Zamiast do zupy, ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Dzięki temu kotlety mielone są soczyste

Kiedy nie mam pomysłu na wyszukany obiad, chętnie sięgam po ten przepis na pyszne kotlety mielone. Do mięsnej masy dodaję nietypowy dodatek, który świetnie podkręca smak kotletów mielonych. Moja rodzina wprost za nimi przepada i po obiedzie szybko zostają tylko puste naczynia.

Kotlety mielone - PysznościKotlety mielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | mtoome
Ewa Malinowska

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. Robiła je moja babcia, serwuje je moja mama, a i ja smażę je mojej rodzinie. Chociaż wydają się być proste w przygotowaniu, to każda gospodyni robi je nieco inaczej. Ja stawiam na warzywny dodatek, którego mało osób spodziewa się we wnętrzu kotletów mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym

Wśród dodatków do masy na kotlety króluje głównie cukinia i marchewka, jednak ja wybieram coś zupełnie innego. Ogórek kiszony kojarzy się głównie z dodatkiem do mięs, zupą ogórkową lub ewentualnie wkładką do zrazów. Starty na dużych oczkach znakomicie podkręci smak kotletów mielonych i sprawi, że znikną w mgnieniu oka.

Kotlety mielone- Pyszności
Kotlety mielone- Pyszności © Canva

Po usmażeniu kotlety są super soczyste, miękkie i po prostu przepyszne. Dodatek ogórków to zdecydowanie strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 1 kajzerka,
  • mleko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Bułkę namocz w bułce i odciśnij z nadmiaru płynu.
  4. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj startą cebulkę, ogórki kiszone, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
  6. Z masy mięsnej uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Po usmażeniu osącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj mizeria lub buraczki oraz ziemniaki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej