Z owocami lub warzywami z puszki często tak robimy. Nie mamy pojęcia, jak to niebezpieczne

Owoce i warzywa z puszki to wygodny i wszechstronny produkt, który często gości w naszych kuchniach. Stanowią one świetny dodatek do deserów, sałatek, zup i wielu innych potraw. Co jednak zrobić, gdy nie zużyjemy całej zawartości puszki? Niestety, popularny nawyk przechowywania jej w lodówce może być niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Z owocami lub warzywami z puszki często tak robimy. Nie mamy pojęcia, jak to niebezpieczneZ owocami lub warzywami z puszki często tak robimy. Nie mamy pojęcia, jak to niebezpieczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Owoce i warzywa z puszki są wygodnym i wszechstronnym składnikiem wielu potraw. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do deserów, sałatek, zup i sosów. Co jednak zrobić, gdy nie zużyjemy całej zawartości puszki? Wiele osób popełnia błąd, umieszczając ją w lodówce z lekko zamkniętym wieczkiem. To niebezpieczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Dlaczego nie należy przechowywać owoców i warzyw w puszce?

Metal, z którego wykonane są puszki, w kontakcie z powietrzem ulega utlenianiu. Proces ten powoduje wytwarzanie toksycznych substancji, które mogą przenikać do żywności. Jedną z nich jest cyna, która w wysokich stężeniach może prowadzić do podrażnienia żołądka, biegunki, a nawet poważniejszych problemów zdrowotnych.

Jak bezpiecznie przechowywać owoce i warzywa z puszki?

Po otwarciu puszki należy przełożyć jej zawartość do słoika lub plastikowego pojemnika z pokrywką. Takie rozwiązanie chroni żywność przed kontaktem z powietrzem i szkodliwym działaniem cyny. Pamiętajmy również, aby owoce i warzywa z puszki przechowywać w lodówce, gdzie ich świeżość będzie zachowana na dłużej.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamknięte puszki z owocami i warzywami można przechowywać w szafce lub spiżarni w temperaturze pokojowej.
  • Należy chronić je przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
  • Po otwarciu puszki warto spożyć jej zawartość w ciągu 2-3 dni.
  • Do przechowywania owoców i warzyw z puszki nie używaj metalowych pojemników.

Warto pamiętać, że zdrowie jest najważniejsze! Stosując się do tych prostych wskazówek, możesz bezpiecznie i zdrowo korzystać z pysznych i wygodnych owoców i warzyw z puszki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie