyszności
Nieryba po grecku - Pyszności© Licencjodawca

Bigos z wegańską wędzonką

Bigos na Wigilię powinien być bez mięsa, tutaj żadnych wątpliwości nie ma. Dodając do niego podsmażone, wędzone tofu, nie tylko delikatnie wzmocnimy smak całej potrawy, ale dodatkowo zwiększymy ilość białka. Dodatek powideł śliwkowych sprawi, że całe danie nabierze głębi – mamy tutaj odrobinę ostrości, kwaśny smak kapusty i pyszny finisz w postaci delikatnie słodkiej nuty. Taki bigos sprawdzi się zarówno jako jedno z wigilijnych dań, jak i bożonarodzeniowy obiad.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 250 g świeżej kapusty,
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych borowików,
  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 5 - 6 suszonych śliwek,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw, aby zmiękły. Nie wylewaj wody po moczeniu.
  • W garnku rozgrzej olej, wrzuć przyprawy (poza solą i pieprzem) i podpraż chwilę. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  • Dorzuć pokrojone w kostkę tofu i podsmażaj, aż się zarumieni. Dorzuć posiekane i namoczone grzyby i duś pod przykryciem przez 15 minut.
  • Kapustę kiszoną i świeżą posiekaj, a następnie dodaj do garnka. Dorzuć startą marchewkę i chwilę podsmaż.
  • Wlej wodę po kiszonej kapuście oraz wodę po moczeniu grzybów i dorzuć pokrojone w kostkę śliwki.
  • Dodaj koncentrat, powidła oraz wędzoną paprykę i wymieszaj.
  • Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
Świąteczny bigos
Świąteczny bigos© Adobe Stock

Sałatka jarzynowa

To absolutna królowa wśród wszystkich sałatek, która na tronie zasiada na wszystkich imprezach, śniadaniach wielkanocnych oraz oczywiście w Boże Narodzenie. Warzywa bez cienia wątpliwości są wegańskie, jednak pozornie problematyczny staje się tutaj majonez. W roślinnej wersji jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również zdrowszy i lżejszy niż ten tradycyjny. Wybór warzyw to już kwestia gustu. W wielu domach od lat trwają spory o to, czy w sałatce powinien być groszek, czy jabłko tam pasuje i czy naprawdę musi być tam tyle selera. Wszystko łączy jednak on – król wśród sosów, również w wersji wegańskiej. Jajeczny posmak to zasługa kala namak, znanej też jako czarna sól.

Składniki:

  • 125 ml wody po cieciorce,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki octu,
  • ¾ łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • ½ łyżeczki czarnej soli,
  • ¼ łyżeczki syropu z agawy,
  • 1 ½ szklanki oleju,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego naczynia blendera przełóż wszystkie składniki poza olejem.
  • Miksuj przez 2 minuty na najwyższych obrotach, aż składniki zaczną się pienić.
  • Cienkim strumieniem, cały czas miksując, wlewaj olej, przesuwając blender w górę i w dół.
  • Przestań miksować, gdy majonez zgęstnieje.
Sałatka jarzynowa - Pyszności
Sałatka jarzynowa - Pyszności© Pyszności

To może Cię zainteresować: