Zalewam owoc syropem i zamykam w słoiku. To słodka przekąska na zimę

Przetwory z owoców zajmują w mojej spiżarni szczególne, honorowe miejsce. Ten smak z dzieciństwa na pewno dobrze znasz – teraz możesz go z łatwością odtworzyć i zamknąć w słoiku, by cieszyć się nim przez cały rok, niezależnie od sezonu.

Gruszki w zalewie są świetnym domowym przetworemGruszki w zalewie są świetnym domowym przetworem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gruszki w syropie to jeden z tych domowych przetworów, który przywołuje wspomnienia spokojnych jesiennych wieczorów. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt potrafi zaskoczyć. Miękkie, lekko słodkie, pachnące cytrynowym syropem – idealnie pasują do deserów i bardziej wytrawnych dań. Wystarczy kilka prostych składników: twarde, dojrzałe gruszki, woda, cukier i sok z cytryny. Całość podgotowujesz, a potem zamykasz w słoikach. Brzmi bardzo prosto i właśnie takie jest, wiec jeśli to twoje pierwsze przetwory, to nie musisz się bać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłam

Do czego wykorzystać gruszki w syropie?

Gruszki w syropie możesz przechowywać przez wiele miesięcy, najlepiej w chłodnym i zacienionym miejscu, na przykład w spiżarni. Tak będą ci służyć również poza sezonem, cały rok. Doskonale sprawdzą się nie tylko jako dodatek do deserów, ponieważ pasują również do dań wytrawnych, na przykład pieczonej kaczki czy wieprzowiny. W mięsnych daniach stanowią słodki akcent przełamujący cięższe smaki i nadając potrawie ciekawszego charakteru. Jeśli nie jesteś fanem takich połączeń, nic nie szkodzi – możesz pozostać w swojej kulinarnej strefie komfortu i dodać je do porannej owsianki, naleśników lub ciast.

Przepis na gruszki w syropie

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych twardych gruszek,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z jednej cytryny.
  2. Obierz gruszki ze skórki, a następnie usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki lub większe kawałki, w zależności od preferencji.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę razem z cukrem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie klarowny syrop.
  4. Gdy syrop zacznie wrzeć, delikatnie włóż porcjami gruszki do garnka i gotuj je przez 5-7 minut – powinny lekko zmięknąć, ale nie rozpaść się.
  5. Po ugotowaniu wyjmij owoce łyżką cedzakową i układaj je starannie w wyparzonych, czystych słoikach.
  6. Pozostały syrop ponownie zagotuj, a następnie gorący zalej nim gruszki, dokładnie wypełniając słoiki.
  7. Zakręć je szczelnie i odstaw do góry dnem na około 10-15 minut, aby się zawekowały.
  8. Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia, gdzie mogą zachować świeżość nawet do roku.
  9. Po otwarciu słoika trzymaj go w lodówce i spożyj zawartość w ciągu 5 dni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża