Wystarczy szczypta do kawy. Hamuje apetyt i zapobiega powstawaniu zakrzepów

W kuchni można znaleźć bardzo cenny środek, który skrywa ogromny potencjał. Tymczasem wielu z nas wciąż nie wie, jak wartościowe skarby mogą ukrywać się w ich kuchennej szafce. Chcesz się przekonać?

Kubek gorącej kawyKubek gorącej kawy
Źródło zdjęć: © Freepik | Rawpixel Ltd.
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kuchnia to wyjątkowe miejsce, w którym ciągle coś się dzieje. Oczywiście oprócz przygotowania wielu pysznych dań, jak i wypieków, w kuchni można zacząć też dbać o stan swojego zdrowia. W jaki sposób?

Chodzi tu głównie o zrównoważoną i zdrową dietę, która ma ogromny wpływ na działanie ludzkiego organizmu. Oprócz podstawowych produktów takich jak: owoce, warzywa, chude mięso, ryby czy też kasze, warto pamiętać również o przyprawach. Dlaczego? Bo w nich też można znaleźć ważne wartości odżywcze, o czym przekonasz się już za moment!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

Gałka muszkatołowa, a zdrowie

Warto pamiętać, że gałka muszkatołowa jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Ponadto można znaleźć w niej błonnik oraz kwas foliowy. Nie brakuje tu też minerałów na czele z wapniem, cynkiem, magnezem i żelazem.

Nie wiem, czy wiesz, ale bohaterkę dzisiejszego artykułu określa się mianem naturalnego antydepresanta. Ponadto podkreśla się jej pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. Podobno gałka muszkatołowa hamuje apetyt, a co za tym idzie, może okazać się pomocna na diecie. Warto również wspomnieć, że przyprawa ta zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Przyprawa z ogromnym potencjałem

W każdej kuchni można znaleźć gałkę muszkatołową, którą używa się zarówno do przygotowania wypieków oraz deserów, jak i całej masy dań, sosówzup. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo wystarczy niewielka ilość tej cennej przyprawy, aby finalny smak był jeszcze głębszyprzyjemniejszy

To jednak nie koniec. Możesz dodać szczyptę korzennej przyprawy do kawy, podkręcając jeszcze bardziej jej smak oraz aromat. Należy jednocześnie pamiętać, o bardzo ważnej kwestii. W przypadku używania gałki muszkatołowej trzeba zachować przede wszystkim umiar. W dużych ilościach może być wręcz szkodliwa, dlatego należy być szczególnie ostrożnym przy jej stosowaniu.

Szczypta gałki muszkatołowej może wzbogacić smak twojej kawy
Szczypta gałki muszkatołowej może wzbogacić smak twojej kawy © Adobe Stock | Uuganbayar

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, do czego najczęściej używasz w swojej kuchni gałki muszkatołowej. Są to wypieki, a może jednak konkretne dania? Na koniec jeszcze raz pragnę podkreślić, że choć gałka muszkatołowa skrywa wiele cennych właściwości, należy używać jej z umiarem. Co więcej, podobnie jak w przypadku innych kwestii zdrowotnych, przed wprowadzeniem zmian w swojej codziennej diecie, należy wcześniej taką decyzję skonsultować ze swoim lekarzem

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟