Wystarczy szczypta do kawy. Hamuje apetyt i zapobiega powstawaniu zakrzepów
W kuchni można znaleźć bardzo cenny środek, który skrywa ogromny potencjał. Tymczasem wielu z nas wciąż nie wie, jak wartościowe skarby mogą ukrywać się w ich kuchennej szafce. Chcesz się przekonać?
14.01.2024 07:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że kuchnia to wyjątkowe miejsce, w którym ciągle coś się dzieje. Oczywiście oprócz przygotowania wielu pysznych dań, jak i wypieków, w kuchni można zacząć też dbać o stan swojego zdrowia. W jaki sposób?
Chodzi tu głównie o zrównoważoną i zdrową dietę, która ma ogromny wpływ na działanie ludzkiego organizmu. Oprócz podstawowych produktów takich jak: owoce, warzywa, chude mięso, ryby czy też kasze, warto pamiętać również o przyprawach. Dlaczego? Bo w nich też można znaleźć ważne wartości odżywcze, o czym przekonasz się już za moment!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gałka muszkatołowa, a zdrowie
Warto pamiętać, że gałka muszkatołowa jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Ponadto można znaleźć w niej błonnik oraz kwas foliowy. Nie brakuje tu też minerałów na czele z wapniem, cynkiem, magnezem i żelazem.
Nie wiem, czy wiesz, ale bohaterkę dzisiejszego artykułu określa się mianem naturalnego antydepresanta. Ponadto podkreśla się jej pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. Podobno gałka muszkatołowa hamuje apetyt, a co za tym idzie, może okazać się pomocna na diecie. Warto również wspomnieć, że przyprawa ta zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Zobacz także
Przyprawa z ogromnym potencjałem
W każdej kuchni można znaleźć gałkę muszkatołową, którą używa się zarówno do przygotowania wypieków oraz deserów, jak i całej masy dań, sosów i zup. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo wystarczy niewielka ilość tej cennej przyprawy, aby finalny smak był jeszcze głębszy i przyjemniejszy.
To jednak nie koniec. Możesz dodać szczyptę korzennej przyprawy do kawy, podkręcając jeszcze bardziej jej smak oraz aromat. Należy jednocześnie pamiętać, o bardzo ważnej kwestii. W przypadku używania gałki muszkatołowej trzeba zachować przede wszystkim umiar. W dużych ilościach może być wręcz szkodliwa, dlatego należy być szczególnie ostrożnym przy jej stosowaniu.
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, do czego najczęściej używasz w swojej kuchni gałki muszkatołowej. Są to wypieki, a może jednak konkretne dania? Na koniec jeszcze raz pragnę podkreślić, że choć gałka muszkatołowa skrywa wiele cennych właściwości, należy używać jej z umiarem. Co więcej, podobnie jak w przypadku innych kwestii zdrowotnych, przed wprowadzeniem zmian w swojej codziennej diecie, należy wcześniej taką decyzję skonsultować ze swoim lekarzem.