Działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie. W Polsce prawie nikt go nie zna, a można już kupić
Czerymoja. Pewnie niewielu z was słyszało tę nazwę. Jest to egzotyczny owoc, który bardzo trudno dostać. Najbardziej prawdopodobne jest to, że skosztujemy go na przykład na wakacjach w Hiszpanii. Czerymoja ma jednak mnóstwo właściwości odżywczych, dlatego warto ją jeść.
10.01.2024 15:30
Czerymoja (flaszowiec peruwiański) rośnie w Ameryce Południowej i Środkowej, a także w Afryce Zachodniej. Ma ona sercowaty kształt, a kiedy dojrzeje ma zieloną skórkę, pod którą znajduje się biały miąższ z pestkami. Nasiona te nie nadają się do spożycia. Owoc nazywany jest budyniowym jabłkiem - jest to zasługa jego specyficznego smaku i konsystencji. Sezon na czerymoję zaczyna się we wrześniu i trwa do późnej wiosny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smakuje czerymoja?
Samo "budyniowe jabłko" wiele nie mówi. Smak owocu przypomina nieco budyń, w którym da się wyczuć aromat wanilii, banana, truskawek, ananasa. Niektórzy twierdzą, że miąższ czerymoi w smaku przypomina bitą śmietanę. Flaszowiec peruwiański ma delikatny miąższ, który od razu rozpływa się w ustach. Zanim jednak zaczniesz się nim zajadać, usuń wszystkie pestki, które są toksyczne. Ta sztuka nie jest wcale trudna. Nasionka są dość duże i łatwo się ich pozbyć. Nie zapomnij też o obraniu ze skórki - ona również nie nadaje się do jedzenia.
Jakie właściwości ma czerymoja?
Zacznijmy od kwestii związanych z wartościami odżywczymi. Owoc jest niskokaloryczny (75 kcal na 100 gramów) i niskotłuszczowy (0,7 grama). Flaszowiec peruwiański jest źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Oprócz tego w miąższu znajdziemy dużo witamin, a szczególnie witaminę C, która świetnie wspiera pracę układu odpornościowego. Owoc zawiera też witaminę A oraz witaminy z grupy B. Kolejnym ważnym składnikiem jest błonnik. Czerymoja jest jego świetnym źródłem, dzięki czemu zapobiega zaparciom i przyspiesza pracę jelit. Ma też niski indeks glikemiczny. Owoc działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Ponadto opóźnia procesy starzenia się i wspomaga odporność organizmu.