Skutecznie zabija komórki rakowe. Kupisz tanio w każdym dyskoncie

Chińscy cesarze uważali, że liczi dodaje sił i poprawia nastrój. Współcześni badacze wskazują zaś, że owoc ten wykazuje potencjalne działanie antynowotworowe. Zobacz, jak wiele dobrego może nieść za sobą spożywanie liczi.

Dlaczego warto jeść liczi?Dlaczego warto jeść liczi?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Liczi, znane również jako śliwka chińska, liczi chińskie lub bliźniarka smaczna, to owoc o wyjątkowym charakterze. Po raz pierwszy został opisany przez polskiego jezuitę, Michała Boyma. Drzewa tego gatunku rosną w krajach o ciepłym klimacie, takich jak Chiny, Indie, Japonia, Australia, Afryka oraz USA. W Polsce liczi kupimy przez cały rok, jednak główny czas zbiorów trwa od listopada do marca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

Czy liczi jest zdrowe?

Liczi z wyglądu przypominają truskawki lub maliny. Cena za jeden kilogram owoców w sezonie wynosi ok. 20 złotych. Warto jednak pamiętać, że liczi nie mogą długo leżeć. Po 2-3 dniach zaczynają się psuć.

Liczi jest źródłem witaminy C, fosforu, magnezu, selenu, wapnia, żelaza, manganu czy witaminy E, niacyny oraz ryboflawiny. Zawiera też polifenole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi oraz podwyższają poziom "dobrego". Natomiast potas zawarty w liczi poprawia pracę serca, regulując ciśnienie krwi. Co więcej, owoce te są niskokaloryczne (66 kcal / 100 g), jednak nie powinny ich jeść osoby będące na diecie, ponieważ w składzie liczi chińskiego znajduje się duża ilość cukrów prostych.

Właściwości antynowotworowe liczi

Zespół naukowców z West China Hospital i Sichuan University przekonuje, że ekstrakt z owocni liczi ma zdolność do zwalczania komórek rakowych, w szczególności raka piersi u ludzi. Ich badania, które zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie "Toxicology and Applied Pharmacology", sugerują, że wyciąg ten jest bogaty w związki polifenolowe, które są znane ze swojego silnego działania przeciwutleniającego.

Ten sam zespół naukowców w innym artykule opublikowanym w "Cancer Letters" argumentuje, że ekstrakt z owocni liczi może być skuteczny nie tylko przeciwko komórkom raka piersi. Badacze twierdzą, że ma on również zdolność do niszczenia komórek raka wątroby, a konkretnie raka wątrobowokomórkowego.

Liczi
Liczi © Pixabay

Jak jeść liczi? Na co uważać?

Liczi nie dojrzewają po zerwaniu, dlatego warto wybierać owoce, które mają miękką skórkę. Obieranie liczi zaczyna się od usunięcia skórki z ogonkiem, a następnie delikatnie usuwa się pozostałą część skórki. Kolejnym krokiem jest usunięcie ciemnobrązowego nasiona liczi, które znajduje się w słodkiej (z lekko kwaskowatą nutą) otoczce. Niedojrzałe liczi można poznać po tym, że skórka nie odchodzi łatwo od miąższu.

Należy jednak pamiętać, że liczi nie powinno się jeść na pusty żołądek. Dlaczego? W owocach, przede wszystkim tych niedojrzałych, jest hipoglicyna - toksyna, która hamuje zdolność organizmu do wytwarzania glukozy. Jedzenie ich na pusty żołądek może spowodować poważne problemy zdrowotne, a u dzieci doprowadzić nawet do śmierci.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯