WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Zamiast schabowych robię kurczaka pod pierzynką. Rodzina aż piszczy z zachwytu

Kurczak pod pierzynką z piekarnika to pomysłowa wariacja na temat złocistych kotlecików. W takiej formie są o wiele łatwiejsze do przygotowania i nie wymagają stania nad kuchenką. Po 20 minutach pieczenia masz gotowy obiad dla całej rodziny.

Świetny pomysł na kurczaka w panierce z piekarnikaŚwietny pomysł na kurczaka w panierce z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na kurczaka pod pierzynką, ale jeśli masz ochotę na więcej dodatków, możesz skorzystać z porady Tomasza Strzelczyka, który na mięso z kurczaka nakłada farsz z pieczarkami. W charakterze panierki sprawdzą się płatki kukurydziane, płatki owsiane, a także nasiona słonecznika lub dyni. Możesz zmieszać je z orzechami włoskimi, a zwykłe danie nabierze niebagatelnego uroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Piersi z kurczaka a może udka?

Jeśli chcesz, aby kotleciki były jeszcze bardziej soczyste, zamiast filetów, sięgnij po udka z kurczaka – w niektórych sklepach są dostępne już takie pozbawione kości. Udka zawierają więcej tłuszczu od piersi, co sprawia, że mięso nie wysycha podczas pieczenia.

Osoby, które dysponują większą ilością czasu, mogą spróbować samodzielnie oddzielić kości od mięsa. Sprawnym kucharzom zajmuje to kilka minut, ale wiadomo, że początki bywają różne. Do filetowania mięsa niezbędny jest ostry nóż z długim i cienkim ostrzem.

Przepis na piersi kurczaka pod pierzynką

Obok kurczaka możesz ułożyć warzywa, aby na jednej blaszce przygotować nie tylko mięso, ale także dodatki do obiadu.

Składniki:

  • 2 filety kurczaka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 100 g płatków kukurydzianych,
  • 50 g sera żółtego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju.

Wykonanie:

  1. Filety pokrój wzdłuż na kotlety.
  2. Olej wymieszaj z solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Taką marynatą natrzyj mięso i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Majonez wymieszaj z żółtym serem i połóż na kotletach. Wierzch przykryj pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
  5. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze