PrzepisSzybki obiadZamiast do zupy, ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Dzięki temu kotlety mielone są soczyste

Zamiast do zupy, ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Dzięki temu kotlety mielone są soczyste

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | mtoome
14.03.2024 10:42

Kiedy nie mam pomysłu na wyszukany obiad, chętnie sięgam po ten przepis na pyszne kotlety mielone. Do mięsnej masy dodaję nietypowy dodatek, który świetnie podkręca smak kotletów mielonych. Moja rodzina wprost za nimi przepada i po obiedzie szybko zostają tylko puste naczynia.

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. Robiła je moja babcia, serwuje je moja mama, a i ja smażę je mojej rodzinie. Chociaż wydają się być proste w przygotowaniu, to każda gospodyni robi je nieco inaczej. Ja stawiam na warzywny dodatek, którego mało osób spodziewa się we wnętrzu kotletów mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym

Wśród dodatków do masy na kotlety króluje głównie cukinia i marchewka, jednak ja wybieram coś zupełnie innego. Ogórek kiszony kojarzy się głównie z dodatkiem do mięs, zupą ogórkową lub ewentualnie wkładką do zrazów. Starty na dużych oczkach znakomicie podkręci smak kotletów mielonych i sprawi, że znikną w mgnieniu oka.

Kotlety mielone- Pyszności
Kotlety mielone- Pyszności© Canva

Po usmażeniu kotlety są super soczyste, miękkie i po prostu przepyszne. Dodatek ogórków to zdecydowanie strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 1 kajzerka,
  • mleko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Bułkę namocz w bułce i odciśnij z nadmiaru płynu.
  4. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj startą cebulkę, ogórki kiszone, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
  6. Z masy mięsnej uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Po usmażeniu osącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj mizeria lub buraczki oraz ziemniaki. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także