PoradyWystarczy szczypta do kawy. Hamuje apetyt i zapobiega powstawaniu zakrzepów

Wystarczy szczypta do kawy. Hamuje apetyt i zapobiega powstawaniu zakrzepów

W kuchni można znaleźć bardzo cenny środek, który skrywa ogromny potencjał. Tymczasem wielu z nas wciąż nie wie, jak wartościowe skarby mogą ukrywać się w ich kuchennej szafce. Chcesz się przekonać?

Kubek gorącej kawy
Kubek gorącej kawy
Źródło zdjęć: © Freepik | Rawpixel Ltd.

14.01.2024 07:16

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kuchnia to wyjątkowe miejsce, w którym ciągle coś się dzieje. Oczywiście oprócz przygotowania wielu pysznych dań, jak i wypieków, w kuchni można zacząć też dbać o stan swojego zdrowia. W jaki sposób?

Chodzi tu głównie o zrównoważoną i zdrową dietę, która ma ogromny wpływ na działanie ludzkiego organizmu. Oprócz podstawowych produktów takich jak: owoce, warzywa, chude mięso, ryby czy też kasze, warto pamiętać również o przyprawach. Dlaczego? Bo w nich też można znaleźć ważne wartości odżywcze, o czym przekonasz się już za moment!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gałka muszkatołowa, a zdrowie

Warto pamiętać, że gałka muszkatołowa jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Ponadto można znaleźć w niej błonnik oraz kwas foliowy. Nie brakuje tu też minerałów na czele z wapniem, cynkiem, magnezem i żelazem.

Nie wiem, czy wiesz, ale bohaterkę dzisiejszego artykułu określa się mianem naturalnego antydepresanta. Ponadto podkreśla się jej pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. Podobno gałka muszkatołowa hamuje apetyt, a co za tym idzie, może okazać się pomocna na diecie. Warto również wspomnieć, że przyprawa ta zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Przyprawa z ogromnym potencjałem

W każdej kuchni można znaleźć gałkę muszkatołową, którą używa się zarówno do przygotowania wypieków oraz deserów, jak i całej masy dań, sosówzup. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo wystarczy niewielka ilość tej cennej przyprawy, aby finalny smak był jeszcze głębszyprzyjemniejszy

To jednak nie koniec. Możesz dodać szczyptę korzennej przyprawy do kawy, podkręcając jeszcze bardziej jej smak oraz aromat. Należy jednocześnie pamiętać, o bardzo ważnej kwestii. W przypadku używania gałki muszkatołowej trzeba zachować przede wszystkim umiar. W dużych ilościach może być wręcz szkodliwa, dlatego należy być szczególnie ostrożnym przy jej stosowaniu.

Szczypta gałki muszkatołowej może wzbogacić smak twojej kawy
Szczypta gałki muszkatołowej może wzbogacić smak twojej kawy© Adobe Stock | Uuganbayar

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, do czego najczęściej używasz w swojej kuchni gałki muszkatołowej. Są to wypieki, a może jednak konkretne dania? Na koniec jeszcze raz pragnę podkreślić, że choć gałka muszkatołowa skrywa wiele cennych właściwości, należy używać jej z umiarem. Co więcej, podobnie jak w przypadku innych kwestii zdrowotnych, przed wprowadzeniem zmian w swojej codziennej diecie, należy wcześniej taką decyzję skonsultować ze swoim lekarzem

Wybrane dla Ciebie