Zamiast schabowych robię kurczaka pod pierzynką. Rodzina aż piszczy z zachwytu

Kurczak pod pierzynką z piekarnika to pomysłowa wariacja na temat złocistych kotlecików. W takiej formie są o wiele łatwiejsze do przygotowania i nie wymagają stania nad kuchenką. Po 20 minutach pieczenia masz gotowy obiad dla całej rodziny.

Świetny pomysł na kurczaka w panierce z piekarnikaŚwietny pomysł na kurczaka w panierce z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na kurczaka pod pierzynką, ale jeśli masz ochotę na więcej dodatków, możesz skorzystać z porady Tomasza Strzelczyka, który na mięso z kurczaka nakłada farsz z pieczarkami. W charakterze panierki sprawdzą się płatki kukurydziane, płatki owsiane, a także nasiona słonecznika lub dyni. Możesz zmieszać je z orzechami włoskimi, a zwykłe danie nabierze niebagatelnego uroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Piersi z kurczaka a może udka?

Jeśli chcesz, aby kotleciki były jeszcze bardziej soczyste, zamiast filetów, sięgnij po udka z kurczaka – w niektórych sklepach są dostępne już takie pozbawione kości. Udka zawierają więcej tłuszczu od piersi, co sprawia, że mięso nie wysycha podczas pieczenia.

Osoby, które dysponują większą ilością czasu, mogą spróbować samodzielnie oddzielić kości od mięsa. Sprawnym kucharzom zajmuje to kilka minut, ale wiadomo, że początki bywają różne. Do filetowania mięsa niezbędny jest ostry nóż z długim i cienkim ostrzem.

Przepis na piersi kurczaka pod pierzynką

Obok kurczaka możesz ułożyć warzywa, aby na jednej blaszce przygotować nie tylko mięso, ale także dodatki do obiadu.

Składniki:

  • 2 filety kurczaka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 100 g płatków kukurydzianych,
  • 50 g sera żółtego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju.

Wykonanie:

  1. Filety pokrój wzdłuż na kotlety.
  2. Olej wymieszaj z solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Taką marynatą natrzyj mięso i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Majonez wymieszaj z żółtym serem i połóż na kotletach. Wierzch przykryj pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
  5. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.
Wybrane dla Ciebie
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie