Zamiast schabowych robię kurczaka pod pierzynką. Rodzina aż piszczy z zachwytu
Kurczak pod pierzynką z piekarnika to pomysłowa wariacja na temat złocistych kotlecików. W takiej formie są o wiele łatwiejsze do przygotowania i nie wymagają stania nad kuchenką. Po 20 minutach pieczenia masz gotowy obiad dla całej rodziny.
Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na kurczaka pod pierzynką, ale jeśli masz ochotę na więcej dodatków, możesz skorzystać z porady Tomasza Strzelczyka, który na mięso z kurczaka nakłada farsz z pieczarkami. W charakterze panierki sprawdzą się płatki kukurydziane, płatki owsiane, a także nasiona słonecznika lub dyni. Możesz zmieszać je z orzechami włoskimi, a zwykłe danie nabierze niebagatelnego uroku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Piersi z kurczaka a może udka?
Jeśli chcesz, aby kotleciki były jeszcze bardziej soczyste, zamiast filetów, sięgnij po udka z kurczaka – w niektórych sklepach są dostępne już takie pozbawione kości. Udka zawierają więcej tłuszczu od piersi, co sprawia, że mięso nie wysycha podczas pieczenia.
Osoby, które dysponują większą ilością czasu, mogą spróbować samodzielnie oddzielić kości od mięsa. Sprawnym kucharzom zajmuje to kilka minut, ale wiadomo, że początki bywają różne. Do filetowania mięsa niezbędny jest ostry nóż z długim i cienkim ostrzem.
Przepis na piersi kurczaka pod pierzynką
Obok kurczaka możesz ułożyć warzywa, aby na jednej blaszce przygotować nie tylko mięso, ale także dodatki do obiadu.
Składniki:
- 2 filety kurczaka,
- 4 łyżki majonezu,
- 100 g płatków kukurydzianych,
- 50 g sera żółtego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki oleju.
Wykonanie:
- Filety pokrój wzdłuż na kotlety.
- Olej wymieszaj z solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Taką marynatą natrzyj mięso i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Majonez wymieszaj z żółtym serem i połóż na kotletach. Wierzch przykryj pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.