Zalewanie śledzi mlekiem to już przeszłość. Ten sposób na ich namoczenie sprawdzi się o wiele lepiej

Ci, którzy w kuchni czują się jak ryby w wodzie, często decydują się na przyrządzenie śledzi samemu. To z kolei oznacza potrzebę ich wcześniejszego namoczenia. Jeszcze do dzisiaj najczęściej wykorzystywaliśmy do tego mleko, ewentualnie wodę z octem. Alternatywne rozwiązanie jest jednak o wiele lepsze.  Oto genialny sposób na śledzie.

ObrazekŚledzie w piwie - Pyszności; foto: Canva

Śledzie to pyszne i zdrowe ryby, ale posiadają nieco za bardzo intensywny zapach i smak. Pozbycie się rybiego zapachu i nadmiaru soli odbywa się poprzez namaczanie. Proces ten może trwać nawet kilkadziesiąt godzin, jeśli używamy solonych śledzi z beczki. To również kwestia naszych preferencji, bo im dłużej będziemy moczyć te ryby, tym łagodniejsze będą.

Obrazek
Śledzie w piwie - Pyszności; foto: Canva

Nieistotne więc, czy chcesz później śledzie zamarynować, przygotować w śmietanie czy oleju. Ich namaczanie i tak cię nie ominie. Warto więc nadać tej czynności nie tylko technicznego wymiaru, lecz również smakowego. Do tego posłuży ci jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Piwo. 

Śledzie moczone w piwie

Piwo doskonale spełni funkcję "zmiękczacza", a także nada rybkom ciekawego, kwaśnego posmaku. Nie sądzimy zresztą, by chwalenie zalet smakowych piwa było tu niezbędne.

Instrukcja jest prosta jak konstrukcja cepa. Oto ona:

Obrazek
Śledzie w piwie - Pyszności; foto: Canva

Niezbędną do zalania śledzi ilość piwa przelej do garnka. Dopraw je kilkoma ziarnami pieprzu i listkami laurowymi, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

Śledzie ułóż w pojemniku, który możesz szczelnie zamknąć i zalej je przygotowanym piwem. Dodaj do nich jeszcze łyżkę oleju, zamknij i wstaw do lodówki na noc. Po wyjęciu opłucz śledzie z zalewy; będą wtedy już miękkie i wyjątkowo pyszne.

Przygotowanie zalewy jest banalnie proste, a wszyscy domownicy nie będą mogli dociec tego, w czym tkwi sekret tych pysznych ryb. Pytanie do ciebie brzmi: zdradzisz patent, czy pozostawisz go tylko dla siebie? W to już nie wnikamy.

Zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube. Ta sałatka porowa z serem i kukurydzą to hit każdej imprezy; nie mniejszy nawet niż przygotowane w piwie śledzie. 

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą