Wymieszaj dwa składniki i jedz trzy razy dziennie. Rozprawi się z każdą jesienną infekcją

Wraz z jesienią aurą zaczął się sezon na różnego rodzaju choroby i infekcje. Czy można jakoś się przed nimi ochronić domowymi sposobami? Okazuje się, że jak najbardziej tak!

Kurkuma i miód pomogą przetrwać jesienną falę zachorowańKurkuma i miód pomogą przetrwać jesienną falę zachorowań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Boyarkina Marina
Marzena Pęcak

Choć kocham jesień za całą masę pysznych zbiorów, które potem możemy wykorzystywać w kuchni, jak i piękne kolory dookoła nas, to pewnie jak większość społeczeństwa w ogóle nie tęsknie za sezonem chorobowym. A to właśnie jesienią bardzo się on nasila. I w sumie nie ma się co dziwić, w końcu nikt z nas nie lubi leżeć w łóżku z wysoką gorączką, zatkanym nosem, bólem gardła czy głowy.

I choć z jednej strony nie możemy po prostu zamknąć się w domu i przeczekać ten okres, to jednocześnie możemy wspomóc naszą odporność naturalnymi rozwiązaniami. I o jednym takim domowym specyfiku będzie dzisiaj mowa. Zaczynamy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie chce ci się zawijać gołąbków? Podaj je w formie zapiekanki

Ten duet po prostu wymiata

Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że masz w swojej kuchni obecnie zarówno miód, jak i kurkumę. I choć oba te składniki kojarzą ci się z walką z infekcjamichorobami, nigdy wcześniej nie wpadłeś na to, żeby je połączyć? Podobnie było ze mną przez bardzo długi czas. Wszystko jednak zmieniło się podczas wizyty u mojej dobrej koleżanki Anki. Okazało się, że jej mama co roku w okresie jesienno-zimowym przygotowuje domową mieszankę, która pomaga przetrwać całej rodzinie sezon chorobowy. 

Jak ona działa? Otóż zarówno miód, jak i kurkuma przejawiają właściwości przeciwzapalne. A co za tym idzie, ich regularne spożywanie może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Bo nie dość, że będą zwalczać pojawiające się infekcje, to jednocześnie wzmocnią naszą odporność. A to kluczowa sprawa w okresie jesienno-zimowym. 

Kurkuma i miód
Kurkuma i miód © Adobe Stock | Boyarkina Marina

Przepis na domową mieszankę

Jak sam widzisz, zalet opisywanej mieszanki jest całkiem sporo. Czas przejść do dokładnej instrukcji. I już na wstępie zaznaczam, że poniższa receptura jest bajecznie prosta, bo tak naprawdę opiera się na dwóch składnikach — miodzie i kurkumie właśnie. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku, to wymieszać łyżeczkę sproszkowanej kurkumy z 60 ml miodu. Po połączeniu składników powstałą mieszankę można jeść maksymalnie 3 razy w ciągu doby - po ½ łyżeczki. Mieszankę należy przechowywać pod przykryciem, w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Oczywiście, zanim się pożegnamy, należy podkreślić, że przed rozpoczęciem domowej kuracji warto omówić ten fakt ze specjalistą. Każdy przypadek jest inny i być może istnieją konkretne przeciwwskazania, które należy wziąć pod uwagę. Wizyta i rozmowa z lekarzem jest więc jak najbardziej wskazana

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność