Zamiast schabowych robię kurczaka pod pierzynką. Rodzina aż piszczy z zachwytu

Kurczak pod pierzynką z piekarnika to pomysłowa wariacja na temat złocistych kotlecików. W takiej formie są o wiele łatwiejsze do przygotowania i nie wymagają stania nad kuchenką. Po 20 minutach pieczenia masz gotowy obiad dla całej rodziny.

Świetny pomysł na kurczaka w panierce z piekarnikaŚwietny pomysł na kurczaka w panierce z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na kurczaka pod pierzynką, ale jeśli masz ochotę na więcej dodatków, możesz skorzystać z porady Tomasza Strzelczyka, który na mięso z kurczaka nakłada farsz z pieczarkami. W charakterze panierki sprawdzą się płatki kukurydziane, płatki owsiane, a także nasiona słonecznika lub dyni. Możesz zmieszać je z orzechami włoskimi, a zwykłe danie nabierze niebagatelnego uroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Piersi z kurczaka a może udka?

Jeśli chcesz, aby kotleciki były jeszcze bardziej soczyste, zamiast filetów, sięgnij po udka z kurczaka – w niektórych sklepach są dostępne już takie pozbawione kości. Udka zawierają więcej tłuszczu od piersi, co sprawia, że mięso nie wysycha podczas pieczenia.

Osoby, które dysponują większą ilością czasu, mogą spróbować samodzielnie oddzielić kości od mięsa. Sprawnym kucharzom zajmuje to kilka minut, ale wiadomo, że początki bywają różne. Do filetowania mięsa niezbędny jest ostry nóż z długim i cienkim ostrzem.

Przepis na piersi kurczaka pod pierzynką

Obok kurczaka możesz ułożyć warzywa, aby na jednej blaszce przygotować nie tylko mięso, ale także dodatki do obiadu.

Składniki:

  • 2 filety kurczaka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 100 g płatków kukurydzianych,
  • 50 g sera żółtego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju.

Wykonanie:

  1. Filety pokrój wzdłuż na kotlety.
  2. Olej wymieszaj z solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Taką marynatą natrzyj mięso i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Majonez wymieszaj z żółtym serem i połóż na kotletach. Wierzch przykryj pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
  5. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇