Z owocami lub warzywami z puszki często tak robimy. Nie mamy pojęcia, jak to niebezpieczne

Owoce i warzywa z puszki to wygodny i wszechstronny produkt, który często gości w naszych kuchniach. Stanowią one świetny dodatek do deserów, sałatek, zup i wielu innych potraw. Co jednak zrobić, gdy nie zużyjemy całej zawartości puszki? Niestety, popularny nawyk przechowywania jej w lodówce może być niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Z owocami lub warzywami z puszki często tak robimy. Nie mamy pojęcia, jak to niebezpieczneZ owocami lub warzywami z puszki często tak robimy. Nie mamy pojęcia, jak to niebezpieczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Owoce i warzywa z puszki są wygodnym i wszechstronnym składnikiem wielu potraw. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do deserów, sałatek, zup i sosów. Co jednak zrobić, gdy nie zużyjemy całej zawartości puszki? Wiele osób popełnia błąd, umieszczając ją w lodówce z lekko zamkniętym wieczkiem. To niebezpieczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Dlaczego nie należy przechowywać owoców i warzyw w puszce?

Metal, z którego wykonane są puszki, w kontakcie z powietrzem ulega utlenianiu. Proces ten powoduje wytwarzanie toksycznych substancji, które mogą przenikać do żywności. Jedną z nich jest cyna, która w wysokich stężeniach może prowadzić do podrażnienia żołądka, biegunki, a nawet poważniejszych problemów zdrowotnych.

Jak bezpiecznie przechowywać owoce i warzywa z puszki?

Po otwarciu puszki należy przełożyć jej zawartość do słoika lub plastikowego pojemnika z pokrywką. Takie rozwiązanie chroni żywność przed kontaktem z powietrzem i szkodliwym działaniem cyny. Pamiętajmy również, aby owoce i warzywa z puszki przechowywać w lodówce, gdzie ich świeżość będzie zachowana na dłużej.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamknięte puszki z owocami i warzywami można przechowywać w szafce lub spiżarni w temperaturze pokojowej.
  • Należy chronić je przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
  • Po otwarciu puszki warto spożyć jej zawartość w ciągu 2-3 dni.
  • Do przechowywania owoców i warzyw z puszki nie używaj metalowych pojemników.

Warto pamiętać, że zdrowie jest najważniejsze! Stosując się do tych prostych wskazówek, możesz bezpiecznie i zdrowo korzystać z pysznych i wygodnych owoców i warzyw z puszki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby