WAŻNE
TERAZ

Stopy procentowe. Ta decyzja powinna ucieszyć Polaków

Wymieszaj dwa składniki i jedz trzy razy dziennie. Rozprawi się z każdą jesienną infekcją

Wraz z jesienią aurą zaczął się sezon na różnego rodzaju choroby i infekcje. Czy można jakoś się przed nimi ochronić domowymi sposobami? Okazuje się, że jak najbardziej tak!

Kurkuma i miód pomogą przetrwać jesienną falę zachorowańKurkuma i miód pomogą przetrwać jesienną falę zachorowań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Boyarkina Marina
Marzena Pęcak

Choć kocham jesień za całą masę pysznych zbiorów, które potem możemy wykorzystywać w kuchni, jak i piękne kolory dookoła nas, to pewnie jak większość społeczeństwa w ogóle nie tęsknie za sezonem chorobowym. A to właśnie jesienią bardzo się on nasila. I w sumie nie ma się co dziwić, w końcu nikt z nas nie lubi leżeć w łóżku z wysoką gorączką, zatkanym nosem, bólem gardła czy głowy.

I choć z jednej strony nie możemy po prostu zamknąć się w domu i przeczekać ten okres, to jednocześnie możemy wspomóc naszą odporność naturalnymi rozwiązaniami. I o jednym takim domowym specyfiku będzie dzisiaj mowa. Zaczynamy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie chce ci się zawijać gołąbków? Podaj je w formie zapiekanki

Ten duet po prostu wymiata

Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że masz w swojej kuchni obecnie zarówno miód, jak i kurkumę. I choć oba te składniki kojarzą ci się z walką z infekcjamichorobami, nigdy wcześniej nie wpadłeś na to, żeby je połączyć? Podobnie było ze mną przez bardzo długi czas. Wszystko jednak zmieniło się podczas wizyty u mojej dobrej koleżanki Anki. Okazało się, że jej mama co roku w okresie jesienno-zimowym przygotowuje domową mieszankę, która pomaga przetrwać całej rodzinie sezon chorobowy. 

Jak ona działa? Otóż zarówno miód, jak i kurkuma przejawiają właściwości przeciwzapalne. A co za tym idzie, ich regularne spożywanie może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Bo nie dość, że będą zwalczać pojawiające się infekcje, to jednocześnie wzmocnią naszą odporność. A to kluczowa sprawa w okresie jesienno-zimowym. 

Kurkuma i miód
Kurkuma i miód © Adobe Stock | Boyarkina Marina

Przepis na domową mieszankę

Jak sam widzisz, zalet opisywanej mieszanki jest całkiem sporo. Czas przejść do dokładnej instrukcji. I już na wstępie zaznaczam, że poniższa receptura jest bajecznie prosta, bo tak naprawdę opiera się na dwóch składnikach — miodzie i kurkumie właśnie. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku, to wymieszać łyżeczkę sproszkowanej kurkumy z 60 ml miodu. Po połączeniu składników powstałą mieszankę można jeść maksymalnie 3 razy w ciągu doby - po ½ łyżeczki. Mieszankę należy przechowywać pod przykryciem, w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Oczywiście, zanim się pożegnamy, należy podkreślić, że przed rozpoczęciem domowej kuracji warto omówić ten fakt ze specjalistą. Każdy przypadek jest inny i być może istnieją konkretne przeciwwskazania, które należy wziąć pod uwagę. Wizyta i rozmowa z lekarzem jest więc jak najbardziej wskazana

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇