Zamiast ziemniaków, wrzuć do pierogów inny farsz. Fani kuchni włoskiej będą zachwyceni
Chociaż pierogi są dumą polskiej kuchni, nie oznacza to, że nie możemy czerpać inspiracji z innych państw – zwłaszcza tych, których smaki podbiły cały świat. Do takich z pewnością należy kuchnia włoska.
Ikon włoskiej kuchni jest wiele, a jedną z nich jest sos bolognese, czyli boloński. Aromatyczny sos na bazie mielonego mięsa i pomidorów zachwycił już niejedno podniebienie – również w Polsce. Choć najczęściej podaje się go z makaronem spaghetti, to sprawdzi się też w innej odsłonie.
Kiedyś spróbowałam pierogów, w których zamiast klasycznego mięsnego farszu znalazł się ten inspirowany włoskim sosem. Mimo że początkowo podchodziłam do tego pomysłu sceptycznie, ostatecznie pierogi zyskały miejsce w gronie moich ulubieńców.
Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś
Farsz do pierogów bolońskich
Ten farsz do pierogów różni się od zwykłego sosu tym, że jest znacznie bardziej zredukowany, a co za tym idzie – gęstszy. Pierogi przyzwyczaiły nas do tego, że są wypełnione farszem aż po brzegi, więc jeśli nie chcesz się negatywnie zaskoczyć, zadbaj, aby sos był na tyle gęsty, by w środku pierogów nie znalazło się płynne nadzienie.
Dodatkowo zwróć uwagę na dodatki, bo o włoskim klimacie potrawy decydują nie tylko pomidory i mięso mielone, lecz także świeża bazylia, przyprawy i odrobina czerwonego wina. Choć nie są one obowiązkowe, nadają daniu głębię i bogatszy smak.
Przepis na pierogi bolońskie
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 120 ml gorącej wody,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 400 g krojonych pomidorów,
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- kilka listków świeżej bazylii,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Dodatkowo:
- mąka do podsypania,
- olej do gotowania.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, marchewki oraz czosnek.
- Następnie drobno posiekaj cebulę, marchewki zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Zeszklij cebulę, a po chwili dodaj czosnek.
- Dodaj mięso mielone, oprósz przyprawą i smaż do momentu, aż się zarumieni.
- Dodaj marchewki i podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidory i czerwone wino.
- Duś do momentu aż cały płyn odparuje i powstanie bardzo gęsty sos.
- Dopraw farsz szczyptą soli, pieprzu, oregano i posiekanymi listkami świeżej bazylii.
- W międzyczasie przygotuj ciasto, przesiewając mąkę z dodatkiem soli do miski.
- Wlej gorącą wodę i dodaj oliwę z oliwek.
- Zagnieć rękami elastyczne i gładkie ciasto.
- Oprósz stolnicę mąką. Rozwałkuj ciasto na cienko.
- Za pomocą szklanki wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i oleju.
- Gotuj pierogi partiami przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Gotowe pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami.